Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Μάριαν Φέιθφουλ. Έγινε το νέο ποπ είδωλο της βρετανικής νεολαίας των 60s.Η Μαριάν Φέιθφουλ γεννήθηκε στο Χάμστεντ του Λονδίνου στις 29 Δεκεμβρίου 1946.Μπήκε στη λονδρέζικη σκηνή της δεκαετίας του 1960 πρωτίστως ως μοντέλο και ερωμένη του Μικ Τζάγκερ και δευτερευόντως ως τραγουδίστρια με αξιώσεις.Ο Μικ Τζάγκερ υπήρξε ο πρώτος μεγάλος της έρωτας, της έμαθε σχεδόν τα πάντα, και κόντεψε να την καταστρέψει.
Οταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά, το 1965 στην Chelsea, σε μια σικάτη και ποπ βραδυά, η Μαριάν Φέιθφουλ ήταν 18 ετών. Ως τότε δεν είχε αγγίξει ποτέ ναρκωτικά και ήταν παντρεμένη με τον καλλιτέχνη Τζον Ντάνμπαρ, με τον οποίο είχε ένα παιδί. Γρήγορα όμως αποδείχτηκε ότι στη Φέιθφουλ δεν ταίριαζε η ζωή της μητέρας και νοικοκυράς.Κι όμως, το αντικείμενο του πόθου εκατομμυρίων αντρών παραδέχεται ότι «ποτέ δεν μου άρεσε το σεξ, ούτε και οι άντρες»! Μπορεί να είχε ένα θυελλώδη έρωτα με τον Μικ Τζάγκερ, ο οποίος εκδηλώθηκε ενώ η Μαριάν Φέιθφουλ ήταν ακόμη παντρεμένη με τον Τζον Ντάνμπαρ, ωστόσο, κάποια περιστατικά που σημάδεψαν την οικογένειά της, σημάδεψαν και την ίδια. Όπως εξομολογήθηκε σε ντοκιμαντέρ του BBC, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της Βιέννης από τους Ναζί, στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού βίασαν τη γιαγιά της, αλλά και τη μητέρα της, Έβα φον Ζάχερ Μαζόφ, η οποία ήταν βαρόνη του Ερίσο, με καταγωγή από την Αυστρία. Το γεγονός επηρέασε δραματικά τις δύο γυναίκες. Η γιαγιά της Μαριάν εγκατέλειψε τον παππού της και η μητέρα της, από το περιστατικό εκείνο και μετά είχε ατελείωτο μίσος για τους άντρες. Το μίσος αυτό, το εμφύτευσε και στη νεαρή Μαριάν. «Μου πήρε 50 χρόνια, για να κάνω σχέση, να ερωτευθώ και να μην χρειαστώ ναρκωτικά ή αλκοόλ για να κάνω έρωτα», λέει η Φέιθφουλ, που ακόμη αναρωτιέται γιατί χώρισε τον Τζάγκερ. Όπως λέει, την αγαπούσε πολύ κι εκείνη ένιωθε το ίδιο για τον διάσημο Rolling Stone.Περνούσε πολύ χρόνο με τους Rolling Stones, κυρίως με τον Μπράιαν Τζόουνς που ήταν και ο στενότερος φίλος της, με αποτέλεσμα να εξοικειωθεί με τα ναρκωτικά. Αρχικά κάπνιζε μόνο μαριχουάνα, αλλά με τον καιρό έφτασε στο LSD και την κοκαΐνη. Στην αυτοβιογραφία της αποκάλυψε ότι, όταν βρέθηκε υπό την επήρεια ναρκωτικών έκανε σεξ με τον Κιθ Ρίτσαρνς και κόντεψε να κάνει το ίδιο και με τον Μπράιαν Τζόουνς. Συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες: Από την Πόλυ Τζιν Χάρβεϊ ως τους Metallica.

Το 2004, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Before the Poison,το οποίο δέχθηκε πολύ καλές κριτικές. Mετά από δεκαετίες στο τραγούδι, μερικές μεγάλες επιτυχίες που της εξασφάλισαν μια θέση στο πάνθεον της rock και την ενασχόλησή της με το γράψιμο, το θέατρο και το σινεμά, η Marianne Faithfull κυκλοφόρησε το 2011 το 23ο σόλο άλμπουμ της, που ηχογραφήθηκε στη Νέα Ορλεάνη και τιτλοφορείται Horses And High Heels.

Το 2014, 43 χρόνια μετά τον θάνατο του Τζιμ Μόρισον, η Μαριάν Φέιθφουλ αποκάλυψε ότι ένας πρώην εραστής της και έμπορος ναρκωτικών, ο Ζαν ντε Μπρετέιγ, έδωσε στον τραγουδιστή των Doors τη μοιραία δόση που τον σκότωσε. Είναι γνωστό ότι η Φέιθφουλ ήταν μαζί με τον Τζιμ Μόρισον την τελευταία νύχτα σε κλαμπ των Παρισίων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ήταν ατύχημα και πως τίποτα δεν έγινε από πρόθεση.
Η Μαριάν Φέθφουλ άφησε εποχή τo 2016 όταν τραγούδησε στο Μπατακλάν, στο Παρίσι, και την ίδια χρονιά έκανε τον γύρο της Ευρώπης με συναυλίες, σε ηλικία 70 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...