Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Το σημαντικότερο, και σίγουρα το πιο αγαπητό στην χώρα μας, συγκρότημα από την προοδευτική rock σκηνή της Γερμανίας είναι οι Eloy. Ο ιθύνων νους πίσω από τους Eloy ήταν (και ακόμα είναι) ο Frank Bornemann, ένας νεαρός μαθητής από το Αννόβερο, ο οποίος, προκειμένου να εκφράσει τις μουσικές του ανησυχίες, και επηρεασμένος κυρίως από τους Shadowsκαι τους Beatles,δημιούργησε μία μπάντα, κάπου στο 1969.Tα τέλη της δεκαετίας του ’60,η Δυτική (τότε) Γερμανία ζούσε μία ιδιότυπη μουσική επανάσταση. Μία πειραματική σκηνή rock είχε αρχίσει να βγαίνει στο προσκήνιο, με σαφείς αναφορές προέλευσης από την ψυχεδέλεια των 60s, τάση η οποία επικρατούσε μέχρι και τα τέλη τους. Πρόκειται για το περίφημο «krautrock», με έκδηλα στοιχεία avant-garde, jazz, funkκαι χρήση ηλεκτρονικών ήχων.Ένα από τα σπουδαιότερα αλλά συνάμα και πιο αδικημένα συγκροτήματα στην ιστορία της rock μουσικής είναι οι Eloy. Μία μπάντα που συνεχίζει να αγνοεί το περιοδικό Rolling Stone, αλλά και οι περισσότερες rock εγκυκλοπαίδειες στον κόσμο. Οι Eloy έχοντας στην πλάτη τους πάνω από 20 δίσκους και 3 δεκαετίες μουσικής, είναι ένα περίεργο κράμα ατμοσφαιρικής ψυχεδελικής εναρμόνισης σε progressive rock άτυπες φόρμες. Παίρνοντας το όνομά τους από το βιβλίο του H.G. Wells “Time Machine”, οι Eloy δημιουργήθηκαν στην Γερμανία από τον Frank Bornemann το 1969, κυρίως ως σχολική μπάντα επηρεασμένοι από τους Shadows και τους Beatles. Το 1971, υπέγραψαν στην "Phillips Records" και μετέβησαν στο Αμβούργο για την ηχογράφηση του πρώτου τους δίσκου με τίτλο "Eloy".Δέυτερο άλμπουμ το  "Inside" τον Σεπτέμβριο του 1972.Στις αρχές του 1974 ηχογράφησαν τον δίσκο "Floating", συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία.Ακολούθησε το "Power and the Passion" την επόμενη χρονιά, ο πρώτος concept δίσκος των Eloy, στον οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά ο ρυθμικός κιθαρίστας Ντέτλεφ Σβάαρ.1976-1979: Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ
O Frank αν και απογοητευμένος από το απρόσμενο τέλος της μπάντας, βρήκε τη δύναμη αλλά και τους μουσικούς που θα τον πλαισίωναν για να μοιραστούν μαζί, το μουσικό του όραμα. Με τη νέα πλέον σύνθεση: Frank Bornemann (vocals, guitars), Klaus-Peter Matziol (bass), Detlev Schmidtchen (keyboards), Jurgen Roshental (drums) οι Εloy κυκλοφορούν τρία στούντιο άλμπουμ και ένα Live τα οποία γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και εκτοξεύουν τη δημοτικότητα της μπάντας στα ύψη. Το πρώτο από τα τρία αριστουργήματα, ήταν το ποιητικό ''DAWN'' το οποίο κυκλοφορεί το 1976. Ήταν το δεύτερο στη σειρά ''concept'' άλμπουμ για το γκρουπ, έχοντας ως θέμα το ταξίδι του μυαλού μέσα στο χωροχρόνο, σε μια περιπέτεια που εξελίσσεται από το πρωϊνό ξύπνημα έως το επόμενο χάραμα. Το ''DAWN'' σημειώνει μεγάλη επιτυχία και πουλάει πάνω από 150.000 αντίτυπα. Η έμπνευση όμως του γκρουπ για concept άλμπουμ δε σταματάει στο ''DAWN''. Ένα χρόνο αργότερα το 1977 οι Eloy κυκλοφορούν έναν από τους καλύτερους δίσκους της ιστoρίας τους, και σίγουρα τον πιο γνωστό τους στο ευρύτερο κοινό της rock, το περίφημο ''OCEAN''. Ηθικοί αυτουργοί ήταν οι δύο περίφημοι διάλογοι ''Τίμαιος'' και ''Κριτίας'', για το μύθο της Ατλαντίδας, υπογεγραμμένοι από τον Πλάτωνα. Το ''Poseidon’s Creation'' γίνεται ο ύμνος της μπάντας και αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις καλύτερες progressive rock συνθέσεις που έχουν γραφτεί ποτέ. Το ''OCEAN'' ξεπερνάει τα 200.000 αντίτυπα και μαζί ξεπερνάει σε πωλήσεις τους Genesis και τους Queen ενώ αποτελεί το πιό εμπορικό τους άλμπουμ μέχρι και σήμερα.
Το 1978 οι Eloy θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τους επίσημο ''LIVE'' album αποκαλύπτοντας έτσι τη δυναμική τους και πάνω στο σανίδι. Την επόμενη χρονιά,το 1979, ηχογραφούν ένα ακόμη ''concept'' άλμπουμ, το εξαιρετικά ατμοσφαιρικό ''SILENT CRIES AND MIGHTY ECHOES'' με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο στους στίχους τους. Οι στίχοι όπως και στα δύο προηγούμενα άλμπουμ είναι προσωπική δουλειά του Jurgen Roshental. To άλμπουμ γνωρίζει τεράστια επιτυχία και ξεπερνάει σε πωλήσεις το ''OCEAN''. Το τραγούδι ''The Apocalypse'' αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το λόγο για τον οποίο οι Εloy θεωρούνται η κορυφαία μπάντα του είδους.
