Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Μήπως το αυτοκίνητο δεν είναι ένα από τα κύρια συστατικά στοιχεία του κινηματογράφου; Στο Hollywood τουλάχιστον το έχουν σχεδόν μυθοποιήσει και είναι δεκάδες οι ταινίες που το αυτοκίνητο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Καί όπως ξέρουμε, δέν υπάρχει ταινία δράσης, πού να σέβεται τόν ευατό της καί να μήν συμπεριλάβει τουλάχιστον μία εντυπωσιακή σκηνή καταδίωξης, με τούς πιό πολλούς σκηνοθέτες (κάποιοι με μεγάλη επιτυχία) να έχουν αποθανατίσει στη μεγάλη οθόνη φοβερές σκηνές. Το task, φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο. Περιλαμβάνει κλείσιμο δρόμων, stunt doubles, σωστό σχεδιασμό και πάνω από όλα πολύ χρήμα.Το αυτοκίνητο αποτέλεσε ανέκαθεν αγαπημένο θέμα του κινηματογράφου από τις αρχές ακόμη του 20ου αιώνα. Και πως θα μπορούσε άλλωστε αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Έτσι, διάφορα μοντέλα πρωταγωνίστησαν σε πολλές ταινίες δράσης και αναδείχθηκαν σε ξεχωριστά αυτοκίνητα που έμειναν στην ιστορία κάνοντας τους θεατές να αναρωτιούνται αν μπορούν να τα αποκτήσουν.Σταχυολογούμε τα Τα 5 Διασημότερα Αυτοκίνητα σε Κινηματογραφικές Ταινίες που κυριάρχησαν  τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτοκίνητα που έγιναν θρύλος μέσα από τον κινηματογράφο, ή που χωρίς αυτά, κανείς δεν θα θυμόταν πλέον τις ταινίες. Μερικά από αυτά είναι πλέον κλασικά και έχουν τεράστια αξία. Όλα όμως έχουν καταγραφεί στο συλλογικό ασυνείδητο ως σύμβολα. Πάμε να τα ξαναθυμηθούμε. Κλακέτα!                               

Ford Mustang Fastback και Bullitt


Εντάξει, ίσως μιλάμε για την γνωστότερη ταινία δράσης με αυτοκίνητα με πολύ κυνηγητό στις ανηφόρες και κατηφόρες του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Ποιος petrolhead μπορεί να ξεχάσει την στιγμή που πρωτοείδε τη Mustang του McQueen να πηγαίνει με…όσα στις πλαγιές της πόλης δίνοντας υπέροχο θέαμα και ατελείωτη αδρεναλίνη;
Η Mustang του 1968 ήταν ένα αυτοκίνητο ιδιαίτερα δυνατό για την εποχή του. Φορούσε έναν V8 6.4 λίτρων που έβγαζε έναν υπέροχο μπάσο ήχο και απέδιδε 320 ίππους με τελική στα 170χλμ με χρήση κόφτη.
Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν 2 αυτοκίνητα και ο αστικός μύθος λέει ότι το 2ο μοντέλο τράκαρε άσχημα παθαίνοντας μεγάλη ζημιά. Από τότε το αυτοκίνητο εξαφανίστηκε ενώ και ίδιος ο McQueen το έψαχνε. Τελικά βρέθηκε σε ένα διαλυτήριο στο Μεξικό όπου και αναγνωρίστηκε και τελικά διασώθηκε.

BMW E34 535i και Ronin


Κατά τη γνώμη μας η καλύτερη ταινία με κυνηγητό μέσα σε πόλη. Πρωταγωνιστές σε αυτή την ταινία του 1998 ήταν πολλά μοντέλα όπως ένα Audi S8, Peugeot 406 αλλά εμείς ξεχωρίσαμε την BMW E34 535i. Κλασσικό υπέροχο αυτοκίνητο με ένα 6κύλινδρο μοτέρ 3,4 λίτρων απόδοσης 211 ίππων και τελική που άγγιζε τα 235χλμ. Το χαρακτηριστικό της ταινίας ήταν ότι όλες οι σκηνές δράσης έγιναν με απλά καθημερινά αυτοκίνητα και όχι με υπερκατασκευές τύπου Porsche, Ferrari και παρόμοια. Όσοι είχαμε την τύχη να δούμε την ταινία στο σινεμά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις 2 δεκαπεντάλεπτες σκηνές όπου το ένα αυτοκίνητο κυνηγούσε το άλλο στους δρόμους του Παρισιού χωρίς να ακούγεται τίποτα άλλο παρά τα μοτέρ και οι φυσικοί ήχοι των ελαστικών και των εξατμίσεων.
 

