Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Καμία γνωστή μουσική του ’60, ’70, ’80 ή ’90 δεν προσέλκυσε μεγαλύτερο σε ποικιλία κοινό από τους Bee Gees. Ξεκινώντας από τα μέσα ως τα τέλη του ’60 ως ένα σύνολο Beatlesque, γρήγορα αναπτύχθηκαν σαν στιχουργοί τραγουδιών και τραγουδιστές για να δημιουργήσουν ένα δικό τους στυλ που τους οδηγούσε από το psychedelia στο προοδευτικό ποπ.Αποτελούταν από τα αδέρφια Μπάρι, Ρόμπιν και Μόρις Γκιμπ. Αυτό το τρίο υπήρξε επιτυχημένο, σχεδόν σε όλες τις δεκαετίες που ήταν ενεργό.Οι αδερφοί Γκιμπ γεννήθηκαν στη Νήσο του Μαν, μεγάλωσαν στο Μάντσεστερ και δημιούργησαν το συγκρότημα, όταν μετακόμισαν στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας το 1958. Επέστρεψαν στην Αγγλία το 1967 και έγιναν superstars σε όλο τον κόσμο.Τα αδέρφια Μπάρι, Ρόμπιν και Μόρις Γκιμπ, θεωρούνται πρωτοπόροι της disco μουσικής και είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εισπρακτικώς συγκροτήματα όλων των εποχών Έχοντας πουλήσει πάνω από 220 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.Το 1969, χώρισαν με μία διαμάχη που αφορά το άλμπουμ «Odessa». Ένα εκθαμβωτικό ενορχηστρωμένο διπλό L.P  ήταν η πιο φιλόδοξη εγγραφή δίσκου τους μέχρι σήμερα, αλλά ήταν ανίκανοι να συμφωνήσουν ποιο τραγούδι θα ήταν το single και ο Robin αποχώρησε  Ο Barry και ο Maurice έμειναν στους Bee Gees για έναν δίσκο, το «Cucumber Castle», όσο ο Robin κυκλοφόρησε το Robin´s Reign. Χωρίς κανένα γκρουπ για να το προωθήσει, το άλμπουμ «Odessa» ποτέ δεν πούλησε ό,τι μπορούσε, ακόμη και με την επιτυχία, «First of  May». Το «Cucumber Castle» έκανε αρκετά επιτυχημένα singles στην Αγγλία και την Γερμανία περιλαμβάνοντας και το υπέροχο, επηρεασμένο από την Αφρικάνικη μουσική Ἱ.Ο.Ι.Ο.,» ενώ ο Robin έκανε επιτυχία με το «Saved by the Bell».
To 1970, δύο χρόνια μεγαλύτεροι και σαφώς σοφότεροι, αποφάσισαν να ξανασμίξουν. Επικοινωνούσαν μεταξύ τους καλύτερα και εξελίχθηκαν μουσικά, τώρα δημιουργούσαν έναν προοδευμένο pop/rock ήχο παρόμοιο με των Moody Blues. Η επιστροφή τους ήταν αξιοσημείωτη με δύο εκθαμβωτικά τραγούδια: το τραγούδι που άγγιξε τις ψυχές «Lonely Days»,» η πρώτη επιτυχία του γκρουπ στην Αμερική και το οδυνηρά λυρικό «Saw a New Morning», που αποδείχτηκε τόσο δημοφιλής στους θαυμαστές που το γκρουπ το έπαιζε σε συναυλίες του ακόμα και δεκαετίες μετά.Ωστόσο μετά από μία παγκόσμια επιτυχία το «How Can You Mend a Broken Heart» το 1971 η επιτυχία τους άρχισε να πέφτει. Το single «Run to me» μπήκε στο Top 20 το 1972, αλλά το «Τo Whom It May Concern» ξεχάστηκε σχεδόν αμέσως μετά από ένα σύντομο chart σε εξέλιξη. Οι τύχες τους συνεχίστηκαν αντίστροφα κατά την διάρκεια του 1973 με το «Life in a Tin Can» και το σινγκλ «I saw a new morning» παρά την μετακίνηση στην Αμερική και μια μεγάλη προωθητική κίνηση, το τραγούδι δεν κατάφερε ποτέ να ανέβει στο Top 40 και το album σταμάτησε.
Η τριάδα έπεφτε σε μια βαθιά δημιουργική και εμπορική χάση.  Η διάσωση προήλθε από μια πρόταση του Eric Clapton, και αφορούσε μια προσπάθεια ηχογράφησης στα στούντιο Criteria στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα, όπου μόλις είχαν εκδώσει ένα obert Stigwood. Οι Bee Gees έλαβαν υπόψη τους την συμβουλή του και επανήλθαν με το «Mr. Natural»(1974), παραγωγής του Arif Mardin. Αυτός ο δίσκος ήταν μια αναχώρηση με την αμερικανοποίηση του σε μεγάλο βαθμό και R & B ήχο και το επόμενο έτος εισήχθησαν στο νέο ήχο με το «Main cource» που πλέον δόθηκε έμφαση στον ρυθμικό χορό, στην υψηλή αρμονία και στο funk ρυθμό.Tο album «Children of the World»,  έγινε επιτυχία με τα «You should be Dancing» και «Love So Right». Τότε, το 1977 τα νούμερα των τραγουδιών – παραγωγής Robert Stigwood- «Saturday Night Fever», «Stayin Alive», «How deep is Your Love» και «Night Fever», κάθε ένα από τα οποία χτύπησε την κορυφή των charts, και το obert Stigwoodέμεινε στην κορυφή για 24 εβδομάδες. Στην συνέχεια γεννήθηκε η εποχή της Disco στην Αμερική.To «Saturday Night Fever» σαν album και σαν ταινία υπερτροφοδότησε το φαινόμενο και μεγάλωσε το κοινό με 10 εκατομμύρια και τους Bee Gees στην πρωτιά.ο 1997 εισήλθαν στο Rock and Roll Hall of Fame. Η μνεία που τους έγινε λέει: «Μόνο ο Έλβις Πρίσλεϊ, οι The Beatles, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Γκαρθ Μπρουκς και ο Πολ Μακάρτνεϊ έχουν πουλήσει περισσότερο από τους Bee Gees».Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Μόρις, το 2003, το συγκρότημα έπαυσε ύστερα από 45 χρόνια παρουσίας. Το 2009, τα εναπομείναντα μέλη, Μπάρι και Ρόμπιν, συμφώνησαν να ανασχηματίσουν το γκρουπ τους, καθώς επίσης και να αρχίσουν τις συναυλίες.Όμως, τον Μάιο του 2012, απεβίωσε και ο Ρόμπιν, αφήνοντας τον Μπάρι, ως το μόνο μέλος του σχήματος.O τελευταίος Γκιμπ όλων, ο Μπάρι Γκιμπ, ο μόνος ζωντανός θρύλος της οικογενειακής υπόθεσης των Bee Gees , τιμήθηκε στη Βρετανία και πλέον είναι ένας Sir. Χρίστηκε ιππότης σε τελετή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και εξέφρασε την ελπίδα οι εκλιπόντες αδελφοί του Ρόμπιν και Μόρις να είναι περήφανοι γι αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...