Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020


The Number Of The Beast. Η ιστορία του άλμπουμ που έστειλε τους Iron Maiden στην κορυφή της heavy metal. Το εξώφυλλο και οι στίχοι που εξόργισαν τις θρησκευτικές οργανώσεις...

 Ένα πρωινό του 1982, ο μπασίστας των Iron Maiden Steve Harris ξύπνησε αλαφιασμένος από έναν εφιάλτη. Γρήγορα έπιασε την πένα του και προσπάθησε να αποτυπώσει τα όσα είχε ονειρευτεί σε νότες. Το ερέθισμα που αποτέλεσε πηγή της τρομακτικής εμπειρίας, αλλά συνάμα και έμπνευσης, ήταν η κλασική ταινία τρόμου του 1978, Omen 2: Damien. Η πρώτη ταινία είχε βγει το 1976, με τίτλο The Omen. Στο φιλμ του 1976, ο πατέρας του πρωταγωνιστή Ντάμιεν Θορν επιχειρεί να σκοτώσει το γιο του όταν ανακαλύπτει ότι το σημάδι που είχε ο μικρός από τη γέννησή του ήταν το σχήμα τριών εξαριών, δηλαδή το 666 – αριθμός σύμβολο του Σατανά. Δεν τα κατάφερε να τον εξοντώσει και τελικά πυροβολήθηκε θανάσιμα από έναν αστυνομικό. 

Η συνέχεια της ιστορίας, το 1978, πάνω στην οποία βασίστηκαν οι στίχοι του Steve Harris, ήταν είναι εξίσου εφιαλτική. Ο έφηβος πλέον Ντάμιεν επιστρέφει και σπέρνει στο διάβα του την καταστροφή. Το ίδιο έμελλε να γίνει και με το τραγούδι που προέκυψε από αυτή την ταινία, το οποίο προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις από τους θρησκόληπτους της εποχής. Το όνομα του τραγουδιού: The Number Of The Beast. Ο «αριθμός του θηρίου» και οι “διωγμοί” προς τους Iron Maiden Το 1982 ήταν μια κρίσιμη χρονιά για τους οι Iron Maiden, καθώς άλλαξαν τραγουδιστή για να «σκληρύνουν» τον ήχο τους.

 Ο επόμενος δίσκος του ήταν στη διαδικασία της δημιουργίας. Η έλευση του νέου τραγουδιστή Bruce Dickinson πραγματικά “απελευθέρωσε” τις συνθετικές και στιχουργικές ικανότητες των μελών της μπάντας, κυρίως του μπασίστα Steve Harris. Διάφοροι φανατικοί έκαναν διαδηλώσεις και ακραίες ενέργειες ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη μουσική των Iron Maiden. Wikimedia Commons Η επιτυχία του συγκεκριμένου δίσκου τους οδήγησε στην κορυφή. Ο εφιάλτης του μπασίστα Steve Harris, ο οποίος μετουσιώθηκε στο τραγούδι «The Number of the Beast» αναμφίβολα έπαιξε μεγάλο ρόλο. 

Οι στίχοι, για τον ερχομό του “θηρίου”, σταλμένο από το Διάβολο και οι αναφορές στην καταστροφή που θα ακολουθήσει στη γη, δημιούργησαν μεγάλο ντόρο και έβαλαν τους Βρετανούς μουσικούς στο στόχαστρο συντηρητικών και θρησκευτικών οργανώσεων.Φυσικά όλοι τους αποκαλούσαν σατανιστές. Το τραγούδι ξεκινάει με τον ηθοποιό Barry Clayton να απαγγέλλει δυο εδάφια από την Αποκάλυψη, τα οποία συνενώνονται για να δημιουργήσουν μια ενιαία στροφή: Αλίμονο σε εσάς γη και θάλασσα, επειδή ο Διάβολος κατέβηκε σε εσάς, έχοντας μεγάλο θυμό γιατί ξέρει ότι ο καιρός που του απομένει είναι λίγος (12:12). Εκείνος που έχει ενόραση ας υπολογίσει τον αριθμό του θηρίου, γιατί είναι αριθμός ανθρώπου και ο αριθμός του είναι 666(13:18). Διάφοροι φανατικοί έκαναν διαδηλώσεις και ακραίες ενέργειες ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη μουσική των Iron Maiden που για εκείνους διέφθειρε τους νέους και τους έβαζε στο δρόμο του διαβόλου.

