Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 ο John Ford γυρίζει τρεις από τις καλύτερες ταινίες του («Η ταχυδρομική άμαξα» και «Τύμπανα ανάμεσα στους Μοχώκ» είναι οι δύο πρώτες) μία εκ των οποίων ήταν και το «The informer» (Ο καταδότης), ταινία που θεωρείται από τους αμερικανούς κριτικούς και σαν το αριστούργημα του προπολεμικού κινηματογράφου. Στον Καταδότη ο Ford καταπιάνεται με τον IRA βασιζόμενος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Liam O’Flaherty αποφεύγοντας ωστόσο να εστιάσει στις έντονες πολιτικές αναφορές του βιβλίου. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι «Ο καταδότης» είναι εκτός των άλλων και μία θρησκευτική αλληγορία γύρω από το θέμα της προδοσίας και της απολύτρωσης.


Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Oscar, καλύτερης σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρώτου ανδρικού ρόλου και μουσικής το 1936. Επίσης κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας από την ένωση κριτικών κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, καθώς και το βραβείο καλύτερης ταινίας από την παγκόσμια ένωση κριτικών κινηματογράφου.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Βίκτορ ΜακΛάγκλεν, Χέδερ Έιντζελ, Πρέστον Φόστερ, Μάργκο Γκράχαμ και Γουάλας Φορντ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λίαμ Ο'Φλάχερτι, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο Ντάντλεϊ Νίκολς. Πρόκειται για τη δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος, το οποίο είχε μεταφερθεί στον κινηματογράφο το 1929.


Πηγη-Wikipedia-Κ.Ο.Π.ΙΚινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...