Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

 O Michael Douglas, ένας από τους ελάχιστους απόγονους διασημοτήτων του Hollywood (Kirk Douglas) που αναρριχήθηκε με τις δικές του δυνάμεις στην κορυφή. Είναι ο συνδυασμός του καλού ερμηνευτή και του καλού πετυχημένου παραγωγού.



Πρώτος σταθμός στη σταδιοδρομία του η Στρατιωτική Ακαδημία Black Fox. Δεύτερος σταθμός (στα μέσα  της δεκαετίας του 60), ο ρόλος του βοηθού σκηνοθέτη . Τρίτος η τηλεόραση και τέταρτος η ταινία των πέντε Οσκαρ ,Στη φωλιά του κούκου, στην οποία παίζει ρόλο παραγωγού.

Ο πρώτος του τηλεοπτικός καινοτόμος ρόλος ήρθε με μια ειδική εκπομπή του CBS Playhouse το 1969, The Experiment ". Στις 24 Νοεμβρίου 1969, ο Douglas, δημιούργησε την πρώτη του ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ταινιών, Bigstick Productions, Limited.

Αφού σπούδασε δράμα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα (B.A., 1968), ο Ντάγκλας έκανε το ντεμπούτο του στην οθόνη στο Hail, Hero! (1969), μια αντιπολεμική ταινία της εποχής του Βιετνάμ που τώρα θεωρείται υπερβολική και παρωχημένη. Γύρισε μια χούφτα ταινίες που ξεχνιούνται -η καλύτερη από τις οποίες ήταν η οικογενειακή περιπέτεια παραγωγής της Disney Napoleon and Samantha (1972)- πριν πάρει τον ρόλο του Steve Keller στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά The Streets of San Francisco (1972), με συμπρωταγωνιστή με βετεράνος ηθοποιός Karl Malden.

Ο Douglas κάνει την συμπαραγωγή  και πρωταγωνιστεί στο The China Syndrome (1979), ένα τεντωμένο θρίλερ που διαδραματίζεται σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας που ειρωνικά και τυχαία κυκλοφόρησε την ίδια εβδομάδα με την πραγματική πυρηνική κρίση στο Three Mile Island.

Η συνέχεια είναι ανοδική . Καταφέρνει να πρωταγωνιστεί σε ταινίες που κάνουν μια πρώτης τάξεως καριέρα στα ταμεία: Ολέθρια σχέση, Wall Street ,Ο πόλεμος των Ρόουζ, Βασικό Ένστικτο. Ο τύπος (που συνήθως) υποδύεται  είναι εκείνος του σκληρού, σχεδόν κυνικού αρσενικού που με τον δυναμισμό του υποτάσσει τους πάντες.

Κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ για την παραγωγή του 1975, One Flew Over the Cuckoo's Nest και στη συνέχεια κέρδισε ένα άλλο για την εμβληματική του ερμηνεία ως Gordon Gekko στη Wall Street του 1987. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Catherine Zeta-Jones από το 2000.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...