Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Ο θρυλικός πρωταγωνιστής των γουέστερν Ελάι Γουάλας, ο οποίος άφησε εποχή ως «άσχημος» στην ταινία «Ο καλός, ο κακός κι ο άσχημος».Ηταν ενας απο τους μεγάλους ηθοποιούς χαρακτήρων και επαιξε στον κινηματογράφο σε 90 ταινίες. Οι πιο γνωστοί ρόλοι που ερμηνευσε, ήταν αυτός του Ληστή Καλβέρα στη ταινία "Και οι επτά ήταν υπερόχοι" και του Τουκό Ραμίρεζ " ο Άσχημος" στην ταινία "Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος".Η αξία του ήταν τέτοια ώστε παρέμεινε ενεργός και είχε συνεχή ζήτηση στη σκηνή και στο πανί για πάνω από 60 χρόνια, από το 1949 που πρωτοεμφανίστηκε σε τηλεθεατρική σειρά μέχρι το 2010 που έκανε το τελευταίο του πέρασμα στο Γουόλ Στριτ: Το Χρήμα Ποτέ δεν Κοιμάται, του Όλιβερ Στόουν.Η καριέρα του Γουάλας ξεκινήσε στο Θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1945 και το 1951 κέρδισε το βραβείο Tony για την ερμηνεία του στο έργο "Μωρίς Σταπλέτον" του Τενεσί Ουίλιαμς. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του το έκανε με την ταινία του Ελία Καζάν "Η Φωνή του Πόθου" (Baby Doll) το 1956.Πολλοί κριτικοί θεωρούν ότι ο ρόλος στον οποίο διακρίθηκε ήταν του Καλβέρα, του οπλαρχηγού μεξικανικής συμμορίας στην ταινία «Και οι Επτά ήταν υπέροχοι», μια προσαρμογή της ιαπωνικής κλασικής ταινίας «Οι Επτά Σαμουράι».
Άλλοι τον προτιμούν στη ταινία «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», ως «άσχημο» Τούκο, απέναντι από τον Κλιντ Ίστγουντ στο κλασικό σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε.Άλλοι σημαντικοί ρόλοι του ήταν στις ταινίες «Η κατάκτηση της Δύσης», «Το χρυσάφι του Μακένα», «Ο Λόρδος Τζιμ», «Τζένγκις Χαν», «Πώς να κλέψετε ένα εκατομμύριο δολάρια», «Ο Νονός ΙΙΙ», αλλά και στους «Αταίριαστους», δίπλα στον τον Κλαρκ Γκέιμπλ και την Μέριλιν Μονρόε.Ο πλέον χαρακτηριστικός του ρόλος είναι αυτός του άσχημου Τούκο στο γουέστερν σπαγκέτι του μετρ Σέρτζιο Λεόνε, Ο Καλός ο Κακός και ο Άσχημος. Είναι ο μπαγαποντάκος ισορροπιστής, η κουτοπόνηρη εύθυμη νότα, το μέσον της ζυγαριάς ανάμεσα στον καλό ξανθό Κλιντ Ίστγουντ και στον κακό μοχθηρό Λι Βαν Κλιφ.Ο σπουδαίος Αμερικάνος ηθοποιός, Ιλάι Γουάλας, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 98 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...