Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Ian Curtis .χαρισματικός αλλά ιδιαίτερα προβληματικός άνθρωπος που στα 24 του κατάφερε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα της ροκ κουλτούρας.«Ο χορός της επιληψίας». Έγινε διάσημος από τον Ian Curtis των Joy Division που χόρευε μοναδικά επί σκηνής. Έπασχε από επιληψία και αυτοκτόνησε στο σπίτι. Λίγες μέρες μετά έκανε παγκόσμια επιτυχία με το «Love will tear us apart»... Έρχεται αφιέρωμα.Γεννήθηκε στο Μάντσεστερ το 1956. Από πολύ μικρός είχε ήδη δείξει την κλίση του προς τα γράμματα και τις τέχνες καθώς έγραφε στίχους και ποιήματα, ενώ και οι επιδόσεις του στο σχολείο ήταν πολύ καλές. Με εμφανή κλίση προς το performance, στο πρώτο του stunt ως παιδί έκανε ένα παρακινδυνευμένο κόλπο πηδώντας από την οροφή ενός γκαράζ έχοντας ως προστασία ένα κράνος, με αποτέλεσμα να καταλήξει χτυπημένος και μελανιασμένος.
 Αν και ως έφηβος είχε εμμονή με τη μουσική, δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τους δίσκους που ήθελε ούτε τα τσιγάρα και τα ποτά που του άρεσε να απολαμβάνει καμιά φορά. Έτσι, συχνά επικεπτόταν τη γειτονική αγορά του Macclesfield και έκλεβε δίσκους κρύβοντάς τους κάτω από το γκρι μεγάλο παλτό του.Από μικρός είχε έφεση στην ποίηση και τη μουσική. Όταν τελείωσε το σχολείο εργάστηκε  σε δισκοπωλείο και στο βρετανικό δημόσιο. Σε ηλικία 19 ετών παντρεύτηκε την παιδική του φίλη, Ντέμπορα Γούντραφ και απέκτησαν μια κόρη. Τον Ιούλιο του 1976 παρακολούθησε τη συναυλία που έδωσαν οι Sex Pistols στο Μάντσεστερ. Από τότε κατάλαβε ότι αυτό που ήθελε να κάνει ήταν να ασχοληθεί με τη μουσική. Στην ίδια συναυλία παρόντες ήταν και οι Τerry Mason, Bernard Sumner και Peter Hook, οι οποίοι είχαν ήδη αποφασίσει να δημιουργήσουν μια μπάντα.
Οι Joy Division σχηματίστηκαν το 1976, όταν ο Ian Curtis, που ως τότε είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να δημιουργήσει κάποια σχήματα. Η επαφή έγινε και ο Ian Curtis ηγήθηκε του συγκροτήματος.Εκτός από το ταλέντο στους στίχους και τη μουσική, ο Κέρτις ξεχώρισε για τον τρόπο που χόρευε πάνω στη σκηνή. Από κάποιους ονομάστηκε, ο χορός της επιληψίας. O Κέρτις χόρευε πίσω από το μικρόφωνο κάνοντας έντονες κινήσεις, με ένα δικό του ρυθμό και στιλ. Έντονα και σπασμωδικά, έδινε μια μοναδική παράσταση. Τα τραγούδια του ήταν απαισιόδοξα και σκοτεινά, γεμάτα από θάνατο, βία, αποξένωση και κοινωνική αποσύνθεση. Η φωνή του, απόκοσμη και μπασοβαρύτονη, τον έκανε να ακούγεται μεγαλύτερος από την ηλικία του. Ο Ίαν Κέρτις επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες, όπως τον Ίαν Σμιθ των Cure, τον Κουρτ Κομπέιν των Nirvana, ο οποίος και αυτοκτόνησε, τον κιθαρίστα των Red Hot Chli Peppers Τζον Φρουσιάντε, τους Radiohead, τους U2 και πολλούς άλλους. Το 2007 ο Ολλανδός Anton Corbijn σκηνοθετεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με θέμα την πορεία των Joy Division αλλά κυρίως τη ζωή του Ian Curtis. Το «Control» είναι βασισμένο στη αυτοβιογραφία της γυναίκας του τραγουδιστή. Ο Corbijn έχει ήδη συνεργαστεί με συγκροτήματα όπως είναι οι Depeche Mode, Metallica και Nirvana.Ο Κέρτις, ο οποίος είχε επιληψία και κατάθλιψη, αυτοκτόνησε Λίγο πριν κλείσει τα 24, στις 18 Μαΐου 1980, την παραμονή της πρώτης περιοδείας των Joy Division στη Βόρεια Αμερική και λίγο πριν την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους.Συγκεκριμένα πήρε ένα καλώδιο και κρεμάστηκε μέσα στην κουζίνα του σπιτιού του στο Μάκλσφιλντ, ακούγοντας το “The Idiot” του Iggy Pop. Λίγες μέρες μετά, κυκλοφόρησε το “Love Will Tear Us Apart”, το τραγούδι-ορόσημο των Joy Division.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...