Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Το όνομα των Blue Öyster Cult προέρχεται από ένα ποίημα που έγραψε ο μάνατζερ του συγκροτήματος, Sandy Pearlman.

Ο Sandy Pearlman στο ποίημά του με τον όρο Blue Öyster Cult εννοεί μία ομάδα εξωγήινων που είχαν συγκεντρωθεί στη Γη για να καθοδηγήσουν κρυφά την ιστορία της. Τα διαλυτικά πάνω από το Ο στο Öyster προστέθηκαν από το συγκρότημα. Άλλες μπάντες αργότερα, μιμήθηκαν τη χρήση διαλυτικών ή διακριτικών σημάτων στα ονόματά τους, όπως οι Motörhead, οι Mötley Crüe κ.ά.  



Οι περισσότεροι τους γνωρίζουν χάρη στο περίφημο "(Don't Fear) The Reaper", πολλοί έχουν μείνει με την εντύπωση πως ήταν μία προσπάθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να απαντηθεί το φαινόμενο των Black Sabbath, ίσως να μην είναι και λίγοι αυτοί που δεν τους έχουν ακούσει ποτέ. Όσοι όμως έχουν εντρυφήσει στη μουσική των Νεοϋορκέζων Blue Oyster Cult, έχουν να λένε πως η αμερικανική (μα... τόσο αγγλική) αυτή μπάντα αποτελεί ένα από τα κορυφαία και πιο «εγκεφαλικά» σχήματα που ανέδειξε ποτέ η «σκληρή» rock.


Ένα συγκρότημα που τραγουδούσαν σχεδόν όλοι, είχαν τρεις κιθάρες κι έκαναν τρομερή επιτυχία, βγάζοντας διαχρονικά hits και κάνοντας ένα πολύ σπουδαίο και αξιοσέβαστο όνομα. Είναι επίσης υπεύθυνοι για μία από τις πιο αστείες ιστορίες που έχουν συμβεί στη 15χρονη ιστορία του Rock Hard, ενώ η συναυλία τους στο Θέατρο Βράχων, είναι από τις πάρα πολύ ωραίες που υπήρξε. Πολλά και τα αγαπημένα μου τραγούδια, ακροβατώντας ανάμεσα στο “Joan Crawford”, “Then came the last days of May” και το “Veteran of the psychic wars”, στο νήμα επικρατεί το τρίτο:


Το αμερικανικό συγκρότημα Blue Öyster Cult σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Με μία μακρά διάρκεια – σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών –  στο χώρο της μουσικής και με πωλήσεις πάνω από είκοσι τέσσερα εκατομμύρια άλμπουμ, οι Blue Öyster Cult έχουν περάσει σίγουρα στο πάνθεον των θρυλικών ροκ συγκροτημάτων.


Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1967. Συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο χώρο της μουσικής μέχρι σήμερα. Αρχικά, τα μέλη των Blue Öyster Cult ήταν οι Donald Roeser, γνωστός ο Buck Dharma (κιθαρίστας και τραγουδιστής), Eric Bloom (κιθαρίστας, τραγουδιστής, συνθεσάιζερ), Allen Lanier (κιθαρίστας, κίμπορντς, φωνητικά), Joe Bouchard (μπάσο, φωνητικά), Albert Bouchard (ντραμς, κρουστά, φωνητικά). Η σημερινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους Roeser και Bloom ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι οι Danny Miranda (μπάσο, φωνητικά), Jules Radino (ντραμς, κρουστά) και Richie Castellano (κιθάρα, κίμπορντς, φωνητικά). Οι Blue Öyster Cult έχουν δεκατρία πετυχημένα άλμπουμ.


Όσο για το live αλμπουμ τους είναι όλα υπέροχα. Είναι τα: On Your Feet Or On Your Knees (1975), Some Enchanted Evening, Extraterrestrial Live (1982) και A Long Day' s Night (2002).


 Πέντε μεγάλες επιτυχίες του ιστορικού αμερικανικού συγκροτήματος Blue Öyster Cult

(Don’t fear) The reaper – Blue Öyster Cult

Στίχοι-Μουσική: Donald Roeser (Buck Dharma)

Το (Don’t fear) The reaper είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Blue Öyster Cult. Κυκλοφόρησε με το άλμπουμ τους Agents of Fortune το 1976. Το τραγούδι έγραψε ο Donald Roeser (Buck Dharma) και μερικοί από τους στίχους είναι εμπνευσμένοι – όπως ισχυρίζεται ο ίδιος – από τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα του Σαίξπηρ. Όταν ο Donald Roeser έγραψε το τραγούδι, σκεφτόταν τι θα γινόταν αν πέθαινε σε νεαρή ηλικία. Αν θα ξανασυναντούσε, μετά θάνατον, όσους αγαπούσε.

Το (Dont fearThe reaper αρχικά ερμηνεύτηκε σαν τραγούδι για την αυτοκτονία.

