Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

 Ως λάτρης του κινηματογράφου, μου αρέσει όταν ένας σκηνοθέτης και ένας ηθοποιός χτίζουν μια σχέση συνεργασίας που διαρκεί σε πολλές ταινίες. Η ιστορία του κινηματογράφου έχει δει τόσες πολλές απίστευτες συνεργασίες όλα αυτά τα χρόνια σε αυτές τις γραμμές. Σκέφτομαι τους John Ford-John Wayne, Martin Scorsese-Robert De Niro, Josef von Sternberg-Marlene Dietrich και John Huston-Humphrey Bogart. Αυτές οι σχέσεις οδήγησαν σε μερικές από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει ποτέ, αλλά κάθε τόσο έρχεται μια ομάδα όπου η σχέση είναι σχεδόν πιο ενδιαφέρουσα από τις ταινίες που προκύπτουν από τη δημιουργική τους συνεργασία. Η πιο ιδιοσυγκρασιακή από αυτές τις σχέσεις που γνωρίζω είναι αυτή του σκηνοθέτη Werner Herzog και του ηθοποιού Klaus Kinski. Tα νέα εικονίδια του γερμανικού κινηματογράφου Werner Herzog και Klaus Kinski αποτελούν μια από τις πιο συναρπαστικές σχέσεις στον κινηματογράφο — και την πιο εκρηκτική. 

Για δεκαετίες ο Werner Herzog χτίζει ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι ο τύπος σκηνοθέτη που όταν ακούει ότι ένα ηφαίστειο πρόκειται να εκραγεί ή ότι ένας δικτάτορας της Μέσης Ανατολής βάζει φωτιά σε πετρελαιοπηγές, αρπάζει ένα κινηματογραφικό συνεργείο και κατευθύνεται κατευθείαν στην καρδιά του σκότους για να κάνει μια ταινία (βλ. La Soufriere» (1977) & «Lessons of Darkness» (1992)). 

Τα ντοκιμαντέρ του Herzog  όπως το "Cave of Forgotten Dreams" (2010) και το Grizzly Man (2005) βοήθησαν μια νέα γενιά οπαδών του κινηματογράφου πρόσφατα να ανακαλύψουν τη δουλειά του, αλλά πίσω στις δεκαετίες του 70 και του 80, ο Herzog  και ο Kinski οδήγησαν στη δημιουργία ταινιών και τη λογική τους. Απόλυτα όρια ανθρώπινης αντοχής γυρίσανε αξέχαστες ταινίες σε μερικά από τα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα του πλανήτη.

Από όλες τις φιλίες ηθοποιών-σκηνοθέτη στην ιστορία του κινηματογράφου, ίσως καμία δεν είναι πιο ιστορική και ταραχώδης από αυτή μεταξύ του καταξιωμένου σκηνοθέτη του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου Werner Herzog και του ηθοποιού της μούσας/εχθρού Klaus Kinski . Το ζευγάρι καθορίζει πραγματικά τι σημαίνει να είσαι καλύτερος φρενήρης, όπως αποδεικνύεται από αυτές τις απολύτως τρελές ιστορίες των Herzog και Kinski.

Παρά τη μάχιμη σχέση τους, που περιλάμβανε απειλές θανάτου και τσιμπήματα, το ζευγάρι συνεργάστηκε σε πέντε ταινίες για 15 χρόνια. Αυτές οι ταινίες περιλαμβάνουν τέσσερα αριστουργήματα: Aguirre, The Wrath Of God (1972), Nosferatu (1979), Woyzeck (1979) και Fitzcarraldo (1982). Το τελευταίο τους έργο, το Cobra Verde (1987), ήταν το μοναδικό χάσιμο του ντουέτου στη μεγάλη οθόνη.

Όλες οι τρελές ιστορίες του Klaus Kinski που έχουν ειπωθεί όλα αυτά τα χρόνια τον θεωρούν δίκαια ότι είναι ο πιο τρελά αφιλόξενος ηθοποιός στην ιστορία του κινηματογράφου, ένας άνθρωπος που είναι γνωστός για αδικαιολόγητες βίαιες κρίσεις οργής και εξευτελιστική συμπεριφορά. Ο Herzog, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστός για την ηρεμία, την καλλιτεχνική ακεραιότητα και το πάθος για την παραγωγή ταινιών. Αλλά μην νομίζετε ότι ο Herzog είναι αθώος. Είναι το είδος του σκηνοθέτη που ζητά από το καστ και το συνεργείο του να ρισκάρουν κυριολεκτικά τη ζωή τους για ένα γύρισμα, πηγαίνοντάς τους σε αχαρτογράφητες ζούγκλες, όπου μετατρέπει την παραγωγή ταινιών σε παιχνίδι επιβίωσης. Ο Herzog πάτησε τα κουμπιά του Kinksi για να πάρει τις ερμηνείες που ήθελε από τον ηθοποιό. Μερικές φορές αυτό το πάτημα του κουμπιού οδηγούσε σε σχεδόν μοιραίες συνέπειες.

Παρά τις πολικά αντίθετες προσωπικότητες του ζευγαριού, ή ίσως και εξαιτίας τους, ο Herzog και ο Kinski συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν εκπληκτική τέχνη.

Πριν αρχίσουν να συνεργάζονται ο Herzog  και ο Kinski , ο Herzog  είχε ήδη χτίσει τη φήμη ενός από τους πιο ριζοσπαστικούς και ατρόμητους σκηνοθέτες εν ζωή. Τα «Even Dwarfs Started Small» (1970) και «Fata Morgana» (1971) θα ήταν αρκετά για να έχει ο Herzog μια σελίδα στα βιβλία της ιστορίας, αλλά έχει κανείς την αίσθηση ότι στον Klaus Kinski βρήκε τελικά τον τέλειο τρελό που επέτρεψε στον Herzog να ανεβάζει την αφηγηματική του κινηματογραφική παραγωγή σε νέα ύψη. Αντίθετα, ο Kinski 


 έκανε ίσως περισσότερες ταινίες από οποιονδήποτε άλλο ηθοποιό που έζησε ποτέ, αλλά μόνο όταν άρχισε να συνεργάζεται με τον Herzog ο Kinksi μας έδειξε πραγματικά τι ήταν ικανός να κάνει ως καλλιτέχνης. 

Στο ντοκιμαντέρ του Herzog "My Best Fiend" (1999) ο Herzog μοιράζεται μερικά υστερικά ανέκδοτα σχετικά με τις πρώτες του συναντήσεις με τον Kinski όταν ζούσαν στην ίδια πανσιόν πολύ πριν συνεργαστούν. Άνθρωπος με ακραία πάθη και άγριες εναλλαγές διάθεσης, ο Kinksi ήταν το εντελώς αντίθετο από την αποστασιοποιημένη πνευματική περσόνα τουHerzog. 

Κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο συμβατός σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε καλλιτεχνικό επίπεδο οι δύο άντρες συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον τέλεια, προσφέροντας διαφορετικές διαστάσεις και ιδέες που έλειπαν ο άλλος. Φαίνεται ότι ήταν αναπόφευκτο ότι η μοίρα θα τους επανέφερε τελικά και όταν το έκανε, άλλαξαν για πάντα τον γερμανικό κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...