Audi A8 και Transporter 2


Ίσως με αυτή την ταινία η Audi να έγινε περισσότερο δημοφιλής από ότι αν έδινε το διπλάσιο μπάτζετ για κλασική διαφήμιση σε περιοδικά και Τύπο. Το Α8 που εμφανίστηκε στην ταινία ήταν ένα από τα καλύτερα και ομορφότερα αυτοκίνητα της εποχής. Η ταινία του 2005 άφησε εποχή για τα πολλά και όμορφα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το Audi των 12 κυλίνδρων σε σχήμα W, χωρητικότητας 6 λίτρων, απόδοσης 450 ίππων και 580 Nm θηριώδους ροπής! Έφτανε τελική τα 250 χλμ και τα πρώτα 100 χλμ από στάση σε 5,2’’! Ο Jason Statham φάνταζε ως ο ιδανικός οδηγός για το Α8 οδηγώντας το στο όριο ξεχνώντας ότι επρόκειτο για executive λιμουζίνα. Φυσικά όλοι μας θα θέλαμε να βάλουμε στο χέρι αυτή τη λιμουζίνα…

Subaru Impreza WRX και Baby Driver


Η ταινία είναι η πιο πρόσφατη από όλες στη λίστα μας αλλά περιλαμβάνει ένα αυτοκίνητο που όλοι αγαπήσαμε και ξεχωρίσαμε. Ένα κατακόκκινο Subaru Impreza WRX STi πρωταγωνιστεί στο πρώτο μέρος του φιλμ αποτελώντας το αυτοκίνητο διαφυγής των πρωταγωνιστών. Οι σκηνές δράσης όπου ο Εργκολντ προσπαθεί να διαφύγει από τα περιπολικά της αστυνομίας μέσα στους δρόμους της πόλης μας προσφέρει πολλές δόσεις αδρεναλίνης και ευτυχίας. Το Impreza είναι μοντέλο του 2006,έχει τοποθετημένο έναν μπόξερ τούρμπο κινητήρα 2,5 λίτρων και αποδίδει 320 ίππους. Το συγκεκριμένο μοντέλο της ταινίας έχει πειραχτεί λίγο ώστε να πιάνει τέτοια ιπποδύναμη ενώ και ο συμπλέκτης ήταν αλλαγμένος και βαρύτερος.

Dodge Charger R/T και Furious 7


Ένα από τα χαρακτηριστικότερα muscle car της Αμερικής της δεκαετίας του 1970, η Dodge Charger ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος υπεραυτοκινήτων της ταινίας. Τι και αν περνάν από μπροστά μας Toyota Supra, Dodge Viper, Bugatti Veyron, Nissan Silvia, Lycan Hypersport και πόσα άλλα, η Charger είναι αυτή που κλέβει την παράσταση! Το αυτοκίνητο γενικότερα ήταν εξοπλισμένο με τον πανίσχυρο V8 Hemi κινητήρα 7 λίτρων. Απέδιδε σαν γνήσιο muscle car 425 ίππους και 664 Nm ροπής. Ήταν εξοπλισμένο με ένα 4τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ενώ η τελική του ταχύτητα έφτανε τα 220 χλμ/ώρα. Όσο για το κλασικό 0-100, τα έκανε μόλις σε 5,4’’. Στην ταινία σίγουρα υπήρχε πολύ δόση φαντασίας και υπερβολής αλλά όπως και να έχει η δράση ήταν καταιγιστική και τα car chase ήταν από τα καλύτερα του κινηματογράφου.
Παραλείψαμε κάποιο αυτοκίνητο; Σίγουρα ναι, άλλωστε είναι τόσα πολλά τα supercar που είδαμε στο σινεμά που δεν θα μπορούσαμε να τα αναφέρουμε όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...