Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

 Tightrope(1984).


Τα περισσότερα σύγχρονα αστυνομικά θρίλερ είναι απλοί χειρισμοί διώξεων, βίας,  ψυχολογίας και χαρακτήρων ζωγραφισμένων σε ευρεία στερεότυπα. Το "Tightrope" περιέχει και τα τέσσερα από αυτά τα συστατικά, για να είμαστε σίγουροι, αλλά περιέχει επίσης τόσα περισσότερα που είναι μια αναδρομή στις μεγάλες αστυνομικές ταινίες της δεκαετίας του 1940 - όταν ο ήρωας πάλευε με τη συνείδησή του όσο και με τον δολοφόνο.  

Πολύ καλό ατμοσφαιρικό θρίλερ, με τον Ήστγουντ σε έναν ενδιαφέροντα και σκοτεινότερο ρόλο, σε σχέση με τους επιφανειακότερους, απλοϊκότερους και συνηθισμένους του ένστολου πιστολά ή του σκληρού καουμποϋ. Ο πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος κομμάτι της νύχτας που κυριαρχεί αισθητικά, όντας στόχος του μανιακού δολοφόνου που τον ακολουθεί κατά πόδας. Το βλέπεις ευχάριστα ακόμα και σήμερα, σε κρατάει σε αγωνία και ένταση και αξίζει την προσοχή των φίλων του είδους. Ανήκει στο είδος που απογείωσε δύο χρόνια αργότερα, το "No Mercy" με Ρίτσαρντ Γκήρ και Κιμ Μπάσιντζερ.


Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Κλιντ Eastστγουντ ως ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος διαφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο από τον Βρώμικο Χάρι Κάλαχαν. Το όνομα του άντρα είναι Wes Block. Η σύζυγός του τον άφησε πρόσφατα και ζει στο σπίτι με τις δύο μικρές του κόρες και πολλά σκυλιά. Είναι ένας καλός αλλά ελαττωματικός μπάτσος, με ένα περίεργο κουσούρι: Του αρέσει να κάνει έρωτα με γυναίκες ενώ είναι δεμένες με χειροπέδες.Αυτό συμβαίνει επειδή αισθάνεται βαθιά απειλή από γυναίκες (μια καλή εικασία, θα έλεγα). Ο ντετέκτιβ Μπλοκ είναι γνωστός στις περισσότερες από τις  ιερόδουλες στη γαλλική συνοικία, αλλά οι ανώτεροί του δεν γνωρίζουν ότι όταν τον αναθέτουν σε μια μεγάλη υπόθεση: Ένας τρελός στραγγαλιστής, προφανώς πρώην αστυνομικός, σκοτώνει κυνηγούς στην περιοχή Το Το πρόβλημα του Μπλοκ είναι ότι δεν μπορεί να εισέλθει εύκολα σε αυτόν τον κόσμο ως αστυνομικός αφού είχε μπει συχνά σε αυτόν ως πελάτης. Το άλλο του πρόβλημα είναι ότι όταν μπαίνει σε αυτόν τον κόσμο, όλες οι παλιές του ορμές επιστρέφουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...