Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Το Ποπ τραγούδι υπάρχει συνέχεια στη ζωή μας. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως χαρά, λύπη, ανησυχία, έρωτας, ενθουσιασμός, απογοήτευση. Ναι, το Ποπ τραγούδι μπορεί να εκφράσει την καθημερινότητα μας σε όλα τα φάσματα.Ο όρος Ποπ προέρχεται από την αγγλική λέξη “popular”, που θα πει δημοφιλής. Οι βασικές κατηγορίες της είναι η σόουλ ποπ, η RNB, η κάντρι, η ποπ ροκ, η λάτιν ποπ και η χορευτική ποπ.
Το Ποπ τραγούδι έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά την δεκαετία του 1950 με απήχηση αρχικά μόνο στην Αμερική και στην Αγγλία. Η κορύφωση του ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Είχε τόσο μεγάλη απήχηση μάλιστα, που δημιουργήθηκαν τότε τα πρώτα charts.                                                                               
Κυρίαρχοι του είδους ήταν φυσικά οι Beatles πουλώντας μέχρι σήμερα παγκοσμίως πάνω από 600.000.000 δίσκους. Ακολούθησαν πολλά ακόμη είδωλα όπως ο βασιλιάς της Ποπ Michael Jackson, ο George Michael αλλά και η βασίλισσα και πριγκίπισσα της ποπ  Madonna και Britney Spears.                                                             
 Όσον αφορά την Ελλάδα, η Ποπ έκανε δειλά την εμφάνιση της την δεκαετία του ’70 με τους Charms και τους Olympians να κυριαρχούν. Σταδιακά ο ήχος της εξελισσόταν όλο και περισσότερο με πολλά ποπ είδωλα να ξεφυτρώνουν στην χώρα μας. Τέρη Χρυσός, Λάκης Τζορντανέλλι, Tammy, Μαρίνα και πολλοί άλλοι.                                                                                            Την δεκαετία του ’80 κυρίαρχες του είδους ήταν η Αλέξια και η Μαντώ που τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Την δεκαετία του ’90 κάνει την εμφάνιση του ο Σάκης Ρουβάς σαν το απόλυτο ποπ είδωλο ενώ βλέπουμε και το πρώτο γυναικείο ποπ συγκρότημα, τα Κακά Κορίτσια. Ποπ επιρροές ξεκίνησαν να έχουν και η Άννα Βίσση με την Δέσποινα Βανδή πουλώντας χιλιάδες αντίτυπα δίσκων. 
Και πάμε στα 00’s. Την δεκαετία που η ποπ ήταν στο απόγειο της. Από άνδρες καλλιτέχνες απόλυτος κυρίαρχος σίγουρα ήταν ο Μιχάλης Χατζηγιάννης  ενώ από γυναίκες η Έλενα Παπαρίζου. Αίσθηση προκαλεί επίσης η Καλομοίρα στην οποία έδωσαν τον τίτλο πριγκίπισσα της ποπ(ή Ελληνίδα Britney Spears) αλλά και η Tamta για το ιδιαίτερο στυλ της. Από συγκροτήματα οι One και οι Hi-5 μονοπωλούν το ενδιαφέρον με καθαρούς ποπ ήχους.           Από το 2010 μέχρι και σήμερα η απήχηση που έχει το Ελληνικό ποπ τραγούδι έχει πέσει αισθητά. Ελάχιστοι είναι οι νέοι καλλιτέχνες που υπηρετούν με επιτυχία αυτό το είδος πλέον. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί σίγουρα η καινούργια μας πριγκίπισσα της ποπ Demy.
Από άνδρες καλλιτέχνες, ο Γιώργος Σαμπάνης έρχεται να διαδεχτεί πολύ επάξια τον Μιχάλη Χατζηγιάννη ενώ ιδιαίτερα αγαπητός είναι και ο Stan. Από συγκροτήματα επιτυχία γνώρισαν οι Boys and Noise ωστόσο και αυτοί οδηγήθηκαν στην διάλυση.
Ευχόμαστε το ποπ τραγούδι να συνεχίσει να υπάρχει γιατί όπως έχει πει και κάποιος “Για να λειτουργήσει σωστά η μουσική, χρειάζονται όλα τα είδη της“!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...