Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

 H Barbarella είναι μια γαλλο-ιταλική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1968 (βασισμένη σε ένα γαλλικό κόμικ με το ίδιο όνομα) με πρωταγωνίστρια  την Τζέιν Φόντα. Πολύ γυμνό, αισθησιασμός, παραλογισμός και γενικά μια παράξενη ασέβεια του κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960. Λόγω των ώριμων θεμάτων, του γυμνού στήθους, του συχνού αισθησιασμού και των άμεσων συζητήσεων της σεξουαλικής επαφής, καθώς και της εξέλιξης της πλοκής που περιλαμβάνει μια γυναίκα που δέχεται έναν θανατηφόρο οργασμό, αυτή είναι μια ταινία που προορίζεται καλύτερα για πολύ ώριμους εφήβους ή ενήλικες.

Η Barbarella ήταν αρχικά μια γαλλική ερωτική σειρά κόμικ επιστημονικής φαντασίας από τον Jean-Claude Forest, αλλά ο τίτλος είναι πιο γνωστός, τουλάχιστον εκτός Γαλλίας, για την κινηματογραφική μεταφορά του 1968 σε παραγωγή του Dino De Laurentiis, σε σκηνοθεσία Roger Vadim και με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα του εκείνη την  εποχή,  Jane Fonda, στον ομώνυμο ρόλο.

Έχοντας εκφράσει ενδιαφέρον για τα κόμικς και την επιστημονική φαντασία, ο Vadim προσλήφθηκε για να σκηνοθετήσει την Barbarella αφού ο παραγωγός Dino De Laurentiis αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας για τη σειρά κόμικ. Ο Βαντίμ προσπάθησε να δώσει πολλές ηθοποιούς για τον ρόλο του τίτλου (συμπεριλαμβανομένων των Virna Lisi, Brigitte Bardot, και Sophia Loren) πριν επιλέξει τη Fonda, την τότε σύζυγό του. Ένας φίλος του Vadim, ο Terry Southern, έγραψε το αρχικό σενάριο, το οποίο άλλαξε σημαντικά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και το οδήγησε σε επτά άλλους σεναριογράφους που πιστώθηκαν στην τελική κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των Vadim και Forest, ο τελευταίος από τους οποίους εργάστηκε επίσης στον σχεδιασμό παραγωγής της ταινίας. Η ταινία ξεκίνησε να γυρίζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση μιας άλλης προσαρμογής κόμικ του De Laurentis, Danger: Diabolik, με τις δύο ταινίες να μοιράζονται πολλά καστ και μέλη του συνεργείου.

Η ταινία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ήταν η δεύτερη με τις περισσότερες εισπράξεις ταινία της χρονιάς. Οι σύγχρονοι κριτικοί κινηματογράφου επαίνεσαν τα οπτικά και την κινηματογράφηση της Barbarella, αλλά βρήκαν την ιστορία της αδύναμη μετά τις πρώτες σκηνές. Αν και έχουν προγραμματιστεί αρκετές απόπειρες σε σίκουελ, ριμέικ και άλλες προσαρμογές, καμία από αυτές δεν έχει μπει στην παραγωγή.

Οι σκηνές κατά τη διάρκεια των εναρκτηρίων τίτλων όπου η Barbarella φαίνεται να επιπλέει γύρω από το διαστημόπλοιό της γυρίστηκε βάζοντας την Jane Fonda ξαπλωμένη σε ένα τεράστιο κομμάτι πλεξιγκλάς με μια εικόνα του διαστημικού πλαισίου από κάτω της. Γυρίστηκε από ψηλά, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται σε μηδενική βαρύτητα.

Πλοκή: 41ος αιώνας: Η Barbarella , μια πανέμορφη ταξιδιώτισσα του διαστήματος, αναλαμβάνει να εντοπίσει και να σταματήσει τον σατανικό επιστήμονα Durand-Durand , εφευρέτη ενός θανατηφόρου όπλου που μπορεί να αφανίσει την ανθρωπότητα




Αποτελέσματα μετάφρασης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...