Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Το συγκρότημα «Εξαδάκτυλος» δημιουργήθηκε προς τα τέλη του 1970 στην Αθήνα και διαλύθηκε οριστικά, μετά από διάφορες ανακατατάξεις στην σύνθεσή του, στα μέσα του 1973.

Το όνομα «Εξαδάκτυλος» διακωμωδούσε τον μύθο του εξαδάκτυλου Βασιλιά, που ο ευσεβής λαός πίστευε ότι θα είναι εκείνος που θα γεννιόταν με έξι δάκτυλα και θα κατόρθωνε να ελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους.

Οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις του γκρουπ ήταν σε ανοιχτό μαγαζί της Θεσσαλονίκης όπου παίξανε για περίπου είκοσι μέρες. Η σύνθεση της μπάντας ήταν: Δημήτρης Πουλικάκος (τραγούδι), Νίκος Πολίτης (κιθάρα), Λεωνίδας Αλαχαδάμης (ντραμς), Αντώνης Τριανταφύλλου (μπάσο) και Κώστας Δουκάκης (κιθάρα).


Το θρυλικό πλέον συγκρότημα ''Εξαδάκτυλος'' θεωρείται από τα καλύτερα ψυχεδελικά ροκ γκρουπ της δεκαετίας του '70. Μέχρι στις μέρες μας παραμένουν στην ιστορία  ως ένα από τα πιο ζωντανά σχήματα του πρώτου μισού της δεκαετίας του '70. Από την μπάντα έχουν περάσει κατά καιρούς και οι παρακάτω μουσικοί:
Λάκης Διακογιάννης - Σαξόφωνο
Δημήτρης Πολύτιμος - Πλήκτρα,
Δήμης Παπαχρήστου - Κιθάρα,
Γιώργος Φιλιππίδης - Μπάσο.
Οι δύο τελευταίοι, δηλαδή ο Δήμης Παπαχρήστου και ο Γιώργος Φιλιππίδης, το καλοκαίρι του 1972 είχαν αντικαταστήσει τους Κώστα Δουκάκη και Λεωνίδα Αλαχαδάμη που είχαν αποχωρήσει από την μπάντα.

Στις αρχές του 1971 θα κυκλοφορήσει το πρώτο τους δισκάκι 45 στροφών με τίτλο ''Τα Παιδιά Είν' Εντάξει / Σε Καλή Μεριά'' που κυκλοφόρησε από την Zodiac. Ο δίσκος συναντά προβλήματα με τη  λογοκρισία της Χούντας και η εταιρεία αναγκάζεται να τον αποσύρει και να τον επανακυκλοφορήσει την ίδια χρονιά αντικαθιστώντας το «προβληματικό» τραγούδι ''Σε καλή μεριά'' με το ''Έχουν κακούς σκοπούς'' που το γκρουπ ηχογράφησε για το σκοπό αυτό. Έτσι κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με τον ίδιο κωδικό το δισκάκι 45 στροφών με τίτλο ''Τα Παιδιά Είν' Εντάξει / Έχουν κακούς σκοπούς''.

Τα χρόνια της δράσης τους, ήταν στα χρόνια όπου υπήρχε η δικτατορία της χούντας στην Ελλάδα. Ο στίχος που χρησιμοποιήσε το συγκρότημα ήταν ελληνικός. Όσον αφορά στην λογοκρισία ο Δημήτρης Πουλικάκος έχει δηλώσει: «Λογοκρισία υπήρχε από τη στιγμή που θα έβγαζες δίσκο. Έπρεπε να τους δώσεις τα λόγια και τη μουσική. Γιατί και η μουσική πέρναγε από λογοκρισία. Τώρα, τί είδους λογοκρισία μπορεί να επιβληθεί στη μουσική... Βέβαια μας κόψανε ένα κομμάτι! Ενώ δεν κόψανε, φερ' ειπείν, το “Έχουν Κακούς Σκοπούς”, που είναι φανερό και από τον τίτλο, πού το πάμε, μας κόψανε ένα που λεγόταν “Σε Καλή Μεριά”, που ήταν ένα αυτοσαρκαστικό περισσότερο κομμάτι. Τώρα, ποιός ξέρει, τα μυαλά τους τί σκεφτήκαν. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για αρρωστημένες καταστάσεις, να πούμε.».


Πηγη-in.gr-elliniko-greek-rock.blogspot.grelliniko-greek-rock.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...