Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Νίκος Φώσκολος:Πολύ χαρισματικός άνθρωπος και ευαίσθητος. Σε συγκινεί με τον λόγο του. Αυτός ο άνθρωπος  αν σπουδαζε κινηματογραφο στο εξωτερικο και σε συνδυασμό με το κοφτερό μυαλό του θα έκανε τεράστια αριστουργήματα παγκοσμίως.
Ακόμα και έτσι όμως ήταν ένας σπουδαίος συγγραφέας και σκηνοθέτης για την Ελλάδα.

Αν και είχε μπει στην Πάντειο και σπούδαζε Πολιτικές Επιστήμες, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, αφού τον συνεπήραν το μεγάλα του πάθη, το γράψιμο και ο κινηματογράφος.

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και εκφωνητής ποδοσφαιρικών αγώνων. Υπήρξε ο δημιουργός δύο τηλεοπτικών σειρών που άφησαν εποχή, του «Αγνώστου Πολέμου» (1971-1974) και της «Λάμψης» (1991-2005).

Έφτασε μέχρι τα όσκαρ για το σενάριο της ταινίας «Το Χώμα βάφτηκε κόκκινο» . Αυτή η ταινία, προτεινόμενη για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ήταν σταθμός για το ελληνικό σινεμά με πρωτότυπη ιστορική θεματολογία – λίγο πριν τον ξεσηκωμό των ακτημόνων της θεσσαλικής γης εναντίον των τσιφλικάδων – με δυνατούς συμβολισμούς και αλληγορίες, αλλά και στοιχεία αρχαίας τραγωδίας, όπως σταδιακή κορύφωση και λύτρωση. Έκανε το ρεκόρ τηλεθέασης παγκοσμίως με το φινάλε της σειράς του «ο Άγνωστος Πόλεμος» που έφτασε το 92% τηλεθέασης που όταν παιζόταν ερήμωναν οι δρόμοι, ενώ στο ενεργητικό του έχει και το ρεκόρ στην Ελλάδα στο σινεμά με τις εισπράξεις της ταινίας « Υπολοχαγός Νατάσσα» που έφτασε τα 800.000 χιλιάδες εισιτήρια μόνο στην Αθήνα.

Από τις ταινίες του έχουν βραβευτεί οι εξής: «Οι Αδίστακτοι», «Κοινωνία Ώρα Μηδέν», και «Πυρετός στην Άσφαλτο».Με τον θάνατό του στής 30 Οκτωβρίου 2013, ο Νίκος Φώσκολος περνά στο μύθο του κλασικού.




Πηγή: sansimera.gr.-iefimerida.gr-Finos Film

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...