Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ο Κλάους Νόμι υπήρξε ένα φαινόμενο μοναδικό στην ιστορία της μουσικής του 20ου αιώνα, όντας ο πρώτος που ανέμειξε με επιτυχία όπερα και ποπ μουσική. Οι εμφανίσεις του ήταν φαντασμαγορικές παραστάσεις, στις οποίες ντυνόταν έξαλλα, φορούσε υπερβολικό μακιγιάζ, ενώ ήταν αναγνωρίσιμος από το χτένισμα - υπογραφή του.Θυμάμαι το Total Eclipse του από εκείνη την καλογυρισμένη τηλεοπτική διαφήμιση του Campari στα 80s. Το ίδιο διάστημα, παιδάκι ήμουν, νόμιζα πως η καινούργια αρρώστια χτυπούσε ανθρώπους με περίεργη εξωπραγματική εμφάνιση. Τον Οκτώβριο του 1981 εμφανίστηκε σε συναυλία στη Νέα Υόρκη, αυτό το..."πράγμα" - όπως χαρακτήρισαν κάποιοι ανόητοι τον μεγαλειώδη Γερμανό καλλιτέχνη Κλάους Νόμι.
Αφήνοντας το μοναδικό του μουσικό αποτύπωμα, κοιτάξτε πώς τόλμησε να ντυθεί, αλλά και ακούστε πόσο μαγικά τραγουδούσε... Οι παλιότεροι θα τον θυμούνται από την τηλεοπτική διαφήμιση του Καμπάρι στο οποίο είχε δώσει το τραγούδι του έναντι αδράς αμοιβής.O Klaus μεγάλωσε στη Γερμανία και στα νεανικά του χρόνια λόγω της λυρικής χαρισματικής φωνής του έκανε ένα μικρο πέρασμα από τον χώρο της όπερας,όπου με τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του ήταν σίγουρο ότι δεν θα έβρισκε στέγη σε έναν συντηρητικό χώρο μιας εξίσου συντηρητικής χώρας.Έτσι στα 33 του(1977) έκανε το ταξίδι για την Μέκκα της μουσικής,την Νέα Υόρκη.Δούλεψε σε ζαχαροπλαστείο ως pastry chef και σιγά σιγά άρχισε να τραγουδάει σε μικρά κλαμπάκια,όπου ο κόσμος έμενε ''κάγκελο'' από το τρομερό εύρος της φωνής του και την εντελώς ''φεύγα'' παρουσία του στην σκηνή.Φυσικά τα κομμάτια που ερμήνευε ο skinny Γερμανός τενόρος δεν ήταν άλλα από sixties διασκευές.To 1978, στη Νέα Υόρκη, παίρνει μέρος στο "New Wave Vaudeville", ένα τετραήμερο δρώμενο του David McDermott. Ντυμένος με μια εξαιρετικά κολλητή διαστημική στολή, ερμηνεύει την άρια "Mon cœur s'ouvre à ta voix", από την όπερα "Σαμψών και Δαλιδά" του Καμίγ Σαιν-Σανς.Το όνομά του έφτασε στα αυτιά του Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος θέλησε να τον συναντήσει. Σύντομα τον προσέλαβε μαζί με τον συνεργάτη του Joey Arias ως περφόρμερ και βοηθούς τραγουδιστές, για μια εμφάνισή του στην τηλεοπτική εκπομπή Saturday Night Live.Η ανδρόγυνη εμφάνισή του και η ψιλή φωνή του καθιστούν αρχικά αδύνατο στους θεατές να καταλάβουν αν είναι άντρας ή γυναίκα. Συνήθιζε να συνοδεύει τα τραγούδια του με μηχανικές κινήσεις που προσιδίαζαν σε ρομπότ.Λίγο μετά ήρθε η διάγνωση “Gay Related Immune Deficiency” όπως με ονομαζόταν ακόμα το AIDS, που συνδεόταν λανθασμένα και προκατειλημμένα μόνο με τους ομοφυλόφιλους. Τα αίτια της ασθένειας ήταν άγνωστα, όπως και οποιαδήποτε απόπειρα θεραπείας.Προηγουμένως, λίγοι γνώριζαν πως οι τεράστιοι ελισαβετιανοί γιακάδες του δεν αποτελούσαν ακόμη μία ενδυματολογική εκκεντρικότητα του, αλλά έκρυβαν επιμελώς το σάρκωμα Caposi γύρω από τον λαιμό του. Από τους πιο καταλυτικούς καλλιτέχνες στην ιστορία της pop μουσικής -εισήγαγε σαφώς το θεατρικό cabaret punk- ο Klaus Nomi επένδυσε με synthesizers πολλά hits των '60s, έβαλε σε μια κάψουλα το ίνδαλμα του, τη Marlene Dietrich, αφήνοντας τη να αιωρείται στο διάστημα για πάντα, επιχείρησε ασυνείδητα να επανασυνδέσει τη, μολυσμένη απ' το ναζισμό, Γερμανία του παρελθόντος με την open mind Δημοκρατία της Βαϊμάρης.Απεβίωσε 6  Αυγούστου 1983. Υπήρξε από τις πρώτες προσωπικότητες που πέθαναν από αίτια σχετιζόμενα με το AIDS. Οι στάχτες του σκορπίστηκαν στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...