Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Μπάρμπαρα Στάνγουικ (Barbara Stanwyck),Θρυλική σταρ των φιλμ νουάρ.Κορυφαία ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, η Στάνγουικ έμεινε στην ιστορία του Χόλιγουντ για τη δυναμική κινηματογραφική της παρουσία, το υποκριτικό της εύρος καθώς και για τις συνεργασίες της με μεγάλους σκηνοθέτες της μεγάλης οθόνης όπως ο Σέσιλ Μπι Ντε Μιλ, ο Φριτς Λανγκ, ο Φρανκ Κάπρα κι ο Μπίλι Γουάιλντερ.Η ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στα τέλη της δεκαετίας του '20, μετά από ένα μικρό διάστημα, στο οποίο εργάστηκε ως μοντέλο.Καριέρα είναι μια πολύ πομπώδης λέξη. Ήταν πάντα μια δουλειά και αισθάνομαι πολύ τυχερή που είχα το προνόμιο να κάνω αυτό που αγαπάω.. ήταν τα λόγια της σε μεγάλη ηλικία που είχε δηλώσει.Η Στάνγουικ βραβεύτηκε με 3 Έμμυ και 2 Χρυσές Σφαίρες. Προτάθηκε για τέσσερα Όσκαρ χωρίς, ωστόσο, να κερδίσει ποτέ και γι’ αυτό το λόγο την αποκαλούσαν στο Χόλιγουντ, ως «η καλύτερη ηθοποιός στην ιστορία που δεν βραβεύτηκε ποτέ με Όσκαρ»!Τo 1944 ερμήνευσε τον πιο αξιομνημόνευτο ρόλο της καριέρας της στο αριστουργηματικό φιλμ νουάρ του Μπίλι Γουάιλντερ «Κολασμένη Αγάπη» (Double Indemnity) στο ρόλο μιας αδίστακτης γυναίκας που εμπλέκει έναν ασφαλιστή στο έγκλημα του συζύγου της.
Η συγκλονιστική ερμηνεία της της χάρισε την τρίτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, αλλά έχασε το βραβείο από την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και την ερμηνεία της στην ταινία «Εφιάλτης» (Gaslight). Την ίδια χρονιά η Στάνγουικ ήταν ήδη η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός του Χόλιγουντ.Η καριέρα της ηθοποιού άρχισε να φθίνει στα τέλη της δεκαετίας του '50 και από το 1957 άρχισε να αναλαμβάνει τηλεοπτικούς ρόλους.Κατά τη δεκαετία του '80 έλαβε δευτερεύοντες αλλά σημαντικούς ρόλους στις σειρές Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας (The Thorn Birds) και το 1985 εμφανίστηκε στη σειρά του Άαρον Σπέλινγκ Οι Κόλμπις (The Colbys), spin-off της σειράς Δυναστεία (Dynasty). Ο ρόλος της στη σειρά Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραουδώντας της χάρισε το τρίτο της Έμμυ[24]. Κατα τις αρχές της δεκαετίας του '80, οι παραγωγοί της σειράς Falcon Crest της πρότειναν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Άντζελα Τσάνινγκ, αλλά εκείνη τον απέρριψε και τον ανέλαβε τελικά η φίλη της Τζέιν Γουάιμαν.
Στην προσωπική της ζωή παντρεύτηκε 2 φορές και απόκτησε ένα παιδί, ενώ είχε θυελλώδης σχέσεις τόσο με άντρες όσο και με γυναίκες, ανάμεσα τους και με την Τζόαν Κρόφορντ.Έφυγε από τη ζωή το 1990 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, σε ηλικία 82 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...