Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

 Under Siege(1992) : Το Under Siege είναι η καλύτερη ταινία του Steven Seagal. Αυτή είναι η κοινή γνώμη και ισχύει κυρίως. Σε σκηνοθεσία Andrew Davis (ο οποίος θα συνέχιζε να κάνει το The Fugitive την επόμενη χρονιά), η ταινία λειτουργεί ως Die Hard on a boat.

Ένα καλά σκηνοθετημένο θρίλερ δράσης που εκμεταλλεύεται στο έπακρο το περιορισμένο σκηνικό του, το Under Siege σηματοδοτεί ένα αποκορύφωμα για τη δράση των αρχών της δεκαετίας του '90. Μαθαίνω, διαβάζοντας πληροφορίες, ότι ο σκηνοθέτης Andrew Davis και η ομάδα του δεν κάνανε γυρίσματα  στο πραγματικό Μιζούρι, αλλά χρησιμοποίησαν το παροπλισμένο USS Alabama. Σε πολλά πλάνα το πλοίο φαίνεται να είναι στη θάλασσα όταν είναι όντως ελλιμενισμένο στο Mobile, Ala.

Οι κακοί είναι υπέροχοι, άθλιοι και απίστευτα τρελοί. Τους υποδύονται ο Tommy Lee Jones, ως πρώην μυστικός πράκτορας της CIA, και ο Gary Busey, ως ένας απογοητευμένος αξιωματικός στο πλοίο. Ο Jones έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και ενδιαφέροντες κακοποιούς στις ταινίες, ίσως επειδή δεν φοβάται να ξεπεράσει την κορυφή - όπως κάνει εδώ, μεταμφιεσμένος ως  ρόκερ ,χέβι μέταλ και αργότερα διαχέοντας πολιτικά συνθήματα στο ραδιόφωνο σαν διαταραγμένος δικτάτορας. Ο  Busey, ως αστυνομικός με το παλτό, παίζει τη μεγάλη σκηνή του φόνου σε έλξη, τρυπώντας το τοπίο σαν να απολαμβάνει κάθε μπουκιά.

Ο Andrew Davis δεν είναι ένας σκηνοθέτης του οποίου το όνομα είναι γνωστό σε πολλούς θεατές, υποθέτω, αλλά έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό σύνολο έργων δράσης: Το "Code of Silence"  ήταν η καλύτερη ταινία του Chuck Norris, το "The Package" ήταν καταπληκτικό. Θρίλερ με τον Gene Hackman και σκηνοθέτησε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Seagal στο "Above The Law" (1988). To Under Siege ήταν και η αφορμή για να του γίνει πρόταση  από την Warner Bros για να σκηνοθετήσει το The Fugitive(1993) με τον Harisson Ford.



Όλα τα στοιχεία που κάνουν τις ταινίες δράσης της δεκαετίας του 1990 τόσο διασκεδαστικές—ο ρυθμός, οι πυροβολισμοί, η σαφήνεια του κινήτρου των χαρακτήρων, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές και η δέσμευση για προβολή στοιχημάτων στην οθόνη αντί να μιλάμε απλώς για αυτά—είναι εδώ στο Under Siege.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...