Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Ernest Borgnine: Ο «Εκατόνταρχος» των τηλεοπτικών μας Μεγάλων Εβδομάδων, ο ηθοποιός με το μισό αιώνα καριέρας και τις 100 ταινίες .Ένας υπέροχος ρολίστας, ένας εξαιρετικός ηθοποιός, ένας άνθρωπος που αγαπήθηκε όσο λίγοι στο Χόλιγουντ –κι ας μην έπαιζε συχνά πρώτους ρόλους. Τιμήθηκε, βέβαια, με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το “Marty” το 1956. Δεν ήταν σταρ, ήταν απλά ο… Εκατόνταρχος κάθε Πάσχα, αυτή η ευγενική φυσιογνωμία που είχε παίξει σε τόσες και τόσες ταινίες των Ρωμαίο που γινόταν Χριστιανός.Γεννημένος στο Χάμπτεν του Κονέκτικατ από Ιταλούς μετανάστες γονείς.Η μητέρα του τον συμβούλεψε να βρει μια εντυπωσιακή δουλειά, καθώς εκείνος δεν είχε διάθεση να δουλέψει ως εργάτης σε εργοστάσιο και τον παρότρυνε να ασχοληθεί με το θέατρο. Ο Μποργκνάιν θεώρησε ότι ήταν καλή ως ιδέα και πέρασε από ακρόαση στο Θέατρο Μπάρτερ στη Βιρτζίνια όπου έγινε δεκτός. Το 1947 έλαβε τον πρώτο του ρόλο στο θέατρο στην παράσταση State of the Union όπου παρά το γεγονός ότι εμφανιζόταν για λίγο κέρδισε εντυπώσεις. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στη θεατρική παράσταση του Τένεσι Γουίλιαμς Γυάλινος Κόσμος κι ένα χρόνο αργότερα βρισκόταν στο Μπρόντγουεϊ όπου συμμετείχε στην παράσταση Harvey. To 1951 μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες όπου έλαβε και το ρόλο που τον έκανε γνωστό στην ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν Όσο υπάρχουν άνθρωποι. Ο Μπόργκναϊν κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία του ως ένας ευαίσθητος χαρακτήρας στην ταινία Marty το 1955.
 Συνήθως υποδυόταν τον ρόλο του κακού και άγριου, όπως στην ταινία The Wild Bunch.Δούλεψε ως τα βαθιά του γεράματα, υπηρετώντας με χαρακτηριστική άνεση και ποιότητα τους ρόλους που αναλάμβανε να παίξει.
Λίγοι θυμούνται ότι ο Μποργκνάιν ήταν «εκεί» σε ταινίες που διατρέχουν όλο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και αγγίζουν και τον 21ο, μολονότι οι εποχές στο σινεμά άλλαζαν δραματικά. Στη δεκαετία του ’80, σε ηλικία 64 ετών έπαιξε στο «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» πλάι στον Κερτ Ράσελ, ενώ στα 90s σε ηλικία 80 ετών έπαιξε στο φουτουριστικό «Gattaca» μαζί με τον Ηθαν Χοκ και την Ούμα Θέρμαν. Και το 2010 σε ηλικία 93 ετών είχε ένα χαρακτηριστικό πέρασμα στην περιπέτεια «Red» με τους Μπρους Γουίλις και Ελεν Μίρεν.Στις καλύτερες στιγμές της πλούσιας φιλμογραφίας του συγκαταλέγονται ταινίες όπως «Και οι 12 ήταν καθάρματα» του Ρόμπερτ Ολντριτς και «Η άγρια συμμορία» του Σαμ Πέκινπα. Παντρεύτηκε 4 φορές (τη δεύτερη με την ηθοποιό Κέιτι Τζουράντο) και απέκτησε 4 παιδιά. Ο ηθοποιός απεβίωσε, σε ηλικία 95 ετών, από επιπλοκές νεφρικής ανεπάρκειας στις 8 Ιουλίου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...