Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Μπορεί κινηματογραφικά να ήταν σκληρός, αδίστακτος, μοχθηρός και εξόχως απεχθής, ο Στέφανος Στρατηγός ήταν στην πραγματικότητα ένας από τους πιο αγαπητούς συνεργάτες του ελληνικού κινηματογράφου, ένας εύκολος άνθρωπος που όλοι ήθελαν να δουλεύουν μαζί του.
Ο αδυσώπητος νταής του ελληνικού σινεμά Στέφανος Στρατηγός.Ηθοποιός που μπορούσε να ενσαρκώσει όλους τους ρόλους με αυθεντικότητα και απόλυτη φυσικότητα. Ένας δραστήριος, ακούραστος, παραγωγικός, μοιραίος, ωραίος, αλλά πάνω από όλα ένας καταπληκτικός άνθρωπος, που για το μόνο που απασχολούσε τον κόσμο, ήταν η καταπληκτική δουλειά του.Γιος των ηθοποιών Βασιλείου και Αμαλίας Στρατηγού. Αδελφές του ήταν οι επίσης ηθοποιοί Αλέκα και Στέλλα Στρατηγού. Είχε και άλλη μια αδελφή, τη Ρένα Στρατηγού, η οποία εγκατέλειψε νωρίς το θέατρο και τον κινηματογράφο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του τότε Βασιλικού Θεάτρου.
Ξεκίνησε παίζοντας στον θίασο του πατέρα του, σε επιθεωρήσεις, κωμωδίες, οπερέτες και δράματα. Μετά τα θεατρικά μπουλούκια, έπαιξε στο θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη.Η πορεία του στο θέατρο άφησε εποχή, καθώς από το 1963 δημιούργησε δικό του θίασο με την τότε σύζυγό του και επίσης ηθοποιό, Γκέλυ Μαυροπούλου. Μαζί ανέβασαν πολλά γνωστά θεατρικά έργα όπως τα «Κόκκινα Φανάρια», «Χρυσή μου Ρουθ» «το υπόγειο της Λέλας» και πολλά άλλα. Η επαγγελματική σχέση των δύο ηθοποιών είχε συνήθως μεγάλη επιτυχία. Δε συνέβη το ίδιο όμως και στην προσωπική τους ζωή.Η θεατρική του πορεία συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, συνεργαζόμενος με μεγάλους ηθοποιούς όπως, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Νίκο Ξανθόπουλο και τον Θανάση Βέγγο, που περιόδευσαν μαζί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1948 στην ταινία της Φίνος Φίλμ «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται», πλάι στον αξέχαστο Βασίλη Λογοθετίδη, και ακολούθησαν πολλές ακόμα ταινίες, κωμωδίες και δράματα, όπως “Αστέρω” και “Ο Παπαφλέσσας”. Αξέχαστη έχει μείνει η ερμηνεία του στην ταινία “Ο Ατσίδας”, στην οποία μαθαίνει στον Ντίνο Ηλιόπουλο την μέθοδο “Στρίβειν δια του αρραβώνος”.
Συνολικά έπαιξε σε 85 ταινίες, ενώ κάποιες από αυτές σκηνοθέτησε ο ίδιος. Επιτυχημένη καριέρα ακολούθησε και στον χώρο της τηλεόρασης συμμετέχοντας σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές.Πέθανε στης  6 Απριλίου 2006 από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος σε ηλικία 83 χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...