Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Πάνος Γλυκοφρύδης , Άφησε  σημαντικό έργο κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου. Σκηνοθέτησε επίσης θεατρικές παραστάσεις καθώς και τηλεοπτικές σειρές που αγαπήθηκαν από το κοινό όπως η σειρά «Γιάννης και Μαρία». Κινήθηκε στη χρυσή τομή του επορικού με τον καλλιτεχνικό κινηματογράφο. Επαγγελματίας που δούλεψε με πάθος και συνέπεια τις δεκαετίες που το ελληνικό σινεμά είχε ανάγκη και τα δύο.Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στην Σχολή Λυκούργου-Σταυράκου και έκανε την κινηματογραφική πρακτική του στο Παρίσι. Με την επιστροφή του, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη, αρχικά δίπλα στον δάσκαλό του Γρηγόρη Γρηγορίου, και στη συνέχεια πλάι στους Ντίμη Δαδήρα και Βασίλη Γεωργιάδη.
Το 1959 γύρισε την πρώτη του ταινία, «Δουλειές με Φούντες» και το 1961, με την ταινία «Διαβόλου Κάλτσα», ξεκίνησε η πολύχρονη και γονιμότατη συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο, με τον οποίον γύρισε έντεκα ταινίες σε διάστημα είκοσι χρόνων. Το 1966 έκανε στροφή στην καριέρα του, γυρίζοντας την ξεχωριστή ταινία «Με τη Λάμψη στα Μάτια», η οποία κατέκτησε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκη τρία βραβεία και αργότερα προβλήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά κινηματογραφικά έργα, στο πλαίσιο δύο μεγάλων αναδρομικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993) και το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι (1995).
Ο Πάνος Γλυκοφρύδης σκηνοθέτησε συνολικά 21 ταινίες. Το 1974 γύρισε την ταινία Η δίκη των δικαστών με θέμα τη δική του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα και πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Η τελευταία ταινία του, τα «Παιδιά του ονείρου», γυρίστηκε το 1992.Ο Πάνος Γλυκοφρύδης ασχολήθηκε επίσης με το θέατρο και την τηλεόραση, ενώ δίδαξε επί πολλά χρόνια στη Σχολή Σταυράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...