Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Sir John Hurt.Ο θρυλικός πρωταγωνιστής δεκάδων ταινιών όπως ALIEN, MIDNIGHT EXPRESS, V FOR VENDETTA, HELLBOY, THE GHOUL, CONTACT και πολλών άλλων. Η καριέρα του Βρετανού ηθοποιού είναι τεράστια και περιλαμβάνει πάνω από 200 γνωστές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ο John Hurt αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και αναγνωρίσιμα ονόματα από τη Μ. Βρετανία, κάτι που αναγνωρίστηκε από την Βασίλισα της Αγγλίας που το 2015 τον έχρισε Ιππότη για την μεγάλη του προσφορά στον χώρο του σινεμά.Μεταξύ άλλων διακρίσεων έχει προταθεί για Όσκαρ δύο φορές, μία φορά για Χρυσή Σφαίρα, ενώ από την άλλη έχει πάρει τέσσερα BAFTA, με το τελευταίο να είναι μεγάλο επίτευγμα, ενώ να αναγνωρίζεται και η συνολική προσφορά του στον βρετανικό κινηματογράφο.Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1940 κοντά στο Τσέστερφιλντ, στην καρδιά της Αγγλίας. Η μητέρα του, παρότι ήταν ερασιτέχνης ηθοποιός, του απαγόρευσε να πάει στον κινηματογράφο, κρίνοντας ότι είναι "πολύ αναξιοπρεπές" για έναν γιο πάστορα.Στο σχολείο, ο Χερτ ανακαλύπτει το θέατρο αλλά στρέφεται αρχικά στη ζωγραφική καθώς είναι μεγάλος θαυμαστής του 'Εντβαρντ Μουνκ. 'Ελαβε υποτροφία για να γίνει καθηγητής σχεδίου στο Saint Martin's School of Arts του Λονδίνου.
Αλλά το 1960, το πάθος του για το σανίδι τον κάνει να εισαχθεί στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, από την οποία πήρε πτυχίο δύο χρόνια αργότερα.Για τον ρόλο  του στο  Εξπρές του Μεσονυχτίου προτάθηκε για Όσκαρ Β' Αντρικού Ρόλου το 1978, ενώ το 1980 ξαναπροτάθηκε για Όσκαρ, αυτήν τη φορά για Καλύτερος Ηθοποιός για τον ρόλο του στην ταινία “Ο Άνθρωπος Ελέφαντας”.Τo 1979 , ο ηθοποιός υποδύεται τον δεύτερο αξιωματικό Κέιν στο "Alien" του Ρίντλεϊ Σκοτ. Η σκηνή όπου ο εξωγήινος τον σκοτώνει έμεινε στα χρονικά του κινηματογράφου.Στο ευρύ κοινό, αναγνωρίσιμη πλέον θεωρείται και η φωνή του,την οποία έχει δανείσει σε πολλές ταινίες κινουμένων σχεδίων και αφήγήσεις, όπως: στο Watership Down (1978), στο Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (1978), στο Μαύρο καζάνι (1985) στο Dogville , αλλά και στη σειρά του BBC, Μέρλιν.Έφυγε  σε ηλικία 77 ετών τον Ιανουάριο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...