Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Το «Give Peace a Chance» είναι από το πιο γνωστά αντιπολεμικά τραγούδια. Γράφτηκε τον Ιούνιο του 1969 από τον Τζον Λένον και κυκλοφόρησε σε σινγκλ τον επόμενο μήνα. Έκτοτε απoτελεί τον ύμνο του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος.Καθώς είχαν μόλις παντρευτεί, θα περνούσαν το γαμήλιο ταξίδι τους, ξαπλωμένοι στην προεδρική σουίτα του Χίλτον στο Άμστερνταμ από τις 25 μέχρι τις 31 Μαρτίου.Μετά το πρώτο "Bed-in" στην Ολλανδία και τον θόρυβο που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο, ο Lennon και η Ono αποφάσισαν να διοργανώσουν ακόμα ένα, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές όμως δεν επέτρεψαν την είσοδο του Beatle στη χώρα, λόγω της παλαιότερης καταδίκης που είχε για χρήση κάνναβης και έτσι το ζευγάρι κατέληξε στις 24 Μαΐου του 1969 στο Sheraton Oceanus Hotel στις Μπαχάμες. Μετά από πιο ώριμη σκέψη, αναχώρησαν την επόμενη μέρα με προορισμό τον Καναδά, θεωρώντας ότι η πρόσβαση του διεθνούς Τύπου εκεί θα ήταν σαφώς πιο εύκολη. Στις σουίτες 1738 και 1742 του Queen Elizabeth Hotel στο Μόντρεαλ παρέμειναν για μια εβδομάδα, φιλοξενώντας δημοσιογράφους, ακτιβιστές και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Στη διάρκεια μιας συνέντευξης, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Lennon ποιος είναι ο στόχος του "Bed-in" και αυτός του απάντησε "All we are saying, is give peace a chance". Η φράση άρεσε στον Beatle και αμέσως έβαλε μουσική και πρόσθεσε στίχους, παίζοντας αρκετές φορές το τραγούδι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Χιλιοτραγουδισμένο και παγκοσμίως γνωστό, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες ανά τον κόσμο, ακούγεται σχεδόν σε όλες τις μεγαλειώδεις πορείες, ως ένα από τα τραγούδια που συντροφεύουν τους διαδηλωτές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει λογοκριθεί από την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση.                                                                                           



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...