Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Το λεωφορείο του γέλιου δεν γίνεται να μην κάνει στάση… Louis de Funès! Συνεπώς, το πρώτο μας φετινό καλοκαιρινό αφιέρωμα συμπεριλαμβάνει και τον μεγάλο, αμίμητο, ασύλληπτο και εξωφρενικό Γάλλο χωρατατζή, μετρ των ξεκαρδιστικών μεταμφιέσεων και των ανεπανάληπτων μορφασμών!

Υπάρχει ένας μύθος στην κινηματογραφική βιομηχανία που θέλει τους Γάλλους να μην μπορούν να κάνουν κωμωδία.

Προφανώς και δεν έχει ακούσει ποτέ ο μύθος για τον κωμικό ήρωα του παλιού λαϊκού γαλλικού σινεμά, τον άνθρωπο που με υπερκινητικότητα, νεύρο και ευφυΐα έστειλε την εγχώρια κωμωδία σε πρωτοφανή επίπεδα!

Ο δημοφιλέστερος κωμικός που ξεπήδησε ποτέ από τη Γαλλία έφτασε στη χώρα μας μέσα από τις κορυφαίες επιτυχίες του, τον «Χωροφύλακα του Σαν Τροπέ» και τον «Φαντομά», αν και ο ίδιος πατούσε ανέκαθεν γερά και στο θεατρικό σανίδι.

Ξεκινησε  να εργάζεται σε διαφορα βυρσοδεψεία και ασκούσε επίσης και άλλα επαγγέλματα απο τα οποία γενικά απορρίπτεται εξαιτίας της τεμπελιάς του. Για το λόγο αυτό, οι γονείς του αποφάσισαν να τον στειλουν στην τεχνική ΣΧΟΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ που σήμερα ονομάζεται εθνική ανώτατη σχολή Louis-Lumière.Ο Louis επιλέξτε το μάθημα "ταινία". Ο Louis εκδιώχθηκε από το ίδρυμα ένα χρόνο αργότερα, το 1933, λὀγω ενός "αστείου" με θειικο νατριο που προκἀλεσε πυρκαγια.Ο Louis ζει τότε μια περίοδο που κυμαίνεται μεταξύ ανεργίας και περιστασιακων εργασιων οπου καταλήγει πάντα να απολυεται.Ωστόσο, είχε προλάβει να κάνει μερικές καλές φιλίες, όπως με τον ηθοποιό Ντανιέλ Ζελίν, που αργότερα θα τον βοηθούσε να αρχίσει τη κινηματογραφική του καριέρα. Το 1945 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο σε ηλικία 31 ενός ετών.



Στην Ελλάδα οι κριτικοί κινηματογράφου συχνά τον αποκαλούσαν ως το Θανάση Βέγγο της Γαλλίας, που χάριζε αστείρευτο γέλιο. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε μετά από ενθάρρυνση της δεύτερης συζύγου του και του φίλου του Ντανιέλ Ζελίν.

Υπάρχουν κωμωδίες και υπάρχουν και ταινίες που παίζει ο Λουί ντε Φινές! Αυτή πρέπει μάλλον να είναι και η διαφορά μεταξύ τους! Στην πρώτη περίπτωση γελάς, ενώ στην δεύτερη μπορεί και να διπλωθείς στα καθίσματα του κινηματογράφου,ή να ικετεύεις τον τεχνικό, να σταματήσει την προβολή, γιατί κοντεύεις να κατουρηθείς πάνω σου!

Μιλάμε για τον πρώτο «Χωροφύλακα του Σαν Τροπέ» το 1963! Η ταινία τον έκανε σταρ σε κάθε γωνιά της Γαλλίας και οδήγησε τελικά στα πέντε σίκουελ, στέλνοντάς τον μέχρι τότε στην πανευρωπαϊκή δόξα…

Με την επιτυχία του «Χωροφύλακα»  ο Λουί ντε Φινές επιστρατεύεται στον ρόλο του θεότρελου επιθεωρητή που θα κυνηγούσε τον «Φαντομά» το 1964. Δύο σίκουελ του «Φαντομά» ακολούθησαν, με το καλύτερο να είναι κατά γενική ομολογία το «Ο Φαντομάς εναντίον της Σκότλαρντ Γιαρντ» (1967).

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 έπαθε έμφραγμα πάνω στο σανίδι, κάτι που τον ανάγκασε να κάνει ένα μακρύ διάλειμμα από τις υποκριτικές του υποχρεώσεις. Έτσι αποσύρθηκε στο κάστρο de Clermont, λίγο έξω από τη Ναντ. Εκεί έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του το 1983....

Στον Λουί Ντε Φινές βασίστηκε ο ρόλος του «Skinner» στην ταινία Ratatouille....

Πέθανε μετά από καρδιακή προσβολή στη πόλη Ναντ της Γαλλίας στης 27 Ιανουαρίου 1983 σε ηλικία 68 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...