Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Το Κότον Κλάμπ, μια ταινία με εμφανείς αναφορές στον «Νονό», αποτέλεσε την δεύτερη προσπάθεια του Φράνσις Φορντ Κόπολα να ασχοληθεί με το είδος μετά την ημι-αποτυχία του “One From The Heart” του 1980. Κεντρική άτοπος της ταινίας αναδεικνύεται η τζαζ μουσική η οποία αποτελεί και το λυτρωτικό στοιχείο που δίνει ζωή και ρυθμό στο δαιδαλώδες σενάριο το οποίο βρίθει από ανολοκλήρωτες ιδέες και ημιτελής χαρακτήρες. Είναι αλήθεια πως η μορφή της ταινίας άλλαζε συνεχώς κατά την διάρκεια των γυρισμάτων αλλά παρόλα αυτά το αποτέλεσμα έχει την εμπιστοσύνη και την ορμή ενός προμελετημένου σεναρίου.

Αν και το Κότον Κλαμπ γνώρισε παταγώδη αποτυχία στην Αμερική λαμβάνοντας αρνητική δημοσιότητα και περνώντας σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητο από τους κριτικούς και το κοινό σε αντίθεση με την καριέρα του στην Ευρώπη – είναι μια μεγαλεπήβολη και πολύ διασκεδαστική ταινία που κινείται με άνεση και ευελιξία ανάμεσα στο τζαζ μιούσικαλ, το αισθηματικό δράμα και την γκανγκστερική δράση. Η ταινία στηρίζεται σε αληθινά περιστατικά που λάμβαναν κατά καιρούς χώρα στο τζαζ στέκι «Cotton Club», ένα άσημο νυχτερινό στέκι της δεκαετίας του 30’ στην γειτονιά του Χάρλεμ, στην Αμερική.

Στη Νέα Υόρκη του 1928 που ζει στη σκιά του Μεγάλου Κραχ, γκάνγκστερ, ηθοποιοί και πολιτικοί συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στο δημοφιλές ”Cotton Club” για να δουν και να ακούσουν τα μεγαλύτερα αστέρια της τζαζ, ενώ παράλληλα ένας νεαρός τρομπετίστας με όνειρο να εμφανιστει στην σκηνή του μαγαζιού, στην προσπάθειά του να καθιερωθεί, μπλέκεται στον κόσμο των γκάγκστερ.

Το Κότον Κλαμπ φιλοξενεί καθημερινά στην σκηνή του ταλαντούχους έγχρωμους μουσικούς-διασκεδαστές που παίζουν για ένα κατ’ εξοχήν λευκό κοινό. Παρατηρούμε λοιπόν πως όπως και κάθε ταινία που παρουσιάζει την κοινωνική κατάσταση εκείνης της περιόδου στην Αμερική, έτσι και το Κότον Κλαμπ αναδεικνύει κοινωνικά κατασκευασμένες φυλετικές διαφορές χωρίς όμως να εμβαθύνει σε αυτές. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως το ενδιαφέρον της ταινίας εστιάζει ταυτόχρονα σε πολλά διαφορετικά σημεία που συνυπάρχουν και δεν αλληλοσυγκρούονται. Πολλαπλές φαινομενικά ετερόκλητες ιστορίες και πρόσωπα συνυφαίνονται μεταξύ τους με συνδετικό κρίκο την μουσική που δίνει ρυθμό στην πλοκή και κάνει την μετάβαση πιο ομαλή και με κοινό φόντο το περίφημο τζαζ κλαμπ “Cotton Club”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...