Και ενώ η μπάντα έχει φτάσει στο απόγειο της επιτυχίας της ο Detlev Schmidtchen και ο Jurgen Roshental αποφασίζουν να αποχωρήσουν από το γκρουπ επικαλούμενοι διάσταση απόψεων με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, ως προς το στυλ της μουσικής που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Σύμφωνα με τον Frank όμως, οι διαφωνούντες δεν αρκούνταν στο να είναι απλά μέλη του συγκροτήματος αλλά ήθελαν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο γκρουπ. Ως ''αντίδραση'' ο Detlev με το Jurgen δημιουργούνε λίγο αργότερα το δικό τους συγκρότημα με την ειρωνική ονομασία "Εgo on the rocks" με το οποίο θα κυκλοφορήσουνε ένα και μοναδικό άλμπουμ, το ''Acid In Wounderland''. Η χρυσή εποχή των Eloy είχει φτάσει στο τέλος της…Oι Eloy κυκλοφόρησαν το 1980 το “Colours”, το 1981 το “Planets” σαν το πρώτο μέρος μιας ενότητας, με δεύτερο το 1982 το “Time To Turn” (έχει ήδη επιστρέψει στην θέση του drummer ο Fritz Randow μετά από εφτά χρόνια), το 1983 το “Performance” και το 1984 το “Metromania”. Πριν καν κυκλοφορήσει το “Metromania” οι Eloy διαλύονται για μία ακόμη φορά. Μιλάμε για μία θρυλική μπάντα που όσες δυσκολίες και αν αντιμετώπιζε τόσο πιο δυναμικά επέστρεφε. Μέχρι το 1984 αν και δεν υπήρχε ομαδικό πνεύμα το όλο εγχείρημα δούλευε πολύ καλά. Είχαν αρχίσει πολλές εμφανίσεις κυρίως στην Μεγάλη Βρετανία (μερικές ηχογραφήθηκαν από το ΒΒC), αλλά και στις περιοχές γύρω από την Γερμανία με πολύ μεγάλη επιτυχία. Εκεί κάπου όμως τελείωσε και το συμβόλαιο με την EMI και έτσι εκτός από την μουσική και οι οικονομικοί λόγοι οδήγησαν στην οριστική ρήξη μεταξύ του Bornemann και των υπολοίπων. Το 1988, ο Μπόρνεμαν, μαζί με τον κιμπορντίστα Μίκαελ Γκέρλαχ έγραψαν τα κομμάτια τα οποία θα αποτελούσαν τον δίσκο "Ra".Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1988 και μπήκε στους καταλόγους επιτυχιών της Γερμανίας. Η σύνθεση του συγκροτήματος συμπληρώθηκε από γκεστ μουσικούς, αφού ο Μπόρνεμαν φοβόταν να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος.

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στον κιθαρίστα να συνεχίσει την δραστηριότητα των Eloy απευθείας, με την επόμενη δισκογραφική τους δουλειά να πραγματοποιείται το 1992, όταν κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Destination", με τον ήχο τους να περιλαμβάνει λιγότερα πλήκτρα και περισσότερες κιθάρες.

Την επόμενη χρονιά, οι Eloy γιόρτασαν τα 25 τους χρόνια με την κυκλοφορία δύο συλλογών τραγουδιών με τίτλο "Chronicles I" και "Chronicles IΙ", με επανηχογραφήσεις των κλασικών τους κομματιών από την σύνθεση η οποία τα ηχογράφησε.Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, ο Κλάους Πέτερ Μάτζιολ επέστρεψε στο συγκρότημα, παραμένοντας ως τρίτο μόνιμο μέλος των Eloy και την άνοιξη του 1994 κυκλοφόρησαν το "The Tides Return Forever", περιοδεύοντας για πρώτη φορά κατά την δεκαετία του '90.Την σύνθεση τους συμπλήρωσε ο ντράμερ Μπόντο Σοπφ και ο κιθαρίστας και κιμπορντίστας Στιβ Μαν, όπως και οι τραγουδίστριες Σουζάν Σέτσλε και Τίνα Λουξ.
Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου συνεχίστηκε το 1995, πριν το συγκρότημα επιστρέψει στο στούντιο για να ηχογραφήσει το άλμπουμ "Ocean 2: The Answer", το οποίο κυκλοφόρησε το 1998 μέσω της "GUN Records".Ο δίσκος έλαβε θετικές κριτικές και το συγκρότημα πραγματοποίησε μία ακόμη περιοδεία, μετά το πέρας της οποίας σταμάτησε τις δραστηριότητες του για μεγάλο χρονικό διάστημα.2009: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!
Έντεκα χρόνια ύστερα από την κυκλοφορία του ''Ocean 2-The Answer'', o Frank Bornemann, προς μεγάλο ενθουσιασμό των οπαδών του συγκροτήματος, συγκινημένος από την αγάπη των fans για τη μουσική της μπάντας 40 χρόνια μετά, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να επαναφέρει στο προσκήνιο τους Eloy με την κυκλοφορία του 17ου κατά σειρά στούντιο άλμπουμ.Το νέο άλμπουμ φέρει την ονομασία ''VISIONARY'' και η κυκλοφορία του σηματοδοτεί τα 40 χρόνια ύπαρξής της μπάντας. Η σύνθεση παραμένει η ίδια της τελευταίας κυκλοφορίας -Ocean II-The Answer- ενώ ενεργή συμμετοχή σε κάποια κομμάτια  έχει και ο Ηannes Folberth.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...