Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Οι υπέροχοι STYX δημιουργήθηκαν από τις στάχτες των The Tradewinds και κυρίως των T.W.4 ενός τετραμελούς σχήματος από το Σικάγο και πρωταγωνίστησαν σε ένα μουσικό κίνημα που εξελισσόταν εκείνη την περίοδο στην Αμερική και ονομάστηκε pomp rock. Το όνομά τους το παίρνουν από την ελληνική μυθολογία αφού Στυξ ονομαζόταν η λίμνη που το νερό της πήγαζε από τον Άδη.δημιουργήθηκαν στο Σικάγο το 1972 και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του '70 και τις αρχές της δεκαετίας του '80, με πέντε πλατινένιους δίσκους, μεταξύ αυτών το τριπλά πλατινένιο "Paradise Theatre" του 1981.Τα αδέλφια Chuck και John Panozzo (μπάσο και ντραμς αντίστοιχα) μαζί με τον καταπληκτικό τραγουδιστή Dennis De Young (πλήκτρα) και τους κιθαρίστες James Young και John Curulewski (Tradewinds) κυκλοφορούν το παρθενικό τους άλμπουμ  τον Μάρτιο του 1972, με τίτλο το όνομά τους σε παραγωγή των John Ryan, Bill Traut και το ύφος τους συνδυάζει το κλασσικό hard rock με μπόλικα prog στοιχεία και φοβερά χορωδιακά φωνητικά.
Από το παρθενικό δίσκο των Styx ξεχωρίζουν τα  "Best Thing" και  “What Has Come Between Us” αλλά η έκπληξη στο άλμπουμ ακούει στο όνομα,  George Clinton που υπογράφει το κομμάτι "After You Leave me"  ενώ στο δίσκο υπάρχει και ένα απόσπασμα από το "Fanfare for the Common Man" των Emerson Lake and Palmer.Από το 1972 ως το 1974 κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ "Styx","Styx II", "The Serpent Is Rising" και "Man of Miracles".Το "Man Of Miracles" κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 1974  όπου αναδεικνύονται ξανά τα επικά φωνητικά,  οι progressive επιρροές και ο μελωδικός λυρισμός ενώ ξανασυναντάμε το κομμάτι "Best Thing”.Όμως η εταιρία τους δεν ήταν ικανοποιημένη από τις πωλήσεις με συνέπεια το επόμενο άλμπουμ τους, το Δεκέμβριο του 1975, με τίτλο  "Equinox" να κυκλοφορήσει σε καινούργια δισκογραφική εταιρία και ευτυχώς καταφέρνει να γίνει πλατινένιο. Ξεχωρίζουν τα "Lorelei", τα «πολύ σκληρά» “Midnight Ride”  και “Born For Adventure” και το εκπληκτικό ερμηνευτικά "Suite Madame Blue".
Το 1976 έρχεται μια σημαντική αλλαγή στο συγκρότημα αφού ο Tommy Shaw (φωνή, κιθάρα) αντικαθιστά τον John Curulewski (πέθανε δυστυχώς το 1988) και κυκλοφορούν το έξοχο "Crystall Ball".Το ομότιλο τραγούδι μαζί με τα πολύ καλά "Mademoiselle",  "Jennifer" και το εκπληκτικό  "This Old Man" δίνουν το συνθετικό στίγμα του Tommy Shaw ενώ από εναρκτήριο “Put Me On”, η ενορχηστρωτική καταιγίδα της μπάντας έχει δώσει άλλον αέρα στο γκρουπ , το οποίο έχει μεταμορφωθεί και στο εκτελεστικό επίπεδοΟι STYX πλέον καθιερώνονται για τα καλά στο ροκ χάρτη και η περιοδεία που ακολουθεί γνωρίζει μεγάλη απήχηση στο κοινό.Το 1983, κυκλοφόρησαν το "Kilroy Was Here", ένα άλμπουμ που περιέγραφε μία ιστορία όπου το ροκ εντ ρολ ήταν απαγορευμένο. Ο δίσκος έφθασε στην τρίτη θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες και βραβεύθηκε ως πλατινένιος, αλλά οι εκτενείς διάλογοι και τα βίντεο που παιζόταν κατά την διάρκεια των συναυλιών για την προώθηση του, οδήγησαν σε έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος και τελικά στην διάλυση τους.To συγκρότημα είχε  φτάσει σε σημεία κορεσμού και αποφασίζουν τα μέλη του να ξεκουραστούν και παράλληλα κάποιοι από αυτούς να κυκλοφορήσουν προσωπικούς δίσκους.O T. Shaw κυκλοφορεί αξιόλογους σόλο δίσκους με το άλμπουμ “Ambition” να ξεχωρίζει ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έπαιξε με το σούπερ γκρουπ των  Damn Yankees (Ted Nugent, Jack Blades).O Dennis DeYoung εκτός από τα μέτρια σόλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε είχε αξιόλογες συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις του Broadway όπου αναδείκνυε το ερμηνευτικό του ταλέντο.
Επίσης και ο κιθαρίστας J. Young ηχογράφησε προσωπικούς δίσκους χωρίς καμία εμπορική επιτυχία, ώσπου το 1990 αποφασίζουν να ξαναενεργοποιηθούν και κυκλοφορούν το συμπαθητικό "Edge of the Century" με νέο μέλος τον Glen Burtnick (Randy Travis, Patty Smyth, Don Henley) στη φωνή και στη κιθάρα  στη θέση του T. Shaw.Aπό αυτό το άλμπουμ ξεχωρίζουν τα “Love Is the Ritual" και η μπαλάντα "Show Me The Way" ενώ ο ήχος κινείται σε aor ύφος. Το 1996, πεθαίνει από εγκεφαλική αιμορραγία ο ντράμερ John Panozzo και αντικαθίσταται από τον Todd Suckermann ενώ επιστρέφει ο Tommy Shaw.Την άνοιξη του 2003, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Cyclorama", αλλά πριν το τέλος της χρονιάς, ο Μπούρτνικ αποχώρησε από τους Styx δίνοντας την θέση του στον Ρίκι Φίλιπς. Πρώτη επίσημη κυκλοφορία του Φίλιπς με το συγκρότημα υπήρξε το άλμπουμ διασκευών με τίτλο "Big Bang Theory", το οποίο επανέφερε τους Styx στο αμερικάνικο Top-50 μετά από είκοσι χρόνια και περιείχε κομμάτια των The Beatles, The Who, The Allman Brothers Band, The Jimi Hendrix Experience, Jethro Tull, Free, κ.α..
Έκτοτε, το συγκρότημα συνεχίζει να περιοδεύει και να κυκλοφορεί ζωντανά άλμπουμ, χωρίς νέες στούντιο ηχογραφήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...