Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Τζακ Μπρους.Σκωτσέζος μπασίστας και συνθέτης, ιδρυτικό μέλος του επιδραστικού ροκ συγκροτήματος Cream. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μπασίστες στην ιστορία της ροκ μουσικής. Οι πιο γνωστές συνθέσεις του είναι τα τραγούδια «Sunshine of Your Love», «Strange Brew», «Politician» και «White Room».Ο Τζακ Μπρους, που ίδρυσε τους Cream το 1966 μαζί με τον κιθαρίστα Έρικ Κλάπτον και τον ντράμερ Τζίντζερ Μπέικερ, συνέγραψε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως «Sunshine of your love» και «I feel free», προτού διαλυθεί το συγκρότημα το 1968.Το 1962, εντάχθηκε στο μπλουζ συγκρότημα Blues Incorporated, όπου γνώρισε τον μετέπειτα ντράμερ των Cream, Τζίντζερ Μπέηκερ. Την επόμενη χρονιά, δημιούργησε τους Graham Bond Quartet με τον Γκράχαμ Μποντ, τον Μπέηκερ και τον κιθαρίστα Τζον ΜακΛάφλιν. Λίγο μετά, αποχώρησε ο ΜακΛάφλιν και στη θέση του προσέλαβαν σαξοφωνίστα, αλλάζοντας ταυτόχρονα το όνομα τους σε Graham Bond Organization.
Με αυτή τη σύνθεση, κυκλοφόρησαν το "The Sound of 65" τον Μάρτιο του 1965 και το "There's a Bond Between Us" λίγους μήνες αργότερα, χωρίς να γνωρίσουν εμπορική επιτυχία.Ο Μπρους με τον Μπέηκερ είχαν συνεχείς διαφωνίες κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, με αποτέλεσμα ο Μπρους να αποχωρήσει τον Αύγουστο του 1965.Μετά την αποχώρηση του, έπαιξε για ένα μικρό διάστημα με τους Bluesbreakers του Τζον Μάγιαλ, όπου γνώρισε τον κιθαρίστα Έρικ Κλάπτον. Αμέσως μετά, συμμετείχε στο τραγούδι "Pretty Flamingo" των Manfred Mann's Earth Band το οποίο ανέβηκε στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ.Τον Ιούλιο του 1966, ο Τζακ Μπρους μαζί με τον Έρικ Κλάπτον και τον Τζίντζερ Μπέικερ δημιούργησαν τους Cream, ένα συγκρότημα του ψυχεδελικού μπλουζ-ροκ, που έμελλε να βάλει τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της ροκ μουσικής, παρά τη μικρή τους διάρκεια. Μαζί κυκλοφόρησαν τέσσερις επιτυχημένους δίσκους («Fresh Cream», «Disraeli Gears», «Wheels of Fire», «Goodbye»), εκ των οποίων οι τρεις έγιναν χρυσοί και ο τέταρτος πλατινένιος. Τα τρία πρώτα άλμπουμ τους βρίσκονται στη λίστα με τα «500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών» του περιοδικού Rolling Stone. Στο διάστημα των 2,5 χρόνων της ύπαρξης τους, ο Μπρους αναδείχθηκε σ’ έναν από τους κορυφαίους ηλεκτρικούς μπασίστες, ενώ ήταν ο βασικός συνθέτης του συγκροτήματος. Οι Cream διαλύθηκαν το 1968 και τα μέλη τους ακολούθησαν σόλο καριέρες.Ο Μπρους κινήθηκε στα γνώριμα γι’ αυτόν μονοπάτια της τζαζ-ροκ και του μπλουζ-ροκ, χωρίς να γνωρίσει την επιτυχία των Cream. Δημιούργησε τα συγκροτήματα «West, Bruce & Laing», «Jack Bruce & Friends», «Jack Bruce Band» και «Bruce-Baker-Moore», ενώ συνεργάστηκε με μουσικούς, όπως οι Φρανκ Ζάπα, Λου Ριντ, Κόζι Πάουελ, Γκάρι Μουρ, Ρόμπιν Τράουερ, Κιπ Χάνραχαν, Άντον Φίερ, Τζίντζερ Μπέικερ, Ρίνγκο Σταρ, Τσάρλι Γουότς, Ίαν Στιούαρτ και Αλέξις Κόρνερ.Το 1993 επανενώθηκε με τα υπόλοιπα μέλη των Cream για μία εμφάνιση στην τελετή εισόδου του συγκροτήματος στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2005 ξαναβρέθηκε με τους Cream για μία σειρά συναυλιών στο «Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ» του Λονδίνου, οι οποίες αποτυπώθηκαν στο άλμπουμ «Royal Albert Hall London May 2-3-5-6, 2005», αλλά και μερικές εμφανίσεις στο «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν» της Νέας Υόρκης μερικούς μήνες αργότερα.;Έφυεγ απο τη ζωή σε ηλικία 71 χρονών 25 Οκτωβρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...