Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Η ίδια «ποίηση» που δονούσε τον Μάη του ’68 τους δρόμους και τις πλατείες του Παρισιού, βγήκε έναν χρόνο μετά στις σκονισμένες λεωφόρους και τα κατσάβραχα του αμερικανικού νότου, με διαφορετική περιβολή: εκείνη μιας ταινίας περιπλάνησης.
Που γεννά ένα νέο κινηματογραφικό είδος, το road movie, ως προέκταση του γουέστερν των περιπλανόμενων καουμπόηδων και των ανοιχτών οριζόντων.Κορυφαιο road movie, κορυφαιες μηχανες, κορυφαιο soundtrack με steppenwolf, hendrix και πολλους αλλους.Ο Πίτερ Φόντα είχε λαμπρά κινηματογραφικά διαπιστευτήρια, αλλά ως εκείνη την ώρα η προσωπική του αξία βασιζόταν μόνο σε δύο ταινίες με μοτοσικλέτες που είχε γυρίσει με τον Ρότζερ Γκόρμαν. Αντίθετα ο Ντένις Χόπερ ήταν περισσότερο γνωστός στην πιάτσα από την ταινία «Ο γίγας» και ενώ και για σκηνοθετικές ικανότητες επαίρετο (είχε γυρίσει τη δεύτερη ενότητα της ταινίας «Το ταξίδι» όπου έπαιζε και ο νεαρός Φόντα).                                                                                                           Ο «Ξένοιαστος καβαλάρης» είναι μια ταινία που σημάδεψε την ιστορία του κινηματογράφου και που θεωρείται πλέον κλασσική. Το σενάριο περιγράφει τις περιπέτειες δυο περιπλανώμενων μοτοσυκλετιστών, που προσπαθούν να ανακαλύψουν τον πραγματικό εαυτό τους και παράλληλα να γνωρίσουν την ζωή. ‘Ολα αυτά συμβαίνουν στα τέλη της δεκαετίας του ’60, μιας εποχής που σημαδεύτηκε από την αμφισβήτηση των ηθικών αρχών της κοινωνίας και την επανάσταση των νέων ενάντια στο κατεστημένο. Ο «Γουάιτ» και ο «Μπίλι», τους οποίους υποδύονται οι χαρισματικοί ηθοποιοί Πίτερ Φόντα και Ντένις Χόπερ αντίστοιχα, είναι δυο περιθωριακοί τύποι που αποφασίζουν να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι με τις μοτοσυκλέττες τους, προς αναζήτηση καινούριων εμπειριών. Στην περιπλάνηση τους γνωρίζουν τον αλκοολικό δικηγόρο «Τζορτζ Χάνσον» (Τζακ Νίκολσον), ο οποίος τους ακολουθεί και τους βοηθά να βρουν την προσωπική τους ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...