Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Οι Roxette αγαπήθηκαν όσο λίγα συγκροτήματα στην ιστορία της pop μουσικής. ;Eχουν πουλήσει πάνω από 75 εκατομμύρια δίσκους διεθνώς και έκαναν τέσσερα νούμερο ένα σινγκλ στο "Billboard" των Η.Π.Α: «The Look», «Listen to your Heart», «It must have been Love», «Joyride».Την ψυχή των Roxette αποτελούν η Marie Fredriksson (γεννήθηκε στις 30 Μαϊου του 1958 στη Σουηδία) και ο Per Gessle (γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1965 στη Σουηδία). Ο Gessle ήταν ήδη γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του '80 σαν μέλος της new wave μπάντας Gyllene Tider. Το ταλέντο του είχε ανακαλύψει ο μάνατζερ των Abba Thomas Johannson την εποχή που έψαχνε για μουσικούς που θα συμμετείχαν στο προσωπικό άλμπουμ της Frida. Εν τω μεταξύ η Marie Fredriksson από το 1977 συνέθετε και ερμήνευε τραγούδια συμμετέχοντας κατά περιόδους σε διάφορα συγκροτήματα. Μία από τις συμμετοχές της ήταν το 1981 στους Gyllene Tider, το συγκρότημα όπου τότε ήταν μέλος ο Per Gessle.O Gessle επέλεξε το όνομα Roxette από ένα παλιότερο τραγούδι των Dr. Feelgood. Το 1986 αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την κυκλοφορία ενός και μοναδικού single υπό τη μορφή πειράματος. Το single είχε τίτλο Neverending Love και το συγκρότημα των Roxette είχε πια γεννηθεί. το συγκρότημα προχωρεί στην ηχογράφηση full play album με τίτλο Pearls of Passion, μια γλυκιά μπαλάντα ξεχωρίζει αμέσως και ένα χρόνο αργότερα …oι Roxette παίζουν σε open air festival της Σουηδίας μπροστά σε κοινό 100,000 οπαδών. Το “It Must Have Been Love” τραγουδιέται από τη μια άκρη στην άλλη της Σουηδίας. Ένα χρόνο μετά κάνει την εμφάνιση του στα δισκοπωλεία το album με τίτλο “Look Sharp” που αποτυγχάνει παταγωδώς στον υπόλοιπο κόσμο αλλά σημειώνει τεράστια επιτυχία στη χώρα τους. Οι Roxette δεν το βάζουν κάτω και καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν τον μουσικό κόσμο το 1989 για πρώτη φορά όταν κυκλοφορούν το πολύ δημοφιλές single με τίτλο : The Look. Το single αυτό πέφτει στα χέρια ενός Αμερικανού σπουδαστή, ο οποίος το ηχογραφεί σε κασετα και το μοιράζει σε μικρούς και μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Minneapolis όταν επιστρέφει στον τόπο του. Σαν αποτέλεσμα οι Roxette έχουν το πρώτο hit single στα Αμερικανικά charts πριν ακόμα ο δίσκος κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το όνομα των Roxette έμελε να συνδεθεί με μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της δεκαετίας του ’90, όταν οι παραγωγοί της ταινίας «Pretty Woman» ζήτησαν από το συγκρότημα ένα τραγούδι για το soundtrack της ταινίας. Επειδή δεν είχαν χρόνο να ηχογραφήσουν ένα καινούργιο τραγούδι, επέλεξαν το «It Must Have Been Love», αφαιρώντας όμως τους χριστουγεννιάτικους στίχους.
Το «Joyride» που ακολούθησε το 1991 είχε και αυτό τεράστια επιτυχία και καρφώθηκε στο Νο 1 σε 25 χώρες. Στην Αμερική όμως τα πράγματα δεν ήταν ίδια με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η άνοδος του grunge και του hip hop, δημιούργησε νέα μουσικά ρεύματα και οι Roxette δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν από εκείνη την σχετικά «κακή» δεκαετία για την pop.Το 1993 το τηλεοπτικό κανάλι MTV καλεί τους Roxette να ερμηνεύσουν Unplugged μερικά από τα τραγούδια τους ενώ την ίδια χρονιά ηχογραφούν το single 'Almost Unreal' για το soundtrack της ταινίας 'Super Mario Bros'.
