Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Χρήστος τσιγγιριδης.Ο πατέρας της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. Υπήρξε ο πρώτος που εισήγαγε στην Ελλάδα την τεχνογνωσία και τεχνολογία της μικροφωνικής εγκατάστασης .

Σπούδασε στην Γερμανία ηλεκτρολόγος-Μηχανικος στη σχολή ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ στην Στουτγκάρδη.

 Ο Χρήστος Τσιγγιριδης ξεκινά τους πειραματισμούς του το 1923:στην αυλή του σπιτιού του , στην οδό Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη.Εκει εγκαθιστά τον πρώτο ραδιοφωνικό πομπό τον οποίο κατασκευάζει ο ίδιος από εγκαταλελειμμένο ασύρματο της Γαλλικής Στρατιάς Ανατολής.

Το 1928 τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος ιδιωτικός  ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδος από τον Χρίστο Τσιγγιριδη ,κυριάρχησε στη ραδιοφωνική ζωη της Βόρειας Ελλάδας για περισσότερα από 20 χρόνια και υπήρξε φάρος πολιτισμού σε ολόκληρο το βορειοελλαδικο χώρο.

Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης παραμένει άνεργος μετά την αναγκαστική εξαγορά των μηχανημάτων του, καθώς το κρατικό ίδρυμα αποφασίζει να μην αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία του. Οι υποσχέσεις του τότε ΕΙΡ προς τον Τσιγγιρίδη ποτέ δεν τηρήθηκαν, δεν θα πάρει ούτε την πενιχρή αποζημίωση της απαλλοτρίωσης του Σταθμού του, αφού πεθαίνει μέσα στη θλίψη την ίδια χρονιά, τον Δεκέμβριο του 1947, και κηδεύεται με τιμές που ποτέ δεν γνώρισε εν ζωή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...