Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Η ταινία “Βασικό ένστικτο” θεωρείται ως ο ορισμός του ερωτικού θρίλερ και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις κλασικές,πιο τολμηρές και σημαντικέςταινίες όλων των εποχών.Το φιλμ που καθιέρωσε την Σάρον Στόουν στο υπέρτατο sex symbol της δεκαετίας του '90.Συμπρωταγωνιστής της Στόουν ήταν ο Mάικλ Ντάγκλας.
Το σενάριο γράφτηκε από τον Τζο Έστερχαζ και η σκηνοθεσία είναι του ολλανδού Πώλ Βερχόφεν.Κυρίως των πολύ τολμηρών σκηνών- πρωτοκλασάτα γυναικεία ονόματα της εποχής, όπως η Κιμ Μπάσιντζερ, η Μέλανι Γκρίφιθ, η Τζίνα Ντέιβις, η Μεγκ Ράιαν, η Τζούλια Ρόμπερτς, η Μισέλ Φάιφερ κ.ά. ,αρνήθηκαν τον ρόλο και έτσι πήγε στην Σάρον Στόουν.

Ποιος δεν ξέρει την κλασσική πλέον σκηνή όπου η  Σάρον Στόουν , επιδόθηκε σε επιδέξια παιχνίδια με τα πόδια της, χαρίζοντας πολλά βράδια φαντασιώσεων και ονειρώξεων στον αντρικό πληθυσμό ολόκληρου του πλανήτη.

Πριν ακόμη την κυκλοφορία της, η ταινία επικρίθηκε για τη σεξουαλική βία, η οποία παρουσιάζεται με λεπτομέρεια.Ο Πώλ Βερχόφεν  δημιουργεί τον απόλυτο χαρακτήρα, που θα καθοδηγήσει τα νήματα της ιστορίας του. Ιδιαίτερα ατμοσφαιρική αστυνομική ταινία δια χειρός ενός σκηνοθέτη που αν θέλει, μπορεί να μας χαρίσει αξιομνημόνευτες στιγμές.

Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο Σαν Φρανσίσκο.Βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1992 και έσπασε τα ταμεία αποφέροντας στην εταιρεία παραγωγής έσοδα μόνο από το σινεμά ύψους 353 εκ. δολαρίων. Έκτοτε έχει προβληθεί αμέτρητες φορές στην τηλεόραση, ενώ έχει κυκλοφορήσει σε βιντεοκασέτα και dvd σε διάφορες εκδόσεις, μία εκ των οποίων το 2007 είχε ως bonus έναν παγοθραύστη.

Στην ταινία πιστώνεται η κατοπινή ελευθερία απεικόνισης σεξουαλικών σκηνών στο Χόλιγουντ.Πλέον η ταινία "Βασικό Ένστικτο" συγκαταλέγεται στις κλασικές και εμβληματικές ταινίες όλων των εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...