Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Kashmir.Κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1975 από το αγγλικό ροκ συγκρότημα Led Zeppelin και συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ τους «Physical Graffiti», σε παραγωγή του Jimmy Page, στη νεοϊδρυθείσα, δική τους εταιρίας τελικά, την Swan Song.Το τραγούδι Kashmir ήταν υποψήφιο για “Grammy Καλύτερης Ροκ Ερμηνείας”!
Ο τίτλος του τραγουδιού προέρχεται από την περιοχή Kashmir και ονομάστηκε έτσι λόγω ενός ταξιδιού των μελών του συγκροτήματος Robert Plant και  Jimmy Page στην περιοχή.
Το original όνομα του τραγουδιού ήταν “Driving to Kashmir“.Το τραγούδι γράφτηκε από τους Robert Plant και  Jimmy Page (ενώ credits δίνονται και στον John Bonham.), σε μία περίοδο τριών ετών. Το τραγούδι ξεκίνησε όταν ο Plant είχε την έμπνευση να γράψει στίχους το φθινόπωρο του 1973, μετά από μια μακρά, φαινομενικά ατέρμονη πορεία μέσα από την «γη των αποβλήτων», όπως είπε, στο νότιο Μαρόκο αρχικά με τον τίτλο Οδηγώντας στο Κασμίρ.
Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έχει να κάνει με το Κασμίρ και τη Βόρεια Ινδία.Στο μεγαλειώδες Κασμίρ χώρεσαν οι όλο και πιο υψηλές φιλοδοξίες του Page και o διακαής πόθος του να αποδείξει το λάθος τους σε όσους κυνηγούσαν τους Led Zeppelin από το ξεκίνημά τους.Σύμφωνα με τον Page, ο αρχικός ρυθμός δόθηκε από τον Bonham και σιγά σιγά πάνω στα ντραμς, χτίστηκε και το υπόλοιπο κομμάτι. Αρχικά δεν είχαν προβλέψει την ύπαρξη ορχήστρας, αλλά για να δώσουν βάθος και κύρος στο κομμάτι την προσέθεσαν. Την εποχή που ο John Paul Jones είχε αποφασίσει να φύγει από το συγκρότημα (σ.σ. τελικά δεν το έκανε) το κομμάτι δεν δουλεύτηκε και άρχισαν πάλι να το επεξεργάζονται όταν ο Jones παρέμεινε και ανέλαβε την ενορχήστρωση και έπαιξε mellotron. Η αλήθεια είναι ότι όλη τη μεγαλοπρέπεια του τραγουδιού, τη δίνει η πλούσια και μελοδραματική ενορχήστρωση κι όχι η ερμηνεία του Plant.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...