 Έξω από τις συναυλίες του συγκροτήματος, το 1982, οργανώνονταν μποϊκοτάζ στο συγκρότημα, δημόσια καύση του δίσκου και σπασίματα με σφυρί! Μέχρι σήμερα, τα μέλη του συγκροτήματος δηλώνουν σοκαρισμένα όταν σε συναυλία τους εκείνη τη χρονιά είδαν κάποιους διαδηλωτές να σηκώνουν ψηλά ένα σταυρό ύψους 8 μέτρων! Όλες αυτές οι παραστάσεις διαμαρτυρίας και οι ισχυρισμοί ότι οι Iron Maiden προωθούν το σατανισμό συνοδεύουν το συγκρότημα μέχρι και σήμερα, σε σαφώς μικρότερο βαθμό, συγκριτικά με τη μανία των θρησκευτικών και άλλων οργανώσεων που τους είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δεκαετία του ‘80. Ο Διάβολος στο εξώφυλλο του δίσκου και ο συμβολισμός του Στο εξώφυλλο του δίσκου απεικονίζεται ο διάβολος ως ένα κόκκινο ανθρωπόμορφο πλάσμα με κέρατα. Ο δημιουργός του εξωφύλλου, Derek Riggs, ζωγράφισε το Σατανά να κρατάει με σχοινιά, σαν μαριονέτα έναν ανθρωπάκι που μόλις διακρίνεται. Όμως, ο Σατανάς είναι και αυτός δεμένος με τον ίδιο τρόπο και τα σχοινιά τα κρατάει ο Eddie, η νεκροκεφαλή – μασκότ του συγκροτήματος που έχει διαφορετική μορφή σε κάθε εξώφυλλο των Βρετανών. Στην αρχική έκδοση του εξωφύλλου, ο ουρανός ήταν μπλε αντί για μαύρος, όπως ήταν το σχέδιο. Απλά είχε γίνει λάθος στην εκτύπωση, το οποίο πιστώθηκε στη δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ. Πρόκειται για την παραδοσιακή απεικόνιση του Διαβόλου στις τέχνες, ως ένα κόκκινο ανθρωπόμορφο πλάσμα με κέρατα. Flickr «Τελικά, ποιος χρησιμοποιεί ποιον;», διερωτάται ο ένας εκ των δύο κιθαριστών του συγκροτήματος, Dave Murray, αναφερόμενος στο εξώφυλλο του δίσκου. 

Με αυτόν τον τρόπο ίσως υπαινίσσεται ότι ο Διάβολος μπορεί μεν να χρησιμοποιεί ως μαριονέτα ένα θνητό, αλλά ο Eddie, η μασκότ του συγκροτήματος χρησιμοποιεί ως μαριονέτα το Διάβολο. Ο δίσκος έφτασε στην κορυφή των charts στη Βρετανία και έχουν πωληθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της New York Times το 2010, συνολικά 14 εκατομμύρια αντίτυπα! Η αστεία απάντηση των Iron Maiden σε αυτούς που τους κατηγορούσαν για σατανισμό Πολλές φορές τα μέλη του συγκροτήματος κλήθηκαν να απαντήσουν στις κατηγορίες περί σατανισμού. Ο Steve Harris είχε δηλώσει στην αυτοβιογραφία του συγκροτήματος: «Ήταν τρελό. Δεν κατάλαβαν τίποτα. Προφανώς, κανείς τους δεν διάβασε τους στίχους. Απλά ήθελαν να πιστέψουν όλα αυτά τα σκουπίδια για το ότι είμαστε σατανιστές». Όταν πρωτοξεκίνησε ο “πόλεμος” απέναντι στη μπάντα, το 1982, ο νέος και θερμόαιμος – τότε – Bruce Dickinson είχε βρίσει επί σκηνής τους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το χώρο όπου οι Maiden έδιναν συναυλία. Την επόμενη χρονιά χειρίστηκαν το θέμα ψυχραιμότερα. Το 1983 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το δίσκο “Piece of Mind”. 

Στο 6ο τραγούδι του δίσκου, στο «Still Life», οι Iron Maiden αποφάσισαν να απαντήσουν με αστείο τρόπο σε όλους αυτούς που τους κατηγορούσαν για σατανιστές, με μηνυματα που ακούγονται αν οι δίσκοι τους παιχτούν ανάποδα. Στην αρχή του τραγουδιού, συμπεριέλαβαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, το οποίο ακουγόταν αν όντως κάποιος γύριζε το δίσκο ανάποδα. Στο «ανάποδο»  μήνυμα, ο Nicko McBrain μιμείται την φωνή του ηθοποιού John Bird, όταν εκείνος με την σειρά του μιμούνταν τον πρώην πρόεδρο της Ουγκάντα, Idi Amin. Οι στίχοι έλεγαν: «What ho said the t’ing with the three ‘bonce’, do not meddle with things you don’t understand…». Όταν ο δίσκος γύριζε ανάποδα ακουγόταν η εξής φράση:«What ho said the monster with the three heads, don’t meddle with things you don’t understand». Δηλαδή, «Το πλάσμα με τα τρία κεφάλια είπε να μην ανακατεύεσαι με πράγματα που δεν καταλαβαίνεις». Μετά από την φράση ακολουθεί μια βρισιά. Το δημοσιογραφικό “τέχνασμα” για την προώθηση του συγκροτήματος Οι Iron Maiden και άλλα βρετανικά συγκροτήματα κατατάχθηκαν στο New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM). 

Μέσα από το NWOBHM αναδείχτηκαν μπάντες όπως οι Motörhead, οι Angel Witch, οι Saxon, οι Judas Priest και άλλες. Έκτοτε η χέβι μετάλ συχνά κατηγορήθηκε για σατανισμό, κυρίως από θρησκόληπτες ομάδες. Ωστόσο και κάποια συγκροτήματα έπαιξαν με σύμβολα και σατανιστικούς χαιρετισμούς, τους οποίους ανταπέδιδαν οι φαν τους. Το παιχνίδι των εντυπώσεων ήταν πάντα κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας. Όπως η υπερβολή και η παρερμηνεία ήταν ανέκαθεν στοιχείο των παραθρησκευτικών οργανώσεων. 




Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/the-number-of-the-beast-i-istoria-toy-almpoym-poy-esteile-toys-iron-maiden-stin-koryfi-tis/mixanitouxronou.gr...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...