Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Ο «Σαγόνιας» του Τζέιμς Μποντ, Ρίτσαρντ Κίελ
Ο επιβλητικός γίγαντας του σινεμά με τα σιδερένια δόντια και τη χρυσή καρδιά!Ο αγαπημένος ηθοποιός με το τρομακτικό ύψος των 2,17 μέτρων σφράγισε τον ρόλο του κινηματογραφικού γίγαντα, εκφοβίζοντας αντιπάλους, τρώγοντας καρχαρίες και δαγκώνοντας τους πάντες με τη σιδερένια του μασέλα.Ο τεραστίων διαστάσεων κακός του σινεμά περιέφερε την επιβλητική του κορμοστασιά σε αναρίθμητες κυριολεκτικά ταινίες, αν και έμελλε να γίνει ευρύτερα γνωστός από τους ρόλους του στα Τζέιμς Μποντ.
Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του παγκόσμιου κινηματογράφου, καθώς δεν μπορούσες να τον μπερδέψεις με κανέναν, μπορεί να μην έπιασε ποτέ την καλή στο σινεμά, εμφανίστηκε όμως σε τόσους και τόσους ρόλους παραμένοντας ένας από τους γνωστότερους κακούς του Τζέιμς Μποντ όλων των εποχών.Το θεόρατο παράστημά του τον έφερε πορτιέρη σε μαγαζιά και μπράβο γενικών καθηκόντων, πριν βρει τη θέση του στη μικρή και μεγάλη οθόνη στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τις αρχές του 1960 και γίνει σύμβολο του κολοσσιαίου κακού στα τζεϊμσμποντικά «Η Κατάσκοπος που με αγάπησε» (1977) και «Επιχείρηση Μουνρέικερ» (1979), όντας μάλιστα ένας από τους ελάχιστους εχθρούς του Πράκτορα 007 που επανεμφανίστηκαν σε ταινία του!Πριν τις ταινίες του Μποντ είχε συμμετάσχει σε διάφορες σειρές, μεταξύ των οποίων και η Λάσσι, Twilight Zone, H Τζίνη και το Τζίνι και το Wild Wild West. Επίσης σε ταινίες, όπως στο the Longest Yard με τον Μπαρτ Ρέινολντς, μια ταινία που συνδύαζε ράκμπι και φυλακή και τα Κανόνια του Ναβαρόνε. Το 1996 έκανε μια εμφάνιση δίπλα στον Άνταμ Σάντλερ στο Happy Gilmore (ο Εξωφρενικός κύριος Γκίλμουρ). Ο ρόλος του Σαγόνια του χάρισε μια μικρή συμμετοχή στην μεταφορά του γνωστού κινούμενου σχεδίου Inspector Gadget (Επιθεωρητή Σαϊνη) το 1999, ως του «διάσημου τεράστιου τύπου με τα ασημένια δόντια» (Famous Big Guy with Silver Teeth).Ο καλοκάγαθος γίγαντας με την ευγενική ψυχή και τη σκανδαλιάρικη αίσθηση του χιούμορ έσπαγε πάντα πλάκα με τη σπάνια κατάσταση της υγείας του, την παθολογική υπερτροφία των άκρων (ακρομεγαλία) που τον μετέτρεψε σε γίγαντα, παρά τα κινητικά προβλήματα που απέκτησε στο διάβα της ζωής του. Όταν τον ρώτησε ας πούμε μια δημοσιογράφος πώς μπορούσε να κοιμηθεί στο στάνταρ κρεβάτι του ξενοδοχείου, εκείνος απάντησε ότι έβγαζε τα πόδια του από το παράθυρο! Αλλά και σε εκπομπή της αυστραλιανής τηλεόρασης είπε στους παρουσιαστές ότι ήταν ώρα να γνωρίσει το κοινό τη «μινιατούρα» σύζυγό του Diane, ψάχνοντας στις τσέπες του σακακιού του!Στη μεγάλη οθόνη τον είδαμε επίσης στο «Ομάδα κρούσεως 10 απ’ το Ναβαρόνε», αλλά και στον «Αστυνόμο Σαϊνη» με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μπρόντερικ.Αυτός ήταν ο μοναδικός από κάθε άποψη Ρίτσαρντ Κίελ, που εκμεταλλεύτηκε το θηριώδες του παράστημα για να κάνει μια καριέρα στη showbiz που μέτρησε 5 δεκαετίες συνεχούς δράσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...