Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Jefferson airplane.Κυριάρχησαν στην αμερικανική μουσική σκηνή κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 και θεωρούνται ως πρωτοπόροι του ψυχεδελικού ροκ.

Γέννημα της χίπικης κοινότητας του San Francisco, έγιναν σημαία για την επαναστατημένη αμερικανική νεολαία της δεκαετίας η οποία ευαγγελιζόταν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Οι Jefferson Airplane μπόλιασαν την ψυχεδέλεια με πολιτικούς και κοινωνικούς στίχους.

Πρωτοσχηματίσθηκαν το 1965 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και έπαιζαν ένα μείγμα φολκ και ροκ μουσικής, με επιρροές από το Ντίλαν, τους Βeatles αλλά και τους σπουδαίους τζαζίστες της εποχής.


Το συγκρότημα καθόρισε τον ψυχεδελικό ροκ του Σαν Φρανσίσκο, με τον εμβληματικό δίσκο τους “Surrealistic Pillow” του 1967 που περιείχε τα “Somebody To Love” και “White Rabbit”, τα πλέον αναγνωρίσιμα τραγούδια τους με την συγκλονιστική ερμηνεία της τραγουδίστριάς τους Grace Slick.

Η Σίνιε Τόλι Άντερσον, έγινε γνωστή ως η πρώτη τραγουδίστρια του συγκροτήματος.
Μολονότι ήταν παρούσα στην αφετηρία της «περιπέτειας» του συγκροτήματος και συμμετείχε στο πρώτο άλμπουμ, το Jefferson Airplane Takes Off το 1966, η Άντερσον εγκατέλειψε το γκρουπ την ίδια χρονιά για να μεγαλώσει το παιδί της. Τη θέση της στο συγκρότημα πήρε η Γκρέις Σλικ.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος προέκυψαν διάφορα διάδοχα σχήματα από τα πρώην μέλη, με κυριότερα αυτά των Jefferson Starship και Hot Tuna. Κανένα όμως από αυτά δεν πλησίασε την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία των JA.

Οι Jefferson Airplane κατάφεραν να αποτυπώσουν μέσα στα τραγούδια τους το τι συνέβαινε όλο το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 στην Αμερική. Γεννήθηκαν μέσα από το κίνημα των Hippies και πέθαναν μαζί του, αφήνοντας πίσω τα ντοκουμέντα μίας εποχής όπου ο κόσμος θα μπορούσε να αλλάξει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...