Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

 Ο θησαυρός της Σιέρρα Μάντρε / The Treasure of the Sierra Madre (1948) . Γιος σκηνοθετεί τον πατέρα και το αποτέλεσμα είναι να κερδίσει ο πρώτος δύο όσκαρ για τη σκηνοθεσία και για το σενάριο και ο δεύτερος ένα β` ανδρικού ρόλου. Όλα αυτά στην καλύτερη ταινία του John Huston και μία από τις καλύτερες του παγκόσμιου κινηματογράφου, το «Θησαυρό της Σιέρα Μάντρε», παραγωγής 1948.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Μεξικό τη δεκαετία του '20. Στις αρχές της δεκαετίας, η Μεξικάνικη Επανάσταση ουσιαστικά έχει λήξει, με αρκετές ομάδες παρανόμων να βρίσκονται διασκορπισμένοι στις επαρχίες της χώρας, τρομοκρατώντας και ληστεύοντας κατοίκους χωριών και ταξιδιώτες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, γνωρίζονται δύο άφραγκοι Αμερικάνοι, o Dobbs ( Bogart ) και ο Curtin ( Holt ). Μένουν σε ένα μικρό χωριό, κάνοντας διάφορες δουλειές, προκειμένου να βρουν χρήματα. Γνωρίζονται με ένα ηλικιωμένο, τον Howard ( Huston ), ο οποίος γνωρίζει καλά την περιοχή και τα βουνά γύρω από το χωριό. Γνωρίζει ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρουν χρυσό.

Έτσι, οι τρεις τους ξεκινούν για την οροσειρά Sierra Madre, προς την αναζήτηση χρυσού και του τέλους της φτώχειας τους. Σύντομα και μετά από αρκετή δυσπιστία, ο Howard θα καταφέρει να εντοπίσει χρυσάφι. Θα ξεκινήσουν την ανασκαφή ενός ορυχείου, προκειμένου να βγάλουν όσο χρυσό μπορούν. Αρχικά, όλα θα λειτουργήσουν καλά, με τους τρεις να χωρίζουν στα ίσα το χρυσό που βρίσκουν. Στη συνέχεια όμως, θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα σημάδια απληστίας από μεριάς του Dobbs, ο οποίος θα φτάσει σε σημείο παράνοιας και να πιστεύει ότι οι συνέταιροί του θα τον σκοτώσουν. Από το σημείο εκείνο, ακολουθεί μια σειρά γεγονότων, τα οποία, μαζί με τα προηγούμενα, δείχνουν πώς ο πλούτος μπορεί να αλλάξει ένα άνθρωπο, κάνοντάς τον ικανό για τα πάντα και οδηγώντας τον προς την καταστροφή του.


πηγη:cine.gr-voody online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...