Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Kraftwerk . Χρονικά είναι το 3o μέλος της Αγίας Τριάδας που έβαλε τη γερμανική σκηνή στον μουσικό χάρτη παγκοσμίως μετά τους Can τους Tangerine Dream.Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Δυτική Γερμανία. Οι φοιτητές Ραλφ Χούτερ και Φλόριαν Σνάιντερ εγκαθιστούν το Kling-Klang-Studio στο Ντίσελντορφ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και δημιουργούν το συγκρότημα Kraftwerk. Η αντίθεση ανάμεσα σε μια περιοχή με πολλές βαριές βιομηχανίες και στα υπέροχα φυσικά τοπία που βρίσκονται γύρω από αυτήν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ήχου τους.

«Στήσαμε το στούντιό μας στη μέση μιας περιοχής με διυλιστήρια πετρελαίου», δηλώνει εμφανώς ενθουσιασμένος ο Φλόριαν Σνάιντερ σε παλαιότερη συνέντευξή του. «Υπάρχει καπνός και φωτιά τριγύρω, και όταν βγει κανείς από τον χώρο όπου εργαζόμαστε, μπορεί να ακούσει εκκωφαντικά σφυρίγματα. Είναι το ιδανικό περιβάλλον για να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε τη μουσική που μας αρέσει».Οι Kraftwerk (που σημαίνει στα γερμανικά εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας) στην ουσία αναγεννήθηκαν όταν έβαλαν μπροστά τα σχέδια τους για την δημιουργία μιας φρέσκιας γερμανικής ποπ μουσικής ταυτότητας, ελεύθερης από εξωτερικές επιρροές. Το κατάφεραν το 1975 με το τέταρτο άλμπουμ τους. Το «Autobanh» υμνούσε την ομορφιά του γερμανικού αυτοκινητόδρομου παρά το ντροπιαστικό χιτλερικό παρελθόν του. Μέχρι τότε οι περισσότερες μεταπολεμικές Γερμανικές ροκ μπάντες απέφευγαν κάθε αναφορά στην καταγωγή τους. Η γενιά που ακολούθησε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε αναπτύξει μια αποστροφή σε οτιδήποτε γερμανικό. Οι Kraftwerk έχουν γράψει το πιο ηρωικό τραγούδι στην ιστορία του ποδηλάτου. Το «Tour De France». Το έχεις ακούσει; Κυκλοφόρησε το 1983. Στο εξώφυλλο υπάρχουν τα χρώματα της γαλλικής σημαίας και το σχέδιο, με τους ποδηλάτες, υιοθετήθηκε από γραμματόσημο των Ουγγρικών ταχυδρομείων. Δεν είναι το μοναδικό τραγούδι που γράφτηκε για το ποδήλατο. Είναι όμως το πιο διαδεδομένο. Η μπάντα το έγραψε προς τιμή του, διάσημου, ομώνυμου επαγγελματικού αγώνα. To 2003 οι Kraftwerk κυκλοφόρησαν το άλμπουμ με τίτλο “Tour de France” τονίζοντας την 100η επέτειο του διάσημου αγώνα.  Δύο από τα μέλη τους ο Florian Schneider και ο Ralf Hutter είναι μανιακοί με το όχημα.Γνωστά κομμάτια τους με εμπορική επιτυχία είναι τα «Computer World»,   The Man Machine», «Trans-Europe Express», «The Robots»,. «Autobahn».

Έχουν κυκλοφορήσει 10 άλμπουμ Kraftwerk (1970),Kraftwerk 2 (1972),Ralf und Florian (1973),Autobahn (1974),Radio-Activity (1975),Trans-Europe Express (1977),The Man-Machine (1978),Computer World (1981),Electric Café (1986),Tour de France Soundtracks (2003), και  πιο πρόσφατο το 3-D Catalogue(2017).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...