Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Ramones: H πρώτη (και καλύτερη) πανκ μπάντα.Με την ντίσκο να είναι το προνόμιο των πλουσίων και των ανώτερων κοινωνικά στρωμάτων, το ροκ ή το πανκ ειχε καταντήσει να είναι αποκλειστικά υπόθεση της εργατικής και μεσαίας τάξης. Κάπως έτσι γεννήθηκαν μέσα στα πιο βρωμερά καταγώγια της Νέας Υόρκης οι Ramones, η πρώτη πραγματική, με ονομασία προέλευσης και πιστοποιητικό γνησιότητας πανκ μπάντα, παρόλο που οι Stooges του Ιγκι Ποπ προηγήθηκαν χρονικά. Η μπάντα, που σχηματίστηκε το 1974, πήρε το όνομά της από το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Paul McCartney των Beatles όταν έπαιζε σε δίσκους τρίτων και δεν ήθελε να καταστήσει την ύπαρξη του γνωστή, ενώ υιοθέτησε την κραυγή "Gabba Gabba Hey", το σύνθημα του γκρουπ, από τους χαρακτήρες της ταινίας τρόμου του 1932 «Freaks», οι οποίοι περιφέρονταν σε όλη την ταινία φωνάζοντας "gobble, gobble". Οι Ramones σχηματίστηκαν τον Αύγουστο του 1974 στη Νέα Υόρκη. Αποτελούνταν από τους Joey, Johnny, Dee Dee και Tommy. Υιοθέτησαν το ψευδώνυμο Ramones ως επίθετο όλοι τους. Ήταν μια ιδέα του Dee Dee, παρόλο που δεν έχουν καμία συγγένεια μεταξύ τους.Μετά το εμφατικό σήμα των Rolling Stones με τη γλώσσα (δημιούργημα του Andy Warhol) το πλέον δημοφιλές σήμα συγκροτήματος που εξακολουθεί σχεδόν 20 χρόνια από τη διάλυση του να είναι εξαιρετικά δημοφιλές, είναι αυτό των Ramones. Δημιούργημα του μεξικάνου  Arturo Vega, το σήμα τους παραπέμπει στο αντίστοιχο σήμα της Αμερικής με αετό (που κρατά ένα μπαστούνι του base ball), τα βέλη, τα ονόματά τους και φυσικά το περίφημο Hey Ho Let’s Go. Η προσέγγιση Vega με τον αετό έγινε επειδή θεωρεί ότι οι Ramones ήταν το απόλυτο Αμερικάνικο συγκρότημα και ένα τέτοιο σήμα έπρεπε να έχει. Τα τραγούδια τους, παρόλο που ακούγονταν όλα ίδια, είχαν κάτι που σε έκανε να κολλάς μαζί τους. Δεν ήταν φιγουρατζήδες, δεν χρησιμοποιούσαν περιττά συστατικά και λοιπά «συντηρητικά» στην μουσική τους, τα φασαριόζικα κομμάτια τους διαρκούσαν το πολύ δυο λεπτά έκαστο και το πυρετώδες τέμπο τους με τα τρία-ακόρντα-και-φύγαμε αποτελούσε την καλύτερη γυμναστική για ένα μάτσο 16χρονους με εμφανή τα πρώτα σημάδια της ακμής στο πρόσωπο. Η εμφάνιση τους περιλάμβανε δερμάτινα τζάκετ, σκισμένα τζιν και πάνινα αθλητικά παπούτσια.Στα εξώφυλλα των δίσκων τους χρησιμοποιούσαν ηθελημένα μια καρτουνίστικη αισθητική και πολλά στοιχεία του κιτς της δεκαετίας του ’50. H αρχική τετράδα των μελών ζούσε στην γειτονιά Forest Hills στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ο μικρότερος αδελφός του Joey, o Mickey Leigh, έκανε παρέα με τον Johnny Ramone.
O Johnny είχε ήδη συνεργαστεί με τον Tommy σε μια μπάντα. Επίσης ο Johnny έκανε παρέα με τον Dee Dee. Οι δύο τελευταίοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαζί μια μπάντα. Στο μεταξύ ο Mickey είχε φέρει σε επαφή τον Joey με τον Johnny. Παρά τις όποιες διαφορές τους χρειαζόταν έναν ντράμερ και αυτός σε αυτή την φάση δε μπορούσε να ήταν άλλος από τον Joey. O Tommy ανέλαβε καθήκοντα μάνατζερ έχοντας ήδη εμπειρία από την ζωή στο στούντιο λόγω της συνεργασίας του στο Band of Gypsys ως μηχανικός ήχου στον Τζίμι Χέντριξ.
Γρήγορα διαπίστωσαν πως ο Dee Dee δεν τα κατάφερνε στα φωνητικά και ο Joey είχε και αυτός ένα πρόβλημα με τα ντραμς. Έτσι προσωρινά ο Τοmmy ανέλαβε τα ντραμς και δοκίμασαν τον Joey στα φωνητικά. Το σχήμα αυτό τους άρεσε και το διατήρησαν. Βέβαια ο Tommy παρέμενε ο manager του συγκροτήματος και μετέπειτα παραγωγός.
Σύντομα μετακόμισαν στο σπίτι του Arturo Vega, που έμελλε να γίνει ο υπεύθυνος για το καλλιτεχνικό τμήμα και να αναλάβει και τεχνικός στα φώτα στις συναυλίες. Εκεί ξεκίνησαν να γράφουν τραγούδια και να εξασκούν τις ικανότητές τους στα μουσικά όργανα.Σύνδεσαν το όνομά τους με το CBGB’s κλαμπ στο Μανχάταν και το 1976 κυκλοφόρησαν το πρώτο, ομώνυμο άλμπουμ τους. Όλα τα υπόλοιπα ήταν πια ιστορία και παρότι όσοι πέρασαν από την μπάντα (ο Μάρκι Ραμόουν έφτασε μέχρι τα Γιάννενα πριν από μερικά χρόνια) ήταν εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, οι Ramones έγραψαν κάποιες από τις πιο sos σελίδες του ροκ εν ρολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...