Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Το «The lost world» είναι μια βωβή ταινία που σίγουρα δεν σας λέει κάτι. Αν, όμως, σας έλεγα ότι έχει κάτι κοινό με το «Jurassic Park», σίγουρα θα απορούσατε. Και αυτό το κοινό δεν είναι άλλο από τους δεινόσαυρους!

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, το «The lost world» (1925) ήταν η πρώτη βωβή ταινία, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν δεινόσαυροι με την τεχνική των σπέσιαλ εφέ!

Βασισμένο σε νουβέλα του Άρθρουρ Κόναν Ντόιλ -του 1912-, το καινοτόμο για την εποχή φιλμ σκηνοθετήθηκε από τον Χάρι Χόιτ, με πρωταγωνιστές τους Μπέσι Λοβ, Λούις Στόουν, Γουάλας Μπίρι και Λόιντ Χιους. Η ιστορία αφορά μια ομάδα ερευνητών από το Λονδίνο που μαθαίνουν πως σε ένα οροπέδιο στον Αμαζόνιο υπάρχουν δεινόσαυροι και αποφασίζουν να ταξιδέψουν ως εκεί προκειμένου να φέρουν έναν από αυτούς πίσω στο Λονδίνο.

Ο πρωτοπόρος Γουίλις Ο’ Μπράιεν κρυβόταν πίσω από την ιδέα με τα εφέ και για να καταφέρει να τους «ζωντανέψει» στο σινεμά συνδύασε μινιατούρες δεινοσαύρων από καουτσούκ με ζωντανά πλάνα ανθρώπων χρησιμοποιώντας διαχωρισμένη οθόνη.            Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στο «King Kong» το οποίο έκανε πρεμιέρα το 1933 και τα animation επιμελήθηκε επίσης ο Ο’ Μπράιεν, με την παραγωγή των δύο ταινιών να μοιάζουν σε πολλά σημεία.

Το The Lost World υπήρξε τεράστια επιτυχία, συγκεντρώνοντας 1,3 εκατομμύρια δολάρια -με προϋπολογισμό 700.000 δολαρίων. Το 1998 ανακηρύχθηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...