 Μια χρονιά αργότερα οι Roxette κυκλοφορούν ένα ακόμη άλμπουμ, το 'Crash! Boom! Bang!' που πραγματοποίησε πωλήσεις 5 εκατομμυρίων αντιτύπων κυρίως στην Ευρώπη. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε διαφορετική έκδοση στην Αμερική δεν πούλησε όμως παρά μόνο 1 εκατομμύριο κόπιες. Οι Roxette έκαναν μία ακόμη περιοδεία και το 1995 κυκλοφόρησαν ένα Greatest Hits με 14 μεγάλες επιτυχίες και τέσσερα καινούργια τραγούδια τους. Πριν από αυτό όμως, προηγήθηκε μια συλλογή με B-sides και Remixes ενώ σε μερικές χώρες κυκλοφόρησε επίσης το 'Rarities' που περιείχε ορισμένα demos και μερικά τραγούδια που είχαν τραγουδήσει οι Ροχεττε στο MTV Unplugged.
 Στις αρχές του 1996 οι Roxette προκειμένου να ικανοποιήσουν το τεράστιο αριθμό θαυμαστών τους από την Λατινική Αμερική, κυκλοφορούν το 'Baladas En Espanol' με μερικές από τις πιο γνωστές μπαλάντες τους ηχογραφημένες στα Ισπανικά. Αν και κανένα μέλος των Roxette δεν ξέρει να μιλά Ισπανικά, το άλμπουμ αγκαλιάστηκε θερμά από όλα τα Ισπανόφωνα κράτη.
 Το 1997 οι Roxette ανανενώνουν το δισκογραφικό τους συμβόλαιο με την EMI για άλλα 10 χρόνια και το πρώτο τους άλμπουμ 'Pearls Of Passion' που είχε κυκλοφορήσει αρχικά ο 1986 μόνο στη Σουηδία, επανακυκλοφορεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τα επιπλέον τραγούδια που προστέθηκαν σε αυτή την επανακυκλοφορία ήταν το ομότιτλο και το 'Turn To Me'.
 Στα τέλη του 1998 κι έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια αποχής τους από το στούντιο, οι Roxette επιστρέφουν στη δισκογραφία με το 'Have A Nice Day' και πρώτο single να ξεχωρίζει το 'Wish I Could Fly' που γνώρισε μεγάλη επιτυχία ακόμα και στην Αμερική. Επόμενο single ήταν το 'Anyone' συνοδευόμενο με ένα video clip που πολλά κανάλια προτίμησαν να το μεταδώσουν μετά τις 10 το βράδυ επειδή πίστευαν ότι το περιεχόμενό του ωθούσε τους νέους στην αυτοκτονία. Τρίτο single ήταν το 'Stars' του οποίου η χορευτική έκδοση ακούστηκε πολύ κυρίως το καλοκαίρι του '99.To 2002 υπήρξε η χρονιά που τους σημάδεψε. Στη Marie διαγνώστηκε όγκος στον εγκέφαλο ο οποίος και αφαιρέθηκε με εγχείρηση. Το συγκρότημα πέρασε σε δεύτερη μοίρα και μια περίοδος απραγίας ακολούθησε. Η Marie συνέθεσε και κυκλοφόρησε το πρώτο αγγλόφωνο σόλο album της το οποίο πήγε πολύ καλά στη Σουηδία και ο Per κυκλοφόρησε επίσης σόλο albums και επανενώθηκε με τους Gyllene Tider εορτάζοντας τα 25 χρόνια καριέρας τους.
Τέσσερα χρόνια μετά, το 2006 και αφού δεν είχαν βρεθεί ποτέ δημοσίως από την ανακοίνωση της αρρώστιας της Marie, αυτή και ο Per βρέθηκαν ξανά μαζί για να παραλάβουν ένα βραβείο για το airplay του «It Must Have Been Love» το οποίο είχε παιχτεί στα αμερικανικά ραδιόφωνα πάνω από 4 εκατομμύρια φορές τον περασμένο χρόνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...