Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Οι Camel υπήρξαν ανέκαθεν αγνοί ιδεολόγοι της μουσικής, που δημιουργούσαν μουσική πρωτίστως για το ίδιο το ταξίδι της δημιουργίας και δευτερευόντως για το δόγμα «η τέχνη για τον κόσμο». Δε δημιούργησαν ποτέ σκάνδαλα, δεν προσήλκυσαν ποτέ σκόπιμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ούτε καν προσχώρησαν σε οποιαδήποτε μουσική ή εξωμουσική κάστα για να εξασφαλίσουν επιτυχία. Ειδικά αυτό το τελευταίο, σκεφτείτε το ξανά. Αλήθεια, μπορείτε να βρείτε έστω και λίγα από τα λεγόμενα super group, που δεν το έκαναν; (αν ναι, τότε μάλλον δε μπορείτε να διαβάζετε ανάμεσα στις γραμμές) Γυρνώντας στους Camel, βλέπουμε ότι κατά κανόνα αψηφούσαν τις σύγχρονες μουσικές τάσεις, ενσωματώνοντας τες επιλεκτικά στον διαρκώς μεταβαλλόμενο ήχο τους. Μουσικοί με αστείρευτη έμπνευση, που για να ολοκληρώσουν μία σύνθεση, δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν υλικό το οποίο, κατά τα μέτρα πολλών συγκροτημάτων, συχνά αντιστοιχούσε σε μια ολόκληρη πλευρά δίσκου. Με άλλα λόγια, μας έδωσαν όσο πιο ανάγλυφο γινόταν τον ορισμό του progressive rock. Οι Camel, όμως, δεν υπήρξαν μονάχα αυτά, αλλά και πολλά ακόμα...

Οι Camel αρχικά ήταν οι Peter Bardens, Andrew Latimer, Doug Ferguson και Andy Ward. Ακολούθως στις τάξεις τους εντάχθηκαν αρκετοί μουσικοί, μεταξύ των οποίων οι Colin Bass, Richard και Dave Sinclair και Mel Collins. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Γραμμένη αποκλειστικά και μόνο με νότες.



Camel - The White Rider a) Nimrodel b) The Procession c) The White Rider
 
Το τραγούδι που κλείνει, δίνοντας μια δραματική προσέγγιση, την πρώτη πλευρά του δίσκου Mirage είναι εμπνευσμένο από το The Lord of the Rings του J. R. R. Tolkien. Σε αυτό το τραγούδι αποδεικνύεται η ικανότητα του Andrew Latimer τόσο στην κιθάρα όσο και στο φλάουτο.
 
 
Camel - The Snow Goose
 
Οι Camel για τον τρίτο δίσκο τους είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα concept άλμπουμ. Αποφάσισαν κάθε μέλος της μπάντας να προτείνει ένα μυθιστόρημα ώστε πάνω σε αυτό να βασιστεί το άλμπουμ. Το μυθιστόρημα που επιλέχτηκε ήταν ιδέα του μπασίστα Doug Ferguson και ήταν το The Snow Goose γραμμένο από τον Paul Gallico.
 
Rhayader
 
 
Rhayader Goes to Town 
 
 
The Snow Goose
 
 
'Όλος ο δίσκος αποτελείται από ορχηστρικά κομμάτια.Το άλμπουμ αρχικά είχε στίχους που βασίζονταν στο κείμενο του Gallico, αλλά αυτό εγκαταλείφθηκε λόγω προβλημάτων με τα πνευματικά δικαιώματα.   
 
Friendship
 
 
Migration 
 
 
Οι ηχογραφήσεις άρχισαν τον Ιανουάριο του 1975 και τον Απρίλιο του ίδιου έτους κυκλοφόρησε. Συμμετείχε η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Την ενορχήστρωση της ορχήστρας έκανε ο David Bedford (Roy Harper, Mike Oldfield)
 
Dunkirk
 
 
Fritha Alone
 
 
La Princesse Perdue
 
 



 Πηγη-rocking.gr-soundgaze.gr-apotis4stis5.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...