Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Οι «άσχημες» του ελληνικού κινηματογράφου που γράψαν την δικιά τους ιστορία .

Ταϋγέτη Μπασούρη :
έγινε γνωστή μέσα από τους κωμικούς της ρόλους σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Τις περισσότερες φορές οι ρόλοι που ενσάρκωνε περιστρέφονταν γύρω από το ιδιαίτερο παρουσιαστικό της και είχαν έντονο το στοιχείο του αυτοσαρκασμού. Η ηθοποιός γνώριζε ότι δεν ήταν όμορφη, ωστόσο δήλωνε ότι είχε φωτογένεια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, αυτός ήταν και ο λόγος που την προσέλαβαν στον κινηματογράφο. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του Θανάση Βέγγου, καθώς ο αξέχαστος κωμικός της έδειχνε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη....Η πρώτη της εμφάνιση στο σινεμά θα είναι στην «Κάλπικη λίρα» το 1955, όταν κάνει απλώς μια περαστική στον δρόμο. Η περαστική τραβά ωστόσο τα βλέμματα των παραγωγών και την αμέσως επόμενη χρονιά θα κάνει τη γραμματέα, τη δεσποινίς Κοκκίνου, στον φοβερό «Ζηλιαρόγατο» (1956). Πλέον είναι μόνιμο μέλος της μεγάλης αυτής παρέας της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου με σταθερή παρουσία σε 3-4 φιλμ κάθε χρόνο.

Η «κωμικιά των κωμικών» Γεωργία Βασιλειάδου:
Εργάστηκε σε μεγάλα θεατρικά σχήματα της εποχής με τους Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Δημήτρη Μυράτ ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τον θίασο του Αιμίλιου Βεάκη. Έγραψε ιστορία με τις κινηματογραφικές επιτυχίες της όπως: «Το Στραβόξυλο» (1952), «Η ωραία των Αθηνών» (1954), «Η θεία από το Σικάγο» (1957),»Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959), «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», και πολλές άλλες. Έλαβε μέρος στις τηλεοπτικές σειρές «Το παλιό το κατοστάρι» από την ΥΕΝΕΔ και στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» από την ΕΡΤ.

Αθηνά Μερτύρη:
Η ηθοποιός Αθηνά Μερτύρη δημιούργησε μία σημαντική καριέρα στον κινηματογράφο σε δεύτερους βοηθητικούς ρόλους.Από την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου στη δεκαετία της βιντεοκασέτας που ήταν τα ’80’s μέχρι την επιτυχημένη ταινία του συγγραφικού διδύμου Ρέππα – Παπαθανασίου, “SAFE SEX”.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι σκηνοθέτες επέλεγαν την ηθοποιό για τον ρόλο της γεροντοκόρης που προσπαθεί μετά μανίας να νυμφευτεί.
“Μην είδατε τον Παναή”, “Τύφλα να ΄χει ο Μάρλον Μπράντο”, “Ο Παπατρέχας” είναι κάποιες από τις ταινίες όπου η Αθηνά Μερτύρη έπαιξε στο πλευρό του Θανάση Βέγγου δημιουργώντας του “ερωτικούς μπελάδες”!Τη δεκαετία του ’80, που οι βιντεοκασέτες μεσουρανούσαν, η Μερτύρη συμμετείχε σε πολλές ταινίες. Όλοι γνώριζαν το πρόσωπο αλλά λίγοι το όνομα της. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα της. Συνέχισε την επιτυχημένη πορεία της και διαχειρίστηκε την καριέρα της με τον τρόπο που εκείνη ήθελε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...