Ο ίδιος ο Roeser όμως, σε συνέντευξή του στο περιοδικό College Music Journal εξηγεί «…αισθάνθηκα πως με αυτό το τραγούδι είχα απήχηση στην ψυχολογία των ανθρώπων. Ένιωσα πραγματικά τρομαγμένος όταν κατάλαβα πως κάποιοι άνθρωποι το είδαν ως διαφήμιση για την αυτοκτονία, κάτι που δεν ήταν καθόλου στις προθέσεις μου. Έχει να κάνει με το να μη φοβάσαι τον θάνατο. Είναι βασικά ένα τραγούδι αγάπης όπου η αγάπη ξεπερνά την πραγματική φυσική ύπαρξη των συντρόφων».    
Το τραγούδι ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία των Blue Öyster Cult το 1976, φτάνοντας στο νούμερο επτά του Cash Box και στο νούμερο δώδεκα του Billboard Hot 100. Το 2004, το (Dont fearThe reaper περιλαμβάνεται στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών και βρίσκεται στη θέση 405.
Ο Στίβεν Κινγκ εμπνεύστηκε από το (Don’t fear) The reaper το μυθιστόρημά του The Stand. Χρησιμοποίησε τους στίχους του τραγουδιού στην αρχή του βιβλίου του.

Veteran of the Psychic Wars – Blue Öyster Cult

Μουσική: Eric Bloom Στίχοι: Michael Moorcock

Το Veteran of the Psychic Wars κυκλοφόρησε το 1981 στο άλμπουμ Fire of Unknown Origin. Η μουσική είναι του Eric Bloom και οι στίχοι ανήκουν στο συγγραφέα Michael Moorcock, δημιουργό του έπους Έλρικ του Μελνιμπονέ. Το Veteran of the Psychic Wars επισκιάστηκε από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το τραγούδι Burnin’ for You από το ίδιο άλμπουμ.
Η φράση «…βετεράνος χιλιάδων ψυχικών πολέμων» είναι από το τραγούδι Standing at the Edge του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Hawkwind. Και αυτό το τραγούδι χρησιμοποιούσε στίχους του Moorcock και διαπραγματευόταν τον μύθο του Αιώνιου Πρωταθλητή, ενός ήρωα που παλεύει για την ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων του Νόμου και του Χάους.
Πριν όμως και από αυτό, ο στίχος εμφανίζεται σαν μία γραμμή στο ποίημα Far Arden του Τζιμ Μόρισον.

Burnin’ for You – Blue Öyster Cult

Μουσική: Donald Roeser (Buck Dharma) Στίχοι: Richard Meltzer

Το Burnin’ for You θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Blue Öyster Cult. Κυκλοφόρησε το 1981 στο άλμπουμ Fire of Unknown Origin. Το τραγούδι παρέμεινε στην κορυφή του Billboard Mainstream Rock για δύο εβδομάδες και στα τσαρτς για είκοσι τρεις εβδομάδες. Επίσης, ήταν από τα δημοφιλέστερα videos για το μουσικό κανάλι MTV. Ο Don “Buck Dharma” Roeser υπογράφει τη μουσική και οι στίχοι γράφτηκαν από τον Richard Meltzer ο οποίος έδινε συχνά στίχους στο συγκρότημα.
Η αμερικανική, χέβι μέταλ μπάντα Iced Earth χρησιμοποίησε αυτό το τραγούδι στο συλλεκτικό της άλμπουμ Tribute to the Gods.   

Godzilla – Blue Öyster Cult

Στίχοι – Μουσική: Donald Roeser (Buck Dharma)

Το Godzilla είναι και αυτό με τη σειρά του μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Blue Öyster Cult μαζί με το (Don’t fear) The reaper και το Burnin’ for You. Κυκλοφόρησε το 1977 στο άλμπουμ τους Spectres. Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στο δημοφιλές τέρας Godzilla  των ιαπωνικών ταινιών που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ΄50. Παρ’ όλο που είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος, το Godzilla δεν κατάφερε να κατακτήσει τα τσαρτς. Τα ραδιόφωνα όμως της εποχής έδειξαν ένα ιδιαίτερο πάθος για το τραγούδι. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Donald Roeser (Buck Dharma), έγραψε τους στίχους και τη μουσική.
Στα φωνητικά ο Eric Bloom, ο οποίος κατά το δεύτερο μισό του τραγουδιού μιλάει ιαπωνικά.

Astronomy – Blue Öyster Cult

Μουσική: Albert Bouchard/Joe Bouchard Στίχοι: Sandy Pearlman

Το Astronomy κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο άλμπουμ Secret Contracts (1974). Η μουσική του τραγουδιού γράφτηκε από τα αδέλφια Albert (ντράμερ) και Joe Bouchard (μπάσο). Οι στίχοι του τραγουδιού βασίζονται σε ένα ποίημα του μάνατζερ της μπάντας, Sandy Pearlman.
Οι στίχοι απασχόλησαν αρκετά τον Τύπο της εποχής καθώς είναι δύσκολο να ερμηνευτούν. Στο ποίημα αυτό, εξωγήινοι που είναι γνωστοί ως Les Invisibles καθοδηγούν έναν μεταλλαγμένο άνθρωπο που ονομάζεται Imaginos – γνωστός και ως Desdinova – να παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και μέσα από μία σειρά γεγονότων να οδηγηθούμε στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο Astronomy γίνονται συνεχείς αναφορές σε ουράνια σώματα. Το «φως που ποτέ δε θερμαίνει» είναι το φεγγάρι, η «βασιλική ροή» αναφέρεται στον αστερισμό της Κασσιόπης κ.ά.
Το 1998 οι Metallica διασκεύασαν το Astronomy συμπεριλαμβάνοντάς το στο άλμπουμ τους Garage Inc.

Πηγές: blueoystercult.com,ultimateclassicrock.com, billboard.com, songfacts.com, en.wikipedia.org.Musicheaven.gr-Rocking.gr-Rockhard.gr-Umano.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...