Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΈΝΙΟ ΜΟΡΙΚΟΝΕ: Ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της κινηματογραφικής μουσικής. 

Έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής. Η καριέρα του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών.

Χωρίς αυτόν δεν θα 'χαμε σήμερα Χανς Ζίμερ, Τζέημς Χόρνερ,,Ντάνυ Έλφμαν κ.α.. Γιατί αυτός δίδαξε τους καλύτερους της εποχής του (Γουίλιαμς, Μπέρνστιν). Γιατί κρύβεται πίσω από τις πιο πολλές και πιο σπουδαίες δουλειές από όλους τους υπόλοιπους μαζί. Μα πάνω απ' όλα, γιατί αυτός ο τύπος έκανε το απίστευτο: πήρε τη μουσική κι από κομπάρσο την έκανε πρωταγωνιστή.

Λέγεται ότι ο Μορικόνε ήταν έξι ετών όταν συνέθεσε για πρώτη φορά μουσική. Ο πατέρας του έπαιζε τρομπέτα. Ήταν λοιπόν επόμενο ο μικρός Ένιο να ξεκινήσει την πορεία του από αυτό το όργανο.

Ωστόσο, το όνομά του είναι συνδεδεμένο με το σινεμά, καθώς το σημάδεψε με τις μελωδίες του, πολλές φορές άγριες και σπαραχτικές, μοναδικά ξεχωριστές και ιδιοφυείς, ενώ δεν είναι υπερβολή να σημειωθεί ότι πολλές ταινίες θα μείνουν στην αιωνιότητα μόνο και μόνο γιατί αυτός έχει γράψει τη μουσική.

Από κωμωδίες μέχρι δράμα, θρίλερ και ιστορικές ταινίες. Αρκετές από τις συνθέσεις του γνώρισαν εμπορική επιτυχία, όπως το The Ecstasy of Gold, μουσικό θέμα της ταινίας Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος, το A Man with Harmonica, το Here's to You, το οποίο ερμηνεύθηκε από την Τζόαν Μπαέζ, και το Chi Mai.

Για μια χούφτα δολάρια-A Fistful of Dollars (1964) , Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος-The Good, the Bad and the Ugly (1966) ,Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος-The Good, the Bad and the Ugly (1966) ,Κάποτε στη Δύση-Once Upon a Time in the West (1968) ,Mανταλένα-Maddalena (1971),Κάποτε στην Αμερική-Once Upon a Time in America (1984) ,Η αποστολή-The Mission (1986) ,Οι αδιάφθοροι-The Untouchables (1987) ,Σινεμά ο Παράδεισος-Cinema Paradiso (1989), O θρύλος του 1900-The Legend of 1900 (1998) ,Μαλένα-Malèna (2000) είναι μερικά απ τα αριστουργηματά του.

Πολύπλευρος, παραγωγικός και επιδραστικός, ο Μορικόνε υπήρξε ενορχηστρωτής στούντιο για την RCA, συνεργάστηκε με μουσικούς όπως ο Τσετ Μπέικερ και ο Πολ Άνκα, έγινε παγκοσμίως γνωστός για τη συνεργασία του με τον Σέρτζιο Λεόνε, το 2007 παρέλαβε τιμητικό Όσκαρ «για την πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της κινηματογραφικής μουσικής», ενώ από το 1979 ως το 2001 είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ.

Οι καινοτομίες του είναι μέχρι σήμερα εμφανείς και σε χώρους όπως η εναλλακτική ροκ και η ποπ, με μπάντες όπως οι Portishead ή οι Radiohead να του χρωστάνε σχεδόν… τη μισή τους καριέρα.

 Στις πρώτες ταινίες που συμμετείχε γράφοντας και ενορχηστρώνοντας μουσική, αυτές πιστώνονταν σε ήδη γνωστούς μουσικοσυνθέτες, ενώ κατά καιρούς υιοθέτησε ψευδώνυμα όπως Νταν Σάβιο ή Λέο Νίκολς.

"Οι μισητοί οχτώ" (The Hateful Eight) ;iσως είναι και η τελευταία ταινία του Ένιο Μορικόνε απ την οποία παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...