Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

 

Κλασσική περίπτωση αφήγησης τμήματος της Αμερικάνικης ιστορίας, μέσα από το πρίσμα των πρώιμων αψιμαχιών που στην συνέχεια οδήγησαν στον Εμφύλιο. Το κλίμα που μεταφέρεται εδώ είναι μια προετοιμασία για έναν αιματηρό πόλεμο, που οι πρωταγωνιστές απλά συμμετέχουν μη μπορώντας να αλλάξουν την ροή του ή να τον εμποδίσουν. Βέβαια δεν είναι εντελώς τεκμηριωμένο ιστορικά, καθώς η παραγωγή θεώρησε καλό να προσθέσει δικά της στοιχεία, ορισμένα από τα οποία αλλοιώνουν τα ίδια τα γεγονότα και τους χαρακτήρες όσων ενεπλάκησαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.  Έτσι, κάποια στιγμή θα δούμε τους Βόρειους της υπόθεσης να είναι οι «κακοί», τους Νότιους στον ακριβώς αντίθετο ρόλο και τους έγχρωμους που διεκδικούν την ελευθερία τους, να μετανιώνουν που ακολούθησαν τον φανατισμένο θρησκευτικά Τζό Μπράουν, ο οποίος εμφανίζεται σαν η μορφή που πήρε στο λαιμό του ένα τσούρμο μισθοφόρους και μάλλον ανόητους εθνικιστές. Ανταρτοπόλεμος με τον στρατό της Ένωσης, με θέα τον περίφημο μονοπάτι που οδηγεί προς την Σάντα Φε και το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει, μόνο και μόνο εξ` αιτίας των αποστατών του Μπράουν, που θέλει να οδηγήσει το κράτος στο χάος και την απόσχιση. Είναι λιγάκι διαστρεβλωμένα όλα αυτά, αλλά εμείς θα περιοριστούμε στην ταινία καλλιτεχνικά, αφήνοντας τα υπόλοιπα στην κρίση σας, όπως και της ίδιας της ιστορίας.

Ένα ιστορικό λοιπόν γουέστερν, που αναπλάθει αυτή την ταραγμένη εποχή της Αμερικάνικης ιστορίας, όπως περιγράψαμε πιο πάνω, με πρωταγωνιστές μερικούς απόφοιτους της στρατιωτικής σχολής του Γουέστ Πόιντ, οι οποίοι πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή αυτού του μετώπου, με σκοπό να βοηθήσουν στην κατασκευή του σιδηροδρόμου, αλλά και στην εξόντωση του Τζό Μπράουν και των ανταρτών του, που φανερά προκαλούν και διασαλεύουν την ειρήνη της περιοχής, απειλώντας ακόμη και τις ζωές των αμάχων. Το φιλμ γυρίστηκε από τον μεγάλο Michael Curtiz(Καζαμπλάνκα), σε μια παραγωγή του μόνιμου συνεργάτη του, Hal B. Wallis, για λογαριασμό της Warner Bros.. Ο τρίτος της παρέας που συμμετέχει εδώ στην μουσική επένδυση, είναι ο εξίσου γνωστός για τις επικές τους ηχητικές προτιμήσεις, Max Steiner. Αν και ασπρόμαυρη η ταινία, ο διευθυντής φωτογραφίας Max Steiner κάνει θαύματα, ενώ το μοντάζ του George Amy πρέπει να διδάσκεται σε σχολές! Είναι απλά αξεπέραστο και δεκαετίες μπροστά από την εποχή του! Η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1940 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Πρωταγωνιστούσαν οι Errol FlynnOlivia de HavillandRaymond Massey(καταπληκτικός στον ρόλο του Μπράουν!), κι ο Ronald Reagan όταν ακόμη έπαιρνε μαθήματα υποκριτικής, για να τα χρησιμοποιήσει έπειτα στην πολιτική! Για την ιστορία να αναφέρουμε και το πρωτοποριακό σύστημα ηχογράφησης Vitasoundπου πειραματικά χρησιμοποιήθηκε στην ταινία και που εγκαταλείφτηκε σύντομα σαν ιδέα. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόσφερε και πολλά. Το σενάριο ήταν του Robert Buckner. Πολλοί από τους συντελεστές – σχεδόν όλοι τους – συναντήθηκαν ξανά σε τεράστιες επιτυχίες του παγκόσμιου σινεμά και έκαναν πολύ μεγάλες καριέρες. Όμως εδώ, συμμετείχαν απλά σε μια «μετάφραση» κατά κάποιον τρόπο ενός τμήματος της ιστορίας, το οποίο και δεν μετέφεραν αμερόληπτα 100%, αλλά μάλλον το ερμήνευσαν σύμφωνα ίσως με τις προτροπές της παραγωγής… Το φιλμ πάντως είναι καλογυρισμένο, με όμορφα πλάνα, έχει ένταση και ρομάντζο, πολλές σκηνές δράσης και εν γένει αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά της περιόδου στην οποία γυρίστηκε και συγκαταλέγεται στα πιο εμπορικά όλων των εποχών.

Πηγή:Cineoasis.Wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...