Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Ο Γιάννης Σπάθας, ο κιθαρίστας και συνιδρυτής των Socrates Drank the Conium (μαζί με τον σπουδαίο Αντώνη Τουρκογιώργη), ο άνθρωπος που άλλαξε την αντίληψη του Έλληνα ακροατή ως προς την έννοια του ροκ κιθαρίστα στη χώρα μας! Συνθέτης όλων των διαχρονικών ύμνων των Socrates και συνεργάτης με όλα τα…«ιερά τέρατα» της μουσικής μας (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μαρκόπουλος, Παπαθανασίου, Λοΐζος κ.α. )…Θεωρείται από τους σπουδαιότερους Έλληνες βιρτουόζους της ηλεκτρικής κιθάρας.Μεγάλωσε στους Παξούς, αλλά έφυγε 13 χρονών από εκεί. Στους Παξούς είχε ένα ραδιόφωνο της κακιάς ώρας όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, τηλεόραση ούτε κατά διάνοια, δεν υπήρχε ακόμα. Δεν είχε ρεύμα, αλλά λάμπα με λάδι. Τα πρώτα του μουσικά βήματα έγιναν με την κομπανία του πατέρα του και των θείων του. Από παιδί έπαιζε ακορντεόν, κιθάρα και ντραμς.Όταν ήρθε στην Αθήνα το 1962 τον πρώτο χρόνο έμενε στη Γλυφάδα και τον δεύτερο στον Πειραιά. Έπρεπε να φύγει από το νησί, γιατί η επαρχία τότε δεν είχε ψωμί, ενώ οι μεγάλες πόλεις προσέφεραν δουλειά. Πραγματικά, όταν ήρθε εδώ, όλη η οικογένεια δούλευε με πολλή ευκολία. Όταν ήταν 16 χρονών, πήγαινε με φίλους σε διάφορους χώρους εργασίας και ρωτούσε: «Θέλετε εργάτη;» Αμέσως τους απαντούσε κάποιος: «Έμπα μέσα…» Ούτε χαρτιά ούτε τίποτα… Καθόταν μια μέρα, έπαιρνε το χαρτζιλίκι, έτρωγε μετά από 3-4 μέρες τα λεφτά και φτου και από την αρχή.Όπως θυμάται και ο ίδιος, για να μάθει να παίζει ροκ τραγούδια στην κιθάρα του, πήγαινε καθημερινά και τα άκουγε σε ένα σουβλατζίδικο στον Πειραιά και επέστρεφε σπίτι του άρον – άρον για τα προβάρει.... Την απόφαση να γίνει μουσικός την πήρε στη δεκαετία του εβδομήντα, όταν σπούδαζε οικονομική στην Α.Σ.Σ.Ο.Ε. και ο Αντώνης Τουρκογιώργης αγγλική φιλολογία. Δεν καρποφόρησε να τελειώσουν τις σχολές, αλλά δεν μετανιώσανε ποτέ για την επιλογή τους να γίνουν μουσικοί.Στον Πειραιά όπου μεγάλωσε, σχημάτισε με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο (τον μετέπειτα ηγέτη των 2002 GR) το ροκ συγκρότημα Persons (1966-1969)[3] και στη συνέχεια τους Socrates, πάλι με τον Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι).Από το 1970 έως και το 1981 ηχογραφεί επτά δίσκους.Ο Γιάννης Σπάθας έκανε καριέρα με τους SOCRATES παίζοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει παίξει σε αρκετούς κλασικούς χώρους της rock σκηνής (Hammersmith Odeon και Digwall'ς στο Λονδίνο και σε άλλες 23 πόλεις της Μ.Βρετανίας σε τουρνέ με τους U.F.O., στο PARADISO στο Άμστερνταμ, στο R.T.L. στο Παρίσι κ.ά).

Σαν κιθαρίστας ή ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί σε αμέτρητες συναυλίες στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο, αλλά και σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις δίσκων στο στούντιο, με συνθέτες και τραγουδιστές όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μάνος Λοϊζος, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Ελένη Καραϊνδρου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Αφοι Κατσιμίχα, Μανώλης Λιδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...