Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

;Eλεν Μίρεν.Η διάσημη Βρετανή ηθοποιός, που κέρδισε το Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Βασίλισσα», ήταν και παραμένει... γυναικάρα!Έχει βραβευτεί με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, με τέσσερα BAFTAs, με τρεις Χρυσές Σφαίρες, με τέσσερα Βραβεία Έμμυ και με δύο Βραβεία Καλύτερης Υποκριτικής, από το Φεστιβάλ Καννών. Ενώ, τέλος, το 2003, τιμήθηκε με τον τίτλο της Λαίδης από το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, για την προσφορά της έως τώρα.Η Έλεν Λύντια Μιρόνοφ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στο Δυτικό Λονδίνο, από πατέρα ρωσικής καταγωγής και μητέρα αγγλίδα. Ήταν το δεύτερο από τα 3 αδέλφια και μεγάλωσε στο Έσεξ. Από τα σχολικά της κι όλας χρόνια το θέατρο είχε μπει στη ζωή της με τις συμμετοχές της σε διάφορες παραστάσεις, ενώ μόλις τέλειωσε το σχολείο ξεκίνησε σπουδές New College of Speech and Drama στο Λονδίνο.Στα 18 της έκανε οντισιόν για το Εθνικό Θέατρο Νεολαίας, όπου και έγινε δεκτή και μέχρι τα 20 είχε ήδη παίξει σε σημαντικές παραστάσεις και ήταν η Κλεοπάτρα στο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στο Old Vic του Λονδίνου. Η Μίρεν συνέχισε με το θέατρο κι έπειτα βρέθηκε στην Royal Shakespeare Company, σε διάφορες παραστάσεις, ενώ γενικότερα σε όλη της την καριέρα, το θέατρο έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού η Μίρεν συνέχισε την πορεία της σε αυτό όλα αυτά τα χρόνια και το 2009 πέρασε και από το αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ερμηνεύοντας τη Φαίδρα του Ρακίνα.
Στον κινηματογράφο κάνει την πρώτη της εμφάνιση το 1966 στο «Press for time» σε βοηθητικό ρόλο χωρίς το όνομά της να εμφανίζεται στους συντελεστές και μετά την τηλεταινία «The Extravaganza of Golgotha Smuts», κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Πήτερ Χολ.Αξιομνημόνευτη ερμηνεία της ήταν o ρόλος της, υποδυόμενη τη Βασίλισσα Ελισάβετ, στην ταινία «Η Βασίλισσα», το 2006.Το 1981 την βλέπουμε στο υποψήφιο για Όσκαρ «Εξκάλιμπερ» του Τζον Μπούρμαν, για την ιστορία του Βασιλιά Αρθούρου και το 1984 κερδίζει βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών για την ερμηνεία της στο «Cal» του Πατ Ο’ Κόνορ, όπου υποδύεται μια καθολική γυναίκα που έχει χάσει τον άντρα της από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, τώρα, όμως ερωτεύεται τον Καλ, ο οποίος είναι μέλος του Στρατού.Μόνο θαυμασμός για την υπέροχη Έλεν Μίρεν, μία από τις πιο σημαντικές Βρετανίδες ηθοποιούς, που έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της πλούσιας κινηματογραφικής της καριέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...