Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ακόμη μια κλασσική ταινία σε άσπρο – μαύρο, απ` αυτές που αξίζει κανείς να έχει στην ταινιοθήκη του, ή απλά να την δει. Ένα αριστουργηματικό φιλμ του Τζών Χιούστον, από αυτά που άφησαν εποχή.

Μεγάλοι ηθοποιοί, σπουδαίες ερμηνείες και μια καταπληκτική ατμόσφαιρα που σφυροκοπάει αλύπητα το φιλμ νουάρ, όπως τα κύματα το σκάφος της κάθε μοιραίας φιγούρας που επιβαίνει σ` αυτό.

Πρόκειται για ένα περίτεχνο θρίλερ δωματίου, από αυτά που έχουμε πλέον συνηθίσει να βλέπουμε. Εδώ, όμως, οι χαρακτήρες είναι μελετημένοι κι όχι απλά στημένοι για να δημιουργηθούν οι όποιες εντάσεις.

 Ένα πάζλ ανθρώπων που στοιχειοθετούν μια ολόκληρη κοινωνία των δεκαετιών του 1930 και του 1940. Το καλό και το κακό που φαντάζει ξεκάθαρο, αλλά κι όλη αυτή η διαλεκτική διαδικασία που γεμίζει τα ενδιάμεσα, μέσα από τους διαλόγους των δύο κεντρικών ανταγωνιστών.

Η ταινία αποτέλεσε την τέταρτη από τις 6 συνεργασίες του Χιούστον με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την τέταρτη και τελευταία συνεργασία του Μπόγκαρτ με τη σύζυγο του Λορίν Μπακόλ. Ο χαρακτήρας του Τζόνι Ρόκκο τον οποίο υποδύεται ο Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον είναι βασισμένος σε εκείνον του Αλ Καπόνε, ενώ ο σεναριογράφος Ρίτσαρντ Μπρουκς προσέθεσε κάποια στοιχεία από τη ζωή του γκάνγκστερ Λάκι Λουτσιάνο στον Τζόνι Ρόκκο.

Η Κλερ Τρέβορ, απέσπασε το  Όσκαρ Δεύτερου Γυναικείου ρόλου εκείνη τη χρονιά.

Γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου σε στούντιο, ενώ οι σκηνές της τροπικής καταιγίδας έχουν προστεθεί από παλαιότερες παραγωγές της Warner Bros. Ενδεικτικό ότι την παραγωγή και την χρηματοδότηση της ιδέας, ανέλαβε για λογαριασμό της Warner Bros., ο Τζέρι Γουάλντ, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Χόλυγουντ.

Πηγή: www.lifo.gr-Wikipedia-Cine.gr-Cineoasis-m.myfilm.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...