Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

 Πίσω στις μεθυστικές μέρες των αρχών της δεκαετίας του 1980, το παραδοσιακό Heavy Metal κυριαρχούσε. Αυτές ήταν οι μέρες που οι Rainbow, Judas Priest, Whitesnake, Iron Maiden, Gillan, Thin Lizzy, Dio ,Black Sabbath, Motörhead, Saxon, Ozzy Osbourne, AC/DC και UFO κατέκτησαν καταιγίδα τα charts και κυριάρχησαν στο live κύκλωμα.  Ήταν οι μέρες του denim 'n' leather,  του Friday Rock Show, του NWOBHM, του Reading Festival και των πρώτων Doningtons.

Σε αυτόν τον στίβο γεννήθηκε η ιδέα του συγκροτήματος  Michael Schenker group καθώς ο πρώην Scorpions και ο μαέστρος της κιθάρας των UFO Michael Schenker αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του συγκρότημα.

Φορώντας ένα αιχμηρό harido και στολισμένο με μπόμπερ τζάκετ και τζιν, η ζωντανή εικόνα του Metal Mickey έμοιαζε περισσότερο με το Punk παρά με το Metal, ένα νέο είδος ήρωα κιθάρας για μια νέα γενιά θαυμαστών της Rock. Φεύγοντας από τους UFO, ο Schenker εντάχθηκε ξανά στους The Scorpions για το άλμπουμ «Lovedrive» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, είχε βάλει στο στόχαστρο το δικό του συγκρότημα, όπου θα είχε τον πλήρη έλεγχο της δικής του ιδιαίτερης μουσικής κατεύθυνσης.

Η εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη ήταν κάπως πιο δύσκολη καθώς ο Schenker άρχισε να δημιουργεί ένα συγκρότημα. Συνεργάστηκε με τον μπασίστα Billy Sheehan και τον Danny Carmassi, έναν πρόωρο σύνδεσμο του ταλέντου στα αστέρια που δυστυχώς δεν οδήγησε σε τίποτα συγκεκριμένο. Μόνο όταν άρχισε να δουλεύει με τον τραγουδιστή Gary Barden, τον ντράμερ Simon Philipps, τον μπασίστα Mo Foster και τον keysman Don Airey έγινε πραγματικότητα η ιδέα του Michael Schenker Group. Με τον Roger Glover των Whit Rainbow στο τιμόνι της παραγωγής, άρχισαν να ηχογραφούν το πρώτο άλμπουμ των MSG.

Ευτυχώς για τον Schenker, οι MSG αρπάχτηκαν από την εταιρεία Chrysalis λόγω της φήμης του στους κύκλους του Heavy Metal. Έτσι το πρώτο άλμπουμ των MSG, με τίτλο «The Michael Schenker Group» βγήκε στους δρόμους το 1980. 

Η μουσική προσέγγιση που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από το υπερθετικό ηχητικό fretwork του Schenker, μια συνέχεια της ίδιας κλασικής μορφής παιχνιδιού που αναμενόταν από κάποιον που είχε συμβάλει στη δημιουργία μερικών σημαντικών Metal έργων. Από το ύμνο «Cry For The Nations» μέχρι το επικό ατμοσφαιρικό «Lost Horizons» συν τη συμπερίληψη των instrumental «Bijou Pleasurette» και «Into The Arena» Ο Schenker είχε επινοήσει ένα μέσο από το οποίο θα εξερευνούσε τις διαφορετικές πτυχές του παιχνιδιού του. Ενώ τα hard rockin κομμάτια όπως τα «Armed And Reay» και «Victim Of Illusion θύμιζαν τα πιο ενεργητικά κλασικά UFO.

Ο Schenker, τώρα με τον απόλυτο έλεγχο, προσέλαβε και απέλυε μουσικούς κατά βούληση, οπότε η σύνθεση των MSG σπάνια ήταν σταθερή. Μόνο ο Barden έμεινε για να ηχογραφήσει το δεύτερο άλμπουμ τους. Cozy Powell ( ντράμερ πρώην Rainbow), Chris Glen (μπασίστας, πρώην Sensational Alex Harvey Band) και Paul Raymond (πλήκτρα, πρώην UFO) ήταν οι αντικαταστάτες. Γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην Άπω Ανατολή, όπου ηχογράφησαν ένα διπλό live σετ στο Budokan Hall, στο Τόκιο. Αυτό το άλμπουμ οδήγησε κάπως στην καθιέρωση του συγκροτήματος στην Ευρώπη. Ο Graham Bonnet αντικατέστησε τον Barden στο Assault Attack και ο πρώην ντράμερ του Rory Gallagher, Ted McKenna, στρατολογήθηκε επίσης. Ο Bonnet επέμεινε να συνεισφέρει σημαντικά στις συνθέσεις και η επιρροή του ακούγεται ξεκάθαρα στο άλμπουμ, το οποίο είναι πολύ πιο προσανατολισμένο στο μπλουζ από προηγούμενες κυκλοφορίες. Ο Schenker απέλυσε τον Bonnet λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ και καλωσόρισε πίσω τον πρώην τραγουδιστή Gary Barden.

Οι επόμενες δύο κυκλοφορίες άλμπουμ διαμορφώθηκαν αυστηρά. Οι παλιές ιδέες απλώς ανακατασκευάστηκαν καθώς το συγκρότημα παρέμεινε κολλημένο σε ένα δημιουργικό τέλμα. Ακόμη και η συμβολή του Derek St. Holmes (πρώην τραγουδιστής των Ted Nugent) δεν μπόρεσε να εξυψώσει το πολύ συνηθισμένο υλικό. Ο Barden έφυγε για να σχηματίσει το Statetrooper και οι MSG διαλύθηκαν.

 Ο Schenker επέστρεψε στη Γερμανία και συνεργάστηκε με τον τραγουδιστή Robin McAuley (πρώην Grand Prix) για να σχηματίσουν τους McAuley Schenker Group, διατηρώντας ακόμη το ακρωνύμιο MSG. Ολοκλήρωσαν το νέο συγκρότημα, με τους Steve Mann, Rocky Newton και Bodo Schopf στην κιθάρα, το μπάσο και τα ντραμς, αντίστοιχα. Με την κυκλοφορία των Perfect Timing και Save Yourself, άρχισαν να αποκαθιστούν μια σταθερή βάση θαυμαστών για άλλη μια φορά. Στη συνέχεια, ο McAuley και ο Schenker προσέλαβαν τον μπασίστα Jeff Pilson (πρώην Dokken), τον ντράμερ James Kottak (πρώην Kingdom Come) για τους  M.S.G  ξανά το 1992 αν και δεν κράτησε το συγκρότημα πολύ. Ο Schenker διέλυσε τους MSG λίγο αργότερα, αν και συνέχισε να χρησιμοποιεί το όνομα για σποραδικές κυκλοφορίες άλμπουμ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...