Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

a-ha: Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα γκρουπ των 80s.Το νορβηγικό συγκρότημα που γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 80 με κεντρικό πρόσωπο τον τραγουδιστή Morten Harket .H μεγάλη επιτυχία τους στα μέσα της δεκαετίας του 1980 "Take On Me", η οποία μετά τη δεύτερη και τρίτη εκδοχή της το 1984-1985 οδήγησε το ποπ συγκρότημα στην πρώτη θέση του αμερικανικού Billboard.Το ποπ συγκρότημα A-ΗA ιδρύθηκε το 1982 στο Όσλο. Ο Βάακταρ Σαβόι, ο Φουρουχόλμεν, όπως και ο κιθαρίστας Μόρτεν Χάρκετ έγιναν διάσημοι αφότου κυκλοφόρησε ο δίσκος τους "Hunting High And Low" το 1985.Παρόλα αυτά οι  Morten Harket (φωνητικά), Magne Furuholmen (keyboards) και Pål Waaktaar-Savoy (κιθάρα) έχουν βγάλει ποπ διαμάντια σε όλη τη διάρκεια της 35 χρονης καριέρας τους που δισκογραφικά αποτιμάται σε 10 στούντιο δίσκους.
Σίγουρα υπήρχαν ατυχείς δισκογραφικά δουλειές, απόλυτα φυσιολογικό, αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει τις ωραίες στιγμές που μας έχουν δώσει, κάποιες έχουν κυκλοφορήσει σε single ενώ άλλες είναι καλά κρυμμένες.                                                                 
 Το εκπληκτικό βίντεο κλιπ της πρώτης και μεγαλύτερης επιτυχίας τους, Take on me, βραβεύτηκε με 6 διακρίσεις από το MTV και σκηνοθετήθηκε από τον ιρλανδό Steve Barron, υπεύθυνο για ένα ακόμη σημείο αναφοράς της παντοδυναμίας του MTV, το Billie Jean. Τα περίφημα σχέδια του video clip του Take on me, χρειάστηκαν 3 μήνες για να ολοκληρωθούν. Είχαν σχεδιαστεί από τον Mike Patterson και τη γυναίκα του Candace Reckinger. Το ζεύγος σκηνοθέτησε αργότερα τα Luka της Suzanne Vega, το  Be Still My Beating Heart του Sting, το επίσης βραβευμένο Opposites Attract, της  Paula Abdul με τον MC Skat Kat, ενώ πιο πρόσφατα το  Mr. Blue Sky των Electric Light Orchestra για το  site του συγκροτήματος το 2012, τραγούδι που ακούγεται και στο Guardians of the Galaxy: Vol 2.                                                                 
 O Edge και ο Adam Clayton των U2 έχουν δηλώσει ότι οι A-ha είναι μια υποτιμημένη μπάντα. Οι  Coldplay και οι  Keane τους έχουν δηλώσει ως επιρροή.
Το διάσημο νορβηγικό συγκρότημα Α-ha θα δώσει συναυλία στο Crocus Siti Hall της Μόσχας στις 22 Νοεμβρίου του 2019, όπου θα παρουσιάσει τις επιτυχίες του άλμπουμ τους "Hunting High And Low", το οποίο το έκανε παγκοσμίως γνωστό